НС реши: Плажовете ще се отдават на концесия с улеснена процедура

Очакваме спад в туризма от 3% до 6%, призна Ангелкова
Обновена: 5 юли 2019 12:42 | 5 юли 2019 12:40,
96
НС реши: Плажовете ще се отдават на концесия с улеснена процедура
Архив: Булфото

Морските плажове ще се отдават на концесия при улеснена процедура. Това реши парламентът с промени в Закона за концесиите.

От 1 януари 2019 г. морските плажове трябваше да се отдават по реда на Закона за концесиите, но сега на практика се връща старото положение и концесиите на плажовете ще се уреждат по специален ред в Закона за черноморското крайбрежие.

Още по темата
С промените министърът на туризма ще може да организира процедурите за определяне на концесионер, да сключва концесионните договори, да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове, да сключва наемните договори и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

"Необходимо е да има ясни, прости правила и съответно да се съобрази спецификата на самата концесия на морските плажове. В тази връзка ние направихме предложение реда за отдаване на концесия на морските плажове да бъде по специалния ред на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както беше до края на миналата година", аргументира се Николина Ангелкова.

Тя поясни, че по сега действащия закон плажовете се отдават под наем при условия, които важат за летища и пристанища например.

"Ако ние не променим досегашния ред, плажовете ще се отдават при много тежки условия, които са за концесия, които важат за летища, за пристанища, много по-дълги като процедура. Съответно ще бъде изключително трудно за нас да предвидим кога тази процедура би могла да приключи, което поставя под риск изцяло стопанисването и оттам летния туристически продукт", добави Ангелкова.

Министърът коментира и спада на туристите през лятото. Прогнозата е да има лек спад в туристопотока през летния туристически сезон от 3% до 6% за цялата страна и между 5 и 8% за Черноморието, стана ясно от думите на Ангелкова.

"Още от началото на тази година отбелязахме, че ни очаква един изключително труден сезон, пълен с много предизвикателства. Борим се да запазим нивата от миналата година. Правим всичко възможно да привлечем интереса и към записванията в последния момент към България", обясни тя.

Ангелкова посочи, че се подготвя механизъм за подпомагане на организирания туризъм, който да заработи през следващия сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе от всичкото това се разбра че,не може насила да накараш хората да отидат на Черно море.Те си ходят на Гърция и Турция.А кажи речи половината сезон вече мина.
29
6
 
18
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Дъщеря ни в момента е в Неопори.Та казва,чудно море,безкраен плаж,толкова голям,че просторен,че изглежда празен,а същевременно пълно с румънци,украинци,молдовци,чехи.Всеки ден по няколко автобуса пристигат от Полша.Сърби и македонци също.Цените като миналата година.На първа линия само малки вилички,каквато и те са наели,ли улица за разходка..За два шезлонга плюс чадър и напитки с кафе между3-5 евро.Спокойно ,чисто,любезни хора
28
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко, и по-зле ще става. Докато най-накрая мутроморието не фалира. След което туристите ще се завърнат. Но никой не иска да ходи доброволно в ТОВА, в което са превърнали черноморието. Никой освен изпаднали руски семейства, които не могат да си позволят нещо по-добро и свикнали с тях да се отнасят като с кучета.
27
2
 
13
 
! Отговори
Axa преди 4 години
Значи за сега няма да раздават безплатно плажовете на мутрите обаче ще ги подпомагат финансово. Тюх пак пенсионерите, лекарите и учителите не успяха да се доредят за подпомагане.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти понеже много знаеш, колко е спада. Цял ден седиш в днессс. Бгг иначе си компетентен :) бахтиии мухьотооВземи бачкай нещо, не цял ден да пишеш измишльотини търтейй
25
6
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Очакваме спад в туризма от 3% до 6%,призна Ангелкова."Това е оптимистичният вариант,реалистичният е между 20% и 30%.Даже се обмислят два или повече варианта за привличане на български туристи в черноморските гета.Единият е въвеждане на трудова повинност,първо се почива 10дни на Слънчака и след това му дават на човек разрешение,ако са му останали пари да отиде човек в Турция,Гърция .Вторият е пенсионерите да получат една от пенсиите си като ваучери за почивка на морето.,а там хотелиерите си зна
24
1
 
23
 
! Отговори
... преди 4 години
Баце отиваш на БГ морето! Минимум по10-20лв на ден парко място! Ако смениш няколко пъти парко мястото! То може да стигнеш и до 50-60лв на ден парко място! После шазлонг и чадът от 25-30 до към 70-100лв на ден! После един такъв непрестанен тътен и шум към 90-100dB! После едно такова "любезно" отношение все едно искат да те сношат от зад! И даже и ти се карат като на маса за 4-*** сте седнали само 2-***! После има го и това с фекалиите! "Леко" но го има! И още ПОСЛЕТА има, *** затова ГЪРЦИЯ!
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забранете на Ангелкова да работи каквото и да било! Тази нагла крадлива кукувица съсипа цялото черноморие
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плажовете са национално богатство, природни забележителности, а не сергии. Трябва да се стопанисват от държавата или общините.
21
0
 
15
 
! Отговори
мак преди 4 години
Ще улесните концесионери,вероятно - свои хора. Как това ще повлияе върху цените, върху свободен достъп до плажовете, за да няма бариери и бариерки? А свободни зони, ще се увеличат, или напротив? Освен това, защо ще ги подпомагате? Това не са земеделци, които ни хранят, а така наречени бизнесмени, сами да се оправят, или пък да сменят професия, като хиляди други.
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
K'ви концесии, к'ви 5 лв?И безплатно да им отдавате плажовете, те пак ще сложат цена 70 лв. на чадър и шезлонг.Не концесията е проблемът. Алчността и наглостта на туристическият бранш е основният проблем. Не го ли разбрахте? Още какво трябва да се случи, за да разберете, че плажовете не трябва да ги давате на алчни и безскрупулни мутрафони?!
19
1
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
всичко е батак!
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в Тиквиландия Българин няма достъп до Български плаж. Всичко трябва да е заградено за овцете
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По конституцията на България - Плажовете са държавна собственост и достъпа до тех не може да бъде ограничаван.. С Концесиите се цели точно да бъде ограничен достъпа...
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** кво даваш на концесия ***. Нещо, което е на всички
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ плажовете не се отдават на концесия , стопанисват се от местната власт.. А тя си събира данъци от хотелиерите.
14
1
 
6
 
! Отговори
Бен Ган преди 4 години
до 8Задълженията на държавата трябва да са:Ясни условия за даване под наем (концесия). Конкуренция и гаранция, че спечелилия не е заради роднинска връзка. Контрол за качество. Другото дето трябва да е държавно е пълен смях. Мутрите връзкари във всеки бизнес, не са реалния бизнес и проблем. Проблема отново е от държавата, даваща им достъп! От тук следва - нищо държавно!
13
0
 
20
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Абе интересно тоя Пеевски кой го закриля толкова години и му дава Обществените поръчки, плажовете и телевизиите ?Някой от Марс ли ?
12
3
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
И кой е Държавата според теб - някаква абстрактна фикция ли, добрата фея ?Нали Държавата, това са същите крадци от ГЕРБ. Те държат всичко. От днес овладяха и БНТ чрез назначението на лакея си Кошлуков.
11
1
 
7
 
! Отговори
Видими резултати преди 4 години
Видими резултати. Всичко ви е такова !!