С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.

За Валери Симеонов решението е просто - всички кучета с намордник
3 юли 2019 12:13,
301
С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.
Снимка: pixabay

Собствениците на кучета над 5 кг, които извеждат домашните си любимци без каишка, ще бъдат глобявани с 300 лева. Отглеждащите агресивни породи кучета пък ще трябва да ги разхождат с повод и с намордник, в противен случай санкцията е 1000 лева. Глобата за животни в района на детски площадки пък скача до 500 лева. Това решиха единодушно депутатите на първо четене на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Санкциите няма да важат за домашните любимци, които се пускат в обособените за целта места, за кучетата на хора с увреждания или за животни, които участват в лов или състезания.

Още по темата

Досега санкцията за кучета без каишка бе 100 лева независимо от породата и размера на домашния любимец. Разходките по детските площадки също подлежаха на глоба от 100 лева. До завишаването на санкциите се стигна след многобройните случаи на нападнати хора от агресивни животни, както и бруталния случай, при който пет кучета кане корсо убиха 39-годишен мъж край село Владо Тричков.

Незаслужено жестока смърт! Пет кучета разкъсаха млад мъж

По време на дебата народните представители се съгласиха, че агресията на животните е огромен проблем, но изразиха резерви дали с тези поправки ще се реши проблемът. Затова Десислава Атанасова обеща, че между първо и второ четене ще бъдат взети предвид всички гледни точки и предложения на заинтересованите страни.

Като основен проблем депутатите отчетоха безконтролното развъждане на кучета, изоставянето на домашни животни, липсата на контрол от страна на общините, както и необходимостта всички домашни любимци да бъдат чипирани. По време на дебата се разрази и спор кой ще мери животните дали са над, или под 5 кг и кой ще извършва контрола.

"Кой ги реши тези 5 кг? Този стандарт е грешен. А и колко са опасните породи кучета? Няма опасни породи, а опасни кучета", настоя Ерджан Ебатин от ДПС и призова въпросът да не се решава с търсене на личен пиар от актуална тема, а от компетентни хора.

"Не искам да виждам как служителите седят на входа на Южния парк с един кантар", включи се и Бюрхан Абазов. Според него най-големият проблем е неприлагането на закона, тъй като обищините нито имат стимул да го правят, нито имат финансовата възможност и кадрови ресурс.

Според Валери Симеонов пък няма нужда от мерене на входа и изхода на парка, а решението е просто - всички кучета да бъдат с намордник независимо от породата и размера, а контролът за прилагането на мярката да се прехвърли към полицията.

"При извеждане кучето трябва да има намордник - вкъщи да хапе, когото си иска", посочи лидерът на НФСБ.

Михаил Христов от БСП предложи да не се глобяват собствениците, а да се въведат рестрикции за отглеждането на агресивни породи.

"В Румъния е забранено да отглеждаш питбул и ротвайлер. По-доброто решение е превенция, а не глоби на хората. Агресивните кучета да бъдат поставени под рестрикции и да не ги отглежда всеки, защото те копират поведението на човека", посочи соцдепутатът.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък посочи, че с така направените промени се освобождават от санкции собствениците на кучета под 5 кг, тъй като досега и те подлежаха на глоба, ако ги разхождат без каишка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
5
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До 1234Айде да караме едно по едно. Броят на бездомните кучета постоянно намалява. Може би не толкова бързо, колкото ни се иска, но намалява. Вижда се, че нещо се прави. Това какво общо с отговорността на стопаните към животните, които отглеждат? Това някакъв принцип ли е? Да искаме държавата да си изпълнява задълженията, защото сме данъкоплатци, но в същото време да не изпълняваме нашите?И защо не ги изпълняваме?Ами защото така.
209
7
 
5
 
! Отговори
1234 преди 4 години
До Анонименима много бездомни кучета, искам отговор от разбиращите - на тях кой ще поставя намордници и поводи, те също хапят и нападат!!!!
208
2
 
12
 
! Отговори
Пфу преди 4 години
Зле може да те ухапе и кученце джобен формат, зависи как ще те докопа.В Царство България - поне в София, е било задължително собственикът на всякакво куче да го извежда навън само на повод и с намордник, независимо от породата. Потърсете документи и ще се убедите.
207
14
 
19
 
! Отговори
Dinev преди 4 години
Браво подкрепям новият закон на 100%! Един от малкото смислени закони, който ще подобрят живота на гражданите като цяло. Баща съм на 2 малки деца и ми писна да ги пазя от безконтролно пуснати "Домашни" кучета и да чувам, ама спокойно те нехапят. Въпросът не е само дали ще те ухапе животното, проблема е, че и децата се плашат и стресират. Ама как да го обясниш на някой тийн мислеш се за рапар с питбул или стара лелка мислеща си, че това и е детето...
206
4
 
2
 
! Отговори
Освен това преди 4 години
При повечето теглилки е допустимо отклонение от 100 гр, поне така пише в упътването за ползването им.Но когато ще глобяват за кучета над 5 кг, такава разлика може да се окаже фатална.
205
7
 
6
 
! Отговори
Контрольор с кантар преди 4 години
Как да познаем дали кучето вече се е иза..ка..ло? Защото, ако още не е, то може да тежи примерно 5 080 гр, а след като си свърши естествените нужди, да се окаже, че е 4 900 гр. Ти глобяваш собственика на неиз..а..ка..нота куче, а след половин час той отива при шефа ти, претеглят кучето и се оказва, че то тежи малко по-малко от 5 кила.И после наказват теб!
204
11
 
10
 
! Отговори
Доня преди 4 години
Да заповядат в парк Гео Милев- има много големи кучета, без повод, без надморник. А до тези, които предпочитат кучета пред децата- гледайте ги песовете на някоя поляна, градът и парковете са за ХОРА.
203
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко бе утре валерката . ще сложи и забрана за болните деца да ходят по улицата, да не им развалят астроението на великите управници.
202
4
 
12
 
! Отговори
САРГОН 1 преди 4 години
С отвращение чета простотиите на 153, как може да обиждаш децата на ..Думата е обидно потресаваща! Защо се обиждате и псувате така бе хора, или не сте хора/ като малоу"мника-социопат 153/. Ясно е, кучето трябва да е с наморник а НЕ ДЕЦАТА! РАЗБРАХТЕ ЛИ ГО ВЕЧЕ. И си събирайте кучешките л...а, както е в цивилизованите страни! Носете си лопатки. Децата се наакват в градинките и майките да не хвърлят памперсите навсякъде. Това е Българино, трябва възпитание и култура! А Ние 70% я нямаме.
201
4
 
9
 
! Отговори
Слаб закон, полза 0 преди 4 години
Трябва да има породи кучета със специален режим, а някои просто забранени. Притежанието им да се наказва със затвор - ротвайлер, дого аржентино и американски бултериер. Тези породи не са създадени от природата, а от човека с генно инженерство !
200
9
 
12
 
! Отговори
cfb преди 4 години
Браво!!! Яки глоби му е цаката, който няма кинти да си плаща глобата:да полага обществено-полезен труд докато си изплати дължимото!!! Стига почернени семейства вече....
199
13
 
10
 
! Отговори
ЛЛ преди 4 години
Да се сложат НАМОРДНИЦИ и на КОМПЛЕКСИРАНИТЕ КУЧКАРИ! Много се взеха насериозно напоследък. Редно е да си плащат глобите на ВСЯКО ИЗЛИЗАНЕ В ПАРКА!!!
198
3
 
4
 
! Отговори
БО преди 4 години
До БяснаА аз така искам да се отнеса агресивно към някоя части от теб, че ще получаваш контракции 9 месеца, че си много отворена,,,,,,
197
17
 
4
 
! Отговори
Кучкар преди 4 години
А кога ще гласувате наморници за кресливите деца по детските площадки които само тичат и дразнят моя 45 килограмов питбул? Аз не му давам да чде човешко. Не му се вписва в диетата. Иначе много обича. Освен това къпете ги тея деца. Оня ден захапа някакво и му отгризна крака. Трети ден чистя между зъбите и мия с четка за зъби и все още има лош дъх от това дете. Моля ви се. Магнете ги тея деца от детските площадки. Само размацват ако_то на кучето ми из цялата площадка и после няма къде да ака пак.
196
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, хора, болшинството от нас живее по градовете в жилищни блокове (в консервени кутии), защо мъчите животните!Големите породи кучета не са пригодени да живеят в тесни пространства, на тях им е нужен двор, при това голям!!!! А, мнозина от собствениците на големи породи кучета понятие си нямат как правилно да се грижат за тях и поради тази причина често ги изхвърлят на улицата!!!Вземайте си за отглеждане в домашни условия кучета от малките породи - пинчер, болонка, померениан, чихуахуа...
195
4
 
3
 
! Отговори
Мати преди 4 години
ни сме си прости просто :)
194
9
 
11
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Какво правим с бездомните кучета??? Поводи и намордници кой ще им поставя???
193
2
 
3
 
! Отговори
Роки преди 4 години
До Анонимен 190 A аз така ще ти агресирам на шоколадовата морска звезда че няма да можеш да сядаш после!!!!!!.....
192
3
 
3
 
! Отговори
мати преди 4 години
До Бясна млък ***
191
3
 
1
 
! Отговори
Mati преди 4 години
До Анонименкво се правиш на мъж бе гаврош.