Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16

Възможно е Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. от тази сума
10 юли 2019 13:05,
470
Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16
Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара. Това обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Още по темата

Каракачанов отговори на Радев: Цената на F-16 e 2,2 млрд. лв

"Днес Министерският съвет прие доклада изготвен от преговорните екипи и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора - един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор е за боеприпасите, третият – за ракетите въздух-въздух, а последният договор - доставката на система за визуализация, наблюдение и управление. Общата цена в четирите пакета е 1,256 млрд. долара", обясни

Възможно е цената да падне, ако Конгресът на САЩ поеме 60 млн. от тази сума, стана още ясно от думите на зам.-министъра.

"Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от американския конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони долари. Което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд. долара“, обясни и военният министър Каракачанов.

Запрянов увери и че няма да бъдат намалени способностите на новия боен самолет, въпреки че цената е намалена от първоначалната оферта, която бе около 1,4 млрд. долара.

"Цената включва всичко - и наземното оборудване и тренажори", каза и ген. Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

Новите самолети - шест едноместни и два двуместни, ще бъдат доставени на няколко етапа до 2023 г.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посочи, че най-накрая се сбъдва мечтата на военновъздушните сили и не ще бъдат на едно стъпало с партньорите от НАТО.

Боцев добави и че има уверението на премиера, че ще бъдат продължени преговорните процеси и за другите два проекта - за пехотата и военноморските сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
0
 
1
 
! Отговори
tinedzer преди 4 години
saglasen sam s vsi4ki koito imat smelost i mozak v glavata da - preznaem 4e GERB - ni ograbvat i zarobvat s tezi F16 - ot 1 milardi 200 milona dolara za 8 broia staro zelazo - nali - izri4no v ysloviata na targa beshe da e cenata 1 milard i 200 xiladi leva - i to na rasro4eno plashtane- kak i koi -reshi nai vaznia kriteri da ne se spazva -a naprotiv -ve4e i podpisvat dogovori -koito si slozi potpisa -sad go 4aka -nemoze da se naryshavat zakonite koito vie samite politici predlozixte/...
352
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 4 години
Защо нашите управници.пръскат българска родна пара. От данъците ни.За американски летящи кошници.На които и завода им още не е построен? Стига с тия "политически решения" да се кланяме на тоя или оня! Кога ще се научим да СИ ГЛЕДАМЕ ИНТЕРЕСА? По Татово време само 8 самолета ЛИ ИМАХМЕ???? Политически мижатурки Американофилски!!! Ще ви сменим на изборите! Належащо е вече!
351
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а лекарства за онкоболните деца защо нямаами те не се вписват в интересите на краваршингтони нашите алчне де.бил.и дето ни управляватда не забравиш да го изтриеш9
350
11
 
0
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Мале колко *** се бори тук?! Като на Източния фронт 1942 година. Изказват "експертни" мнения, правят "съпоставки" с великите руски тенекета които в последствие излизат солени а качеството го няма, "борят" се за доходите на пенсионерите, дечицата и неродените, плашат с бедност направо Апокалипсис. Не се хабете Другари, не Ви зачитат усилията.
349
0
 
9
 
! Отговори
Владо преди 4 години
Ще ги пожиткаме 3-4 години и ще ги подарим на северномакедонците, зер и те трябва да имат армия.
348
4
 
11
 
! Отговори
Дааа преди 4 години
Купят ли самолетите играчки Фалш16 ще ви съдерат от данъци и внуците ще плащат.И големи заплати през крив макарон.
347
10
 
5
 
! Отговори
бг преди 4 години
До Радев е праврадев има да връща едни подкупи на шведите.Личи мъу как се съдира от яд
346
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господа и господарки , бивши другари и другарки наясно ли сте как живее електората ви? как народа ви беднува? как мизерува? как се лекува? Най бедната държава в ЕС, най корумпираната, си позволява лукс за самолети и прави народа ни още по беден за години напред за да се плащат заеми и пр.Защо нарязахте годни самолети и ракети, танкове и установки?
345
3
 
14
 
! Отговори
Радев е прав преди 4 години
Каракачанов на 31 май определи като спекулации слуховете, че намаляване на цената ще бъде за сметка на способностите на самолета и неговото въоръжение. Вицепремиерът подчерта, че това категорично не е вярно и увери, че преговорите ще продължат докато се намери онази пресечна точка, приемлива и за двете страни.Когато военният министър е правил това изявление обаче, договореностите за орязване на пакета по сделката вече са били факт - подписите на българската страна са положени на 17 май.
344
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо рязане ,за да се вмъкнем в 2.2 млрд.България и САЩ се споразумяват по пакета за договора за придобиване на изтребители Ф-16.България се отказва от цялото управляемо въоръжение въздух-земя.При пакета въздух-въздух ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13,а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовинаот 24 на 12.Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12.Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучениеот 16 на 12.
343
8
 
2
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До ? - 370 - оффф, много досадни сте червените клоуни! Собствения Ви "безпартиен" Президент Ви го каза ясно - при БСП управлението, като не се купуваха оръжия за армията, мигар насърчавахте раждаемостта? Или може би, вдигахте доходите на пенсионерите? А? Страшно Ви гложде всичките червени мухоморки, че България може да откъсне от Руската орбита и най накрая да стане нормална държава? Четох, че с Локхийд ще правим и дронове. А сега разкажете за "превъзходството" на руския дрон, моля?
342
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А парламента кога ще одобри?
341
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само едно не можах да разбера, защо ще платим едни милиарди СЕГА, а ще ни доставят самолетите след 4-5 години?!
340
4
 
14
 
! Отговори
? преди 4 години
Кой ще пазят.След 15 години ще сме само пенсионери тук 4-милиона дъртаци и млади няма да има.Пари за насърчаване на раждаемост няма. Ще има пенсии пазени от Ф16
339
1
 
13
 
! Отговори
R3v0lv3r преди 4 години
До werF35 е много скъп за поддръжка, доста страни се отказаха от него, защото цената на поддръжката е неизвестна. Намират му постоянно дефекти, които спират масовото му навлизане в употреба. Може и да е един от най-добрите самолети, но определено не не е лъжица за нашата уста.
338
3
 
5
 
! Отговори
R3v0lv3r преди 4 години
До ЛелеЗащото ако не дадат на братята американци ще им паднат главите. Докато ако не дадат на мирното население най-много да ги порицаят в медиите и да ги махнат поне официално от партията.
337
8
 
24
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Значи държавата имала и дала 1, 256 млрд. долара за таралясници. В задачата се пита- що държавата няма да даде за населението си? Да увеличи пенсии, заплати и прочието. Що така, бе, за народа няма, а за всичко друго - изглежда има?!
336
7
 
11
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Днес.бг написаха, цитирам: "най-накрая се сбъдва мечтата на военновъздушните сили и не ще бъдат на едно стъпало с партньорите от НАТО."Няма да сме на едно стъпало с партньорите. Пак ли бе?! Нали им платихме на краварите златни тез F-16! Що така сега?!
335
8
 
21
 
! Отговори
Прецакани сме преди 4 години
Направо да ги карат у Военноисторическия музей-,това са 50 годишни експонати!В Аризона има стотици от тия бракми за скрап.Сега краварите ще излъскат 8 от тях,ще им сложат цветни лепенки за камуфлаж,няколко ракетки(също бракувани)и всичко това за близо 3 лева милиарда лева..Аферим и ашколсун!
334
3
 
6
 
! Отговори
редАКОтере глей кво преди 4 години
1,256 млрд. долара е равно на 1 256 000 000$1.256 млрд. долара е равно на един милярд и 256 мильона $алоо ако сте подписали договор да платите хиляда милярда ЕВАЛА на Щатите и Сдер войвода с неговата капка ще ви гътнат на изборитеКонгрес на САЩ се пише с голяма буква бе. Чакайте ракетата Zемя-Gъз