МО потвърди: Купуваме още 8 самолета F-16

Втората сделка ще бъде изплатена разсрочено
11 юли 2019 10:09,
116
МО потвърди: Купуваме още 8 самолета F-16
Снимка: Reuters

Никой не си представя, че България ще има 8 самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите 8 ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това каза пред bTV зам.-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов.

По думите му, след ратификацията от парламента министърът на отбраната ще подпише четири договора, които обхващат доставката на 8 нови самолета, както и обучение на пилоти и наземен персонал.

Генерал Запрянов изтъкна, че новите самолети няма да струват нови два милиарда, защото голяма част от устройствата по подръжката ще са доставени при първата пратка.

Още по темата

Зам.-министърът обясни и защо се е стиганло до по-ниска цена при сегашната сделка.

"Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обябява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет", поясни той.

Според него, не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.

"Единствено чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които са намалени от 24 на 12", каза генералът.

Въпреки това било ясно, че в хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупят повече ракети, което било неизбежно, потвърди Запрянов.

"Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Ескертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запази от оръжия", изтъкна зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Припомняме, че вчера министерски съвет добри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
8
 
! Отговори
агроном преди 4 години
С тези чайници ще се пръскат овощните и зеленчукови градини на България !
32
5
 
22
 
! Отговори
o^o преди 4 години
КОГО ЩЕ ПАЗИТЕ С ТЕЗИ САМОЛЕТИ. ДОКАТО ГИ ИЗПЛАТИТЕ НЯМА ДА ОСТАНАТ ХОРА В ТАЗИ ДЪРЖАВА!??
31
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато управляващите слугуват на чужда държава, винаги ще е така.
30
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите са последователи на Тръмп - "Да направим Америка отново велика".
29
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА на националното предателско правителство на ГЕРБ и съд и затвор за държавна измяна! Милиарди левове ненужен разход за старо желязо, когато народа изчезва с всеки изминал ден! При условие, че Турция, Гърция и Сърбия имат по стотици бойни самолети, за какъв *** са ни 8 самолета?!? Да си хвърчат обучително пилотите?!? На каква цена?!? Стопиране на сделката и инвестиране на тези суми в реалната икономика и здравеопазване. Стига слугинаж! МУТРИТЕ В ЗАТВОРА!
28
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолетите неможеха да са руски, защото не са съвместими с НАТО. За добро или за лошо, вече сме в НАТО. тези Ф 16 са чисто нови и наистина са добри. Друг е въпроса, че можеше да минем по ефтино с Грипен или Юрофайтър, не са толкова добри като Ф - 16, но и ние не планираме да нападаменякой, в НАТО сме, така че и за отбрана не са ни толкова нужни, никой няма да нападне страна членка на НАТО, ще трябва да се бие с цял свят. Трябват ни, за да си изпълняваме договорите в НАТО.
27
9
 
9
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
До Анонимен"Не плащайте данъци и винетки, за да не финансирате американския военно-индустриален комплекс." И не използвайте бензин о пропан-бутан, защото с вашите пари руските олигарси си купуват яхти.
26
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МомоИмаше отправено официално предложение за закупуването на ЧИСТО НОВИ РУСКИ ИЗТРЕБИТЕЛИ а и за тези пари щяха да са доста повече бройки от 8 Но за съжаление никой не ще и да чуваТрябва ни Шевролет Камаро, не Москвич.Сещаш ли се?
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААЩе теглим десетки милиарди кредити - за да финансираме Лукхийд МартинНе бе, стотици милиарди ще теглим.Нещо не си разбрал.
24
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъжното в цялата история е, че на България в този момент не са й нужни никакви самолети и всички го знаят. Истинската необходимост е инвестирането в икономика, за да може да вдигне стандарта и качеството на живот, за което очевидно на никой не му пука.
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Не се чудете защо България е страната с най-ниския жизнен стандарт в Европа,В ЕС, не в Европа.Нека бъдем точни!
22
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не плащайте данъци и винетки, за да не финансирате американския военно-индустриален комплекс.
21
10
 
13
 
! Отговори
Момо преди 4 години
Абсолютна и НЕПОПРАВИМА ГРЕШКА ще бъде да се закупят Американски Изтребители F16......Имаше отправено официално предложение за закупуването на ЧИСТО НОВИ РУСКИ ИЗТРЕБИТЕЛИ а и за тези пари щяха да са доста повече бройки от 8 Но за съжаление никой не ще и да чува Убеден съм на 110% че това не е стигнало до знанието на Президента Радев!!!Цялата информация по предоставената оферта от Руска страна е била скрита умишлено....Дават се безбожни пари на най голямата пасмина на планетата.....Lord, please, with all your heart, it crashes like a flea USA
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо ви продават нЯщо си, после го забраняват нЯщото щото не било екологично! Ама сме си балъци безподобни!
19
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продажници...
18
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като стане дума за нещо друго, обикновено герберите казват "а откъде пари". Да сте чули някой да попита откъде пари за американските самолети? Без значение каква цифра ще посочат парите никога не са проблем.
17
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А външния дълг на България расте, расте...
16
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майко мила!Тия били по-големи национални предатели, отколкото си мислех!Невероятно светло бъдеще ни чака!
15
8
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Ще теглим десетки милиарди кредити - за да финансираме Лукхийд Мартин,Тя Гърция така я плъзнаха - така натрупа дългове - в Момента има една камара старо ненужно желязо и стотици милиарди дългове - стари подводници, кораби, танкове , самолети - финансираха Западното производство - теглейки кредити - сега разпродават островите - за да си върнат лихвата по задълженията :)))ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
14
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На американците сделката им се услади и решиха да купим от тях още 8 самолета. Сега ще пуснат разпореждане към българските власти за изпълнение.