С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.

За Валери Симеонов решението е просто - всички кучета с намордник
3 юли 2019 12:13,
301
С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.
Снимка: pixabay

Собствениците на кучета над 5 кг, които извеждат домашните си любимци без каишка, ще бъдат глобявани с 300 лева. Отглеждащите агресивни породи кучета пък ще трябва да ги разхождат с повод и с намордник, в противен случай санкцията е 1000 лева. Глобата за животни в района на детски площадки пък скача до 500 лева. Това решиха единодушно депутатите на първо четене на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Санкциите няма да важат за домашните любимци, които се пускат в обособените за целта места, за кучетата на хора с увреждания или за животни, които участват в лов или състезания.

Още по темата

Досега санкцията за кучета без каишка бе 100 лева независимо от породата и размера на домашния любимец. Разходките по детските площадки също подлежаха на глоба от 100 лева. До завишаването на санкциите се стигна след многобройните случаи на нападнати хора от агресивни животни, както и бруталния случай, при който пет кучета кане корсо убиха 39-годишен мъж край село Владо Тричков.

Незаслужено жестока смърт! Пет кучета разкъсаха млад мъж

По време на дебата народните представители се съгласиха, че агресията на животните е огромен проблем, но изразиха резерви дали с тези поправки ще се реши проблемът. Затова Десислава Атанасова обеща, че между първо и второ четене ще бъдат взети предвид всички гледни точки и предложения на заинтересованите страни.

Като основен проблем депутатите отчетоха безконтролното развъждане на кучета, изоставянето на домашни животни, липсата на контрол от страна на общините, както и необходимостта всички домашни любимци да бъдат чипирани. По време на дебата се разрази и спор кой ще мери животните дали са над, или под 5 кг и кой ще извършва контрола.

"Кой ги реши тези 5 кг? Този стандарт е грешен. А и колко са опасните породи кучета? Няма опасни породи, а опасни кучета", настоя Ерджан Ебатин от ДПС и призова въпросът да не се решава с търсене на личен пиар от актуална тема, а от компетентни хора.

"Не искам да виждам как служителите седят на входа на Южния парк с един кантар", включи се и Бюрхан Абазов. Според него най-големият проблем е неприлагането на закона, тъй като обищините нито имат стимул да го правят, нито имат финансовата възможност и кадрови ресурс.

Според Валери Симеонов пък няма нужда от мерене на входа и изхода на парка, а решението е просто - всички кучета да бъдат с намордник независимо от породата и размера, а контролът за прилагането на мярката да се прехвърли към полицията.

"При извеждане кучето трябва да има намордник - вкъщи да хапе, когото си иска", посочи лидерът на НФСБ.

Михаил Христов от БСП предложи да не се глобяват собствениците, а да се въведат рестрикции за отглеждането на агресивни породи.

"В Румъния е забранено да отглеждаш питбул и ротвайлер. По-доброто решение е превенция, а не глоби на хората. Агресивните кучета да бъдат поставени под рестрикции и да не ги отглежда всеки, защото те копират поведението на човека", посочи соцдепутатът.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък посочи, че с така направените промени се освобождават от санкции собствениците на кучета под 5 кг, тъй като досега и те подлежаха на глоба, ако ги разхождат без каишка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е нужно да глобяват всички. Сто души е достатачно да ги ударят с яки глоби.
229
5
 
5
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
Не е нужно да си носите кантар, премерете си го в къщи. Що за глупости са това, който има куче да се грижи за него според закона. Никой не може да понася негативи от нехайството на другите.
228
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще глобят всичките кучета над 5 кила и без каишки пред блока?.
227
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е затова трябва полицията да се грижи за спазването на закона. Та такива като престъпника , като не изпълнят разпореждане да му гръмнат кучето. А и него ако ги нападне.
226
7
 
12
 
! Отговори
Павлина Николова преди 4 години
До До 231Кой е казал, че ти плащаш за това? Собствениците на кучета всяка година плащаме данъци за животните в общините. Аз плащам, много хора плащат. След като плащаме, очакваме с парите ни да се осигуряват определени условия. Ако общината не е събрала данъка от всички собственици на кучета, това е неин проблем. Не мой. И не виждам защо потърпевши трябва да сме аз и другите съвестни стопани, както и нашите любимци.
225
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kuche bez kaishka i bez stopanin, besilka za kmeta.
224
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големите кучета да се забранят в градовете. Само със специално разрешително.
223
15
 
11
 
! Отговори
До 231 преди 4 години
От къде на къде ние с данъците си ще ти осигуряваме място за кучетата? Качвай се на колата и на Плана планина всеки ден. Няма пари за линейки, лекарства, операции на деца, ние да се грижим за кучетата ти. А не искаш ли и да ги кастрираме...и не само тях?
222
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли закон - да се спазва. Който не го спазва - здрави глоби. Който не плаща глоби - съда и в дранголника.Това е демокрация.Тогава "престъпник" на думи, няма да се дуе тука, а ще си пази две години дирника от индийците в панделата и като излезе ще е тих и законопослушен гражданин, който ще гледа с мили очи като дакел.....
221
4
 
14
 
! Отговори
Андрес преди 4 години
Закона няма цел да реши проблем,а да събира пари от хората.(така е структуриран)Собствениците на "агресивни" породи задължително на курс за обучение.Аз самият имам стафордшир и е обучен на всички основни команди (спри,пусни,седни,ела) БЕЗ КОМПРОМИС.Това ми дава спокойствието,че няма да отиде при дете и да го стреснеЧистене след любимците-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!И най-вече:осигурете ни адекватни места за разходка на кучетата без повод (не клетка 4Х4)Не сме ***...не желаем да плашим малки деца и т.н
220
15
 
8
 
! Отговори
Престъпник преди 4 години
Няма да си вържа пита никога,а вие мишоци ще ме заобикаляте от другият тротоар и само ще църкате с наведени глави.Може и да пребиете ама само през клавиатурата.Заминавайте за Европата, селяци с претенции на граждани.За вас кучето служи само да пази кокошките в двора на родителите ви.Забравихте откъде идвате май...
219
5
 
17
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
"За Валери Симеонов решението е просто - всички кучета с намордник"И за мен решението е просто - Валери Симеонов само с намордник. Верен на себе си не пропусна да влезе в ролята на *** по абсолютно политически безобидна тема.
218
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво, но кой ще контролира? Създават се само нови правила, без да има кой да следи за това дали се спазват. Имитира се дейност, нищо не се променя.
217
2
 
0
 
! Отговори
Престъпник преди 4 години
До Анонимен Евала братле!
216
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Dinevаз също задавам един и същ въпрос на собственици на кучета - да речем че кучето ти е най-доброто на света, по-добро от мен...обаче моето дете не го знае това и се уплаши а знаем от уплаха какво може да се случи...та въпросът е какво правим тогава?? аз знам какво ще направя като родител, но защо да стигаме до там...между другото никой още не е успявал да отговори на този въпрос, вече 20-тина години
215
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До неа какво ще кажеш за това - кучетата гледани в апартаменти и или неизползвани по предназначение - лов или охрана или търсачи или помощници са похабени животни и вървейки срещу природата им??
214
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тва горе гледа лошо...
213
8
 
10
 
! Отговори
:) преди 4 години
Погледът на това на снимката наистина е по-интелигентен и по-човечен от погледите на не един и двама представители на вида Хомо Сапиенс.
212
6
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До неОкови, вериги, умрели кучета...Много драматично!Защо виете като линейки, не знам. Никой няма да ви убие или вземе кучетата.Много хора си разхождат кучетата на повод и с намордник от години. Въпрос на съзнание. Защо вие да сте по - различни?
211
9
 
7
 
! Отговори
не преди 4 години
До DinevСъжалявам за разсъждението ти, имам куче именно заради това , че и аз имах малки деца. Не може да отричаш всички кучета само заради това, че са такива, понеже незнаеш причината за съществуването им. Незнаеш и , че веднъж гледано у дома куче, би умряло в природата или в кучкарника. Разбирам желанието да няма кучета или те да бъдат оковани във вериги, но все пак дори отношението към животните би трябвало да има граници. Лесно е да се каже - да избием и вържем всичко живо, което не е дете