Мартин Димитров: Имаме нужда от F-16, но не и от АЕЦ "Белене"

Изключва ли членството ни в НАТО и ЕС близки отношения с Москва?
16 юни 2019 13:41, Йордан Бързаков
202

10946 гледания   |  Още видео

"България, като член на ЕС и НАТО, може да си позволи да гледа винаги на първо място българския интерес и, разбира се, европейския. В този смисъл, сделката за изтребителите е част от нашите ангажименти да поддържаме боеспособна авиация, като част от НАТО. И това е една добра сделка, ако в крайна сметка бъде успешно приключена". Това коментира в предаването "Видимо и невидимо" Мартин Димитров, известен като "министър в сянка" на Демократична България.

Поводът са две събития – рестартът на проекта АЕЦ "Белене" и купуването на американските изтребители F-16. Президентът Румен Радев заяви, че Русия има място в изграждането на АЕЦ"Белене", независимо от това, кой ще спечели търга за стратегически инвеститор през август“.

Още по темата

Междувременно Американският конгрес одобри максимална стойност от 1,67 млрд. долара за 8 изтребителя F-16.

Според Мартин Димитров, разликата между АЕЦ "Белене" и самолетите F-16 е, че ние очевидно имаме нужда от подобни самолети и очевидно нямаме нужда от нова ядрена централа.

Димитров се аргументира, че в единия случай купуваме нещо, което ни трябва, защото го нямаме, а в другия случай - при положение, че ползваме половината от производствените мощности - средно годишно 50 %, а другите 50 % не ползваме, правим ядрена централа, която не ни трябва.

Политикът от ДБ зададе следния въпрос: "Ако тази централа не беше спирана през всичките тези години, щеше да бъде готова. Какво точно щяхме да правим с нея? Т.е. държава, която ползва 50 на сто от производствените мощности и се появи "Белене", щеше да ползва 30 % от тези мощности. И трябваше да закрием половината българска енергетика", категорична е позицията на Мартин Димитров.

Ако наистина възобновим строежа на АЕЦ "Белене", ще бъде ли това нов завой към Москва, сериалът "Чернобил" и хибридната война на Русия, предизборен партиен популизъм или опит да се оставят конкурентите без пари в навечерието на местните избори? Всичко това и още – в предаването "Видимо и невидимо", неделя, 17.30 часа, по Bulgaria On Air!


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този фъфелко взе да ми омръзва! От F-16 има нужда само той и няколко други продажници. И за лая срещу Белене му е платено! Гнъс!
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
EI EDIOT S F 16 NE MOJE DA SE TOPLIM KYPEM PREM GOTVIM I T.N. I T.N. A TI .....M......A
178
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Makq ti tok ni trqbvaevtin ne F16 bo k luk
177
0
 
15
 
! Отговори
1234 преди 9 месеца
Като демократ би трябвало да знаеш, че нуждите ги определят хората, а хората за ф16 на референдум не са гласували, но за Белене са. Но тъй като си соросогад, задължително първото благо е антибългарщината!
176
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Энергетическа независимост на България ,това и задача номер едно.има излишек ел энергия продавай га по ефтено привличай с това инвестори в сектора на производството..
————-

Колко по-евтино?
Под себестойност?
Или с 0,01% печалба?
А тебе кой те пусна да се изявяваш в България, що не си береш нгъби в Подмосковието?
175
0
 
5
 
! Отговори
странна работа преди 9 месеца
Тоя като го видя,и се сещам за ***!И обратното!Хм!
174
0
 
5
 
! Отговори
Сата Н. преди 9 месеца
.България има нужда от нови ядрени енергийни мощности.Ако не греша към 2022 година трябва да спрат работа централите на въглища.
————

Ти какъв експерт си, та разбираш от енергетика на стратегическо ниво?

Какво е това “ако не се лъжа”?
А ако се лъжеш?

Имаш ли нещо по повод ФАКТА, че БГ натоварва само 50% от генериращите мощности?
173
1
 
11
 
! Отговори
F35 преди 9 месеца
Ама каква нужда "имате" от F16, малка или голяма?
172
1
 
11
 
! Отговори
Николай преди 9 месеца
еПоредните психодесни брътвежи. И се питат, защо от подкрепа на избори от 85 процента за десетина години останаха един файтон хора (вярно, кресливи, кресливи, но ***). Та, може ли да сравняваш разход(Ф-16) с инвестиция-Белене. Защо господина не споменава за въглеродните емисии, цената на които ще расте и факта, че гръбнака на нашата енергетика е въглеродна.Да, там има едни 2 млрд задокеански инвестиции, които психодесните бранят като матросовци-с гърди на амбразурата.
171
1
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 9 месеца
Изказването на "специалиста" по енергетика Димитров е де-марж,за да бъде забелязан.След като Борисов вкара сред евродепутатите недоразумението Йорданов,апетитите сред остатъците от СДС или така наречени десни се обостриха,може да са малки и политически микроскопични,но апетита им е огромен.Сега покрай изтребителите,решиха,че може яростно да лобират за американска газ.Но никой не казва на каква цена ще са редовните доставки,а колко ще са редовни е въпрос,защото сме краен потребител
170
1
 
15
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 9 месеца
Много ми е интересно,този смешен охлюв в какъв род войски е служил.Като му гледам тастообразното телосложение имам обосновано предположение,че изобщо не е служил.България има нужда от нови ядрени енергийни мощности.Ако не греша към 2022 година трябва да спрат работа централите на въглища.Ел.ток от газовите централи е значително по.скъп от ядрените,като с времето цената му плавно расте,докато от ядрените намалява.Изтребителите носят огромни разходи,а не генерират приход
169
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Энергетическа независимост на България ,това и задача номер едно.има излишек ел энергия продавай га по ефтено привличай с това инвестори в сектора на производството..
168
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като затворят въглищните централи и после атомната и какво правим? На газ? И тя не е евтина. След 20 г кво праим?
167
19
 
8
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 9 месеца
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
166
22
 
6
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 9 месеца
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
165
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още едно.но изплува от мътилката .
164
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мартине,вземи да са обесиш и да отървеш България от още една Хамериканска подлога
163
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Примитивен лобизъм от един прмитивен политик....
162
6
 
29
 
! Отговори
Аз знам преди 9 месеца
МИТЕ, ТРАЙ СИ - НЕ РАЗБИРАШ НИТО ОТ АРМИЯ, НИТО ОТ ЕНЕРГЕТИКА !!! ТРАЙ СИ !?!?
161
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
2025 година трябва да премахнем ТЕЦ овете, този наистина ли мисли АЕЦ Козлодуй ще задоволи нуждите на България.
Не знам кои е но явно добре са го излъгали.