БСП почете Димитър Благоев. Нинова: Беше достоен държавник

Навършват се 163 години от рождението на Дядото
Обновена: 23 юни 2019 16:34 | 23 юни 2019 16:30,
156
БСП почете Димитър Благоев. Нинова: Беше достоен държавник
Снимка: BulFoto

Димитър Благоев е не само основоположник на организираното социалистическо движение в България, но и достоен държавник. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при отбелязването на 163-ата годишнина от рождението на Димитър Благоев-Дядото.

Датата се почита от БСП всяка година в къщата-музей на Благоев в Банкя. Организатори на събитието са Националният съвет на БСП, Градският съвет на БСП - София и Районният съвет на социалистите в Банкя.

Още по темата
По думите на Корнелия Нинова, с  активната си политическа позиция в парламента и с работата си на страниците на списание "Ден" и "Ново време", на вестник "Работник", Благоев поставил на дневен ред индустриализацията, модернизацията на България, нейното духовно и европейско развитие.

Тя изтъкна,  че за него  социализмът бил равенство между хората и чиста и свята република.

"Днес неравенствата растат, бедността е непоносима за милиони хора, принципите на чистата и свята република се погазват. Ние, социалистите, продължаваме идеите му и делата му. Атакуват ни наши опоненти, хулят ни, клеветят ни. Но както казва самият Благоев: "Наш дълг е да смъкваме маските на византийците и лъжците" и да вървим напред. Поклон пред мъдростта на Дядото", заключи  Корнелия Нинова.

Димитър Благоев Николов, наричан от последователите си Дядото, е считан за основоположник на социалистическото движение в България. Изповядва марксистки идеи, в статиите си предлага идеята за организиране на работническата класа и за придаване на политически характер на борбите ѝ. Има водеща роля за организиране на сътрудничество между балканските социалдемократически партии. Развива идеята за Балканска федеративна република.

Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
През 1871 г. Димитър Благоев заминава за Цариград, където остава до 1874 г. Там 2 години учи обущарски занаят, а после постъпва в българско училище в града, където е съученик на Трайко Китанчев.......................ЧУДНО МИ Е какви роби сте били след като дори в Цариград е имало българско училище ?! А рубладжиите 45 г. промиваха мозъци и продължават да промиват мозъци , че българите са били роби , а не пълноправни граждани на османската империя !
9
3
 
16
 
! Отговори
ист преди 4 години
Нинова пак се издъни.Банкя чества 60 годишнината на бат Бойко, а не 163 годишнината на някой си Димитър.
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
почитайте предателите и се чудете защо не печелите изборите. Ония си идеолог на македонизма, както и сам се е определял като такъв.
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благоев е основател на социалистическото движение, което по-късно сам преобразува в комунистическо през 1919 г. БКП/БСП е разбойническа партия от самото си създаване. След тях има само разруха и падение. Съвременната БКП (която се преименува на БСП за една нощ) е нищо повече от грабителска партия, облечена в сладки приказки от 1001 нощ за равенство. Няма нищо, което БСП да е направила за равенството през което и да е правителство от 1989 г. насам.Тези хора нямат място в политиката.
6
5
 
19
 
! Отговори
Тома Биков преди 4 години
ЦСКА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ УНИЩОЖИ И ЛИКВИДИРА ОЩЕ В 1990 ГОДИНА .БСП И ЦСКА = НЕ БИВА ДА ГИ ИМА .
5
5
 
33
 
! Отговори
Тома Биков преди 4 години
Първо Благоев - никога не е взимал и изпълнявал държавна административна дейност в Управата на Тази Квази Държава България.Второ той има един мандат като депутат от 1913 до 1918 г. , и като депутат--се изказва крайно Анти - България ! през 1917 година . -- Цитирам ''Аз не съм българин, а съм македонски славянин..Моят род е Загоричене, а там нямаше българи.''БСП ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ И ЛИКВИДИРА..А ЧЛЕНОВЕТЕ И - В ЗАТВОРА С ПО 60-ГОДИШНИ ПРИСЪДИ . И ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ ОЩЕ 1990 Г.ЦСКА СЪ
4
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП ще спечели когато ясно се заяви като комунистическа партия и борец за възстановяването на социализма.Другото е Станишев .
3
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя караконджул може ли да му гледаме фейса всеки ден ?
2
5
 
37
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Пак възхваляват *** !Аз не съм чул БСП да възхваляват някой нормален българин .
1
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая много искаше да подаде оставка, но нямаше желание.