Йорданов иска да подари руските реактори за "Белене" на Китай

Евродепутатът категоричен противник на новата атомна централа
10 юни 2019 11:39,
193
Йорданов иска да подари руските реактори за "Белене" на Китай
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новоизбраният за европдепутат от листата на коалицията ГЕРБ-СДС Александър Йорданов се обяви пред Нова като категоричен противник на строежа на атомната електроцентрала в Белене.

"Категоричен противник съм - без значение кой ще я строи. Не можем да си играем със съдбата и живота на хората в България, заради преследване на икономически интереси", убеден е Йорданов.

Още по темата

Темата стана отново актуална, когато преди няколко дни президентът Румен Радев каза пред руската информационна агенция ТАСС, че "АЕЦ "Белене" е неизбежна". България стана собственик на реакторите след като беше осъдена в международния арбитражен съд да плати на Русия за поръчаното без договор оборудване. В момента тече процедура по търсене на международен инвеститор, който да изгради централата.

"АЕЦ "Белене" не е нужна на България", а тези руски реактори, които държавата е закупила, бих ги подарил на Китай или на Венецуела", коментира евродепутатът.

Въпреки че мнението му е противоположно на това на управляващите и негови коалиционни партньори от ГЕРБ, Йорданов смята, че "правителството има право да действа както реши, а аз - Александър Йорданов, имам право да изразя своето гражданско мнение".

В контекста на 33-тата годишнина от аварията в Ченобилската АЕЦ и популярния филм на HBO за нея, Йорданов каза, че Русия винаги криела истината.

"Тя крие истината от своя народ, какво остава за други народи. Това е моето мнение, аз съм се борил за това всеки да може да каже мнението си.", коментира Александър Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът на България са таканаречените "демократи".Изпълняват чужд, вражески планза унищожение на българскиактиви. Решението е просто.
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкукуригал и избран за евродепутат?Възможно само в "демократична" България.
162
0
 
0
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Сасссшее, много си остър Сасшше!Но ако го решил, ок подари ги. Но първо ги купуваш.До Ю кортес, реактори като в Чернобил е имало само в СССР.Нашите в Козлодуй са ВВЕР, за Белене също ще са такива.
161
0
 
2
 
! Отговори
Mitui преди 4 години
След 10-15 години, когато повечето автомобили ще бъдат на ток, от къде ще осигурите нужната електроенергия?
160
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ог Р Федерация група от десетина души с тяхните фирми източва Бърлгариа. И покрай тия стари връзки от СССР. Тридесет години народа тъпче на едно место. Всеки що чоже бяга от страната. Не вижда смисъл от труда си тук.
159
1
 
4
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До АЕЦ 163 Ти сигурен ли си че вносния ток ще е по скъп от тока Белене ?Защото аз не съм сигурен.
158
1
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До До Ю кортес 169 Как двата реактора нямат нищо общо ? Нали и двата са руски.
157
11
 
1
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Това са чернобилски 30 годишни реактори бомби.това не става и за подарък
156
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Никакво БеленеРъждясалите руски реактори...Ръждясала ти е главицата, скърца! Плоче засмазване...Преди години от МАГАТЕ взеха проби от метала от реакторите в Козлодуй и го признаха за перфектен. Тези реактори са произведени в знаменития Ижорски завод, който е основан през 1713 г. от Петър Велики. Колко заводи с такава история и традиции има в света? Тогава гладните заселници на Америка са трепели кротките диви пуйки, за да оцелеят и после да си празнуват Деня на благодарността.
155
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, хохавел, тези реактори съм ги платил аз и милиони българи! Кой си ти, тлъст дирник, че да разполагаш с нашето имущество! Отивай да доиш евро в Брюксел!Реакторите в Белене са съвсем друг тип, съвършено различни от Чернобилския! И са от най-високо качество. Нито САЩ, нито Франция, нито Китай имат такива съвършени реактори!
154
5
 
12
 
! Отговори
АЕЦ преди 4 години
АЕЦ - Белене трябва да има, иначе ще внасяме скъп ток от Турция и Румъния!Добър вечер, селяни прости!!Нищо не разбирате от енергетика, в частност от ядрена енергетика!!
153
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и аз смятам че от белене файда няма ...ама след като реакторите са тук поне да ги ползваме като мръсни ядрени бомби при някаква крайна нужда за чий ... да ги подаряваме
152
1
 
8
 
! Отговори
Георгиев преди 4 години
Лошо е когато си и Анонимен,и глупав,а се имаш за експерт по всички въпроси.
151
12
 
7
 
! Отговори
Никакво Белене преди 4 години
Това е руски ядрен геноцид над българите!Ръждясалите руски реактори са негодни за употреба.Да се алармира спешно Европейската комисия по ядрена енергия.ДА се внесе въпроса в Брюксел!
150
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Света е тръгнал в друга посока, най-*** нещо ще е да тръгнеме да строиме Белене. Откъдето и да се погледне не си струва.
149
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАЙ ОТВРАТИТЕЛНОТО НЕЩО НА СВЕТА Е ПОСИНЯЛ КОМУНИСТ.
148
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците има злоба и завист към България. Не могат да се успокоят , че сме в ЕС и НАТО. Злобата им расте и с това , че и ? , като стане официална валута в България. Спестяванията им ще паднат . Ще им се смени и статута.
147
16
 
14
 
! Отговори
Рушките самовари преди 4 години
И без пари никой не ги ще Правете си сметката защо
146
8
 
15
 
! Отговори
гоу ълоун преди 4 години
Сандо клъстото са го изгонили от Гейпърдивада, заради срамна болест която е завъдил в органа, от който нощем като тръгнат да излаза той скърца със зъби и се драпа ли драпа, та било срамно пред чуздестранните госто за Пърдивада да го показват умит и парфюмиран за ползване.
145
5
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Самолетът ще е ф-16, Белене и тръби за Сърбия няма да има :)))))))))))))))))))))))Приемам залози :))))))))