Защо не гласувахме на евроизборите? Недоверие, разочарование...

Ново изследване показва причините
11 юли 2019 19:12,
51
Защо не гласувахме на евроизборите? Недоверие, разочарование...
Снимка: Галъп

Масово разочарование на българина от политически партии и политиците като цяло. Това показват резултатите от социологическо проучаване на "Галъп" и БНТ по въпроса защо не гласуваха българите на европейските избори.

Страната ни направи известно изключение от европейската тенденция за висока активност на отминалите европейски избори. Гражданите на нашите съюзници в ЕС бяха доста активни и успяха да направят големите промени в бъдещият Европейски парламент.

Изследователите коментират, че са се опитали да накарат негласувалите да назоват една, основна, конкретна причина за своето решение. 28% от тях обаче са се затруднили със задачата.

"Явно става дума за тотална отчужденост от политическия процес", анализират от Галъп.

Още по темата

Иначе онези, които успяват да назоват причина, най-често казват неща, които свидетелстват за недоверие в политическата прослойка като цяло – разочарование от политическите партии и политиците се споделя в общо 37% от случаите. Например, „не вярвам на никого“, „няма за кого“ и още ред подобни отговори от типа „всички са еднакви“.

В 18% от случаите се изтъкват лични причини. Изпъква и оправданието „не бях в съответното място или не бях в България“. В някои от случаите явно е имало по-важен ангажимент. В част от случаите се споделят здравословни проблеми и др.

5% не виждат смисъл да се гласува или се съмняват в честността на изборите. 2% заявяват открито, че за тях този точно тип избори не са важни.
 
Сред по-възрастните хора изпъква здравословното състояние, сред най-младите пък – още по-сериозен е делът на онези, които се затрудняват въобще да назоват причина. Сред активните възрасти личи, че е имало повече други ангажименти и липса на интерес към наличните опции за гласуване.

"Ако трябва да се обобщи: негласувалите у нас не са намерили достатъчно варианти, които да подкрепят. Това може би се дължи на факта, че за пръв път от много време насам в тези избори нямаше ярки нови формации. А търсене за такива имаше – личи си по гласовете за малки, алтернативни, независими или откровено екзотични кандидати", изтъкват експертите.

Накрая обаче те припомнят, че каквито и нови опции да има обаче, това не отменя сериозното недоверие към политическата прослойка.

"Дори и част от отговорите тук да не са докрай искрени, именно негодуванието срещу елита проличава ясно", обобщават от социологическата агенция "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе чудих се аз кого да обогатя с половин милион евро, чудих се и накрая реших че и без мен ще се намери кой да ги вземе кинтите.
37
5
 
9
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Обаче ро*мите тоя път гласуваха доста активно,естествено за правилната партия*.Да не би пък да са се запалили по европейската идея?Само дето не знаеха въобще за какво се гласува...Ама 30 лева са си 30 лева,по-добре от нищо като на предишните два евроизбора.*ГЕРБ
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като показват проучванията и ви казват че 50% от децата на тази прокажена територоя са имбецилни не се ли сещате че и при родителите положението е същото?!макар че съм убеден че процента е много повече от 50%.На матурите пои математика имаше САМО една !!! шестица.Едва ли схващате с пилешките си мозъци КАВО значи това.
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите не гласуват щото са ПРОСТИ.Толкова ли е трудно да го разберете??Аааа, забравих, и вие сте българи.Мъкаааа!!!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А по въпроса дали били изненадани, ами почти всички американски предавания, който са обсъждали това"документални филми,също" никой не очаквал Съветския Съюз да се разпане.Може би Горбачов не е преценил ситуацията правилно с неговата перестройка.
33
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
Нищо не съм "пропуснал"! А се съмнявам.Дали изобщо си бил роден тогава! -:) Щото ми ги говориш едниииии....-:(
32
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинДобре бе човек, прибери пяната от устата.Аз какво съм писал, да не би да си пропуснал някое изречение.
31
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 35..Ти наистина ли ме "убеждаваш" Че Америка била "изненадана" Че СССР се "разпаднал" ? -:) Лел;е леле.Какви наивници имало! Помниш ли НАТО и СССР как се боричкаха и чрез Варшавския договор и армиите си.Се преследваха като кучето и котката? Е аз помня! -:) Не съм спал и следях политиката!! Главният враг на Америка ТОГАВА И СЕГА Е РУСИЯ! И ТОГАВА И СЕГА ЦЕЛТА НА АМЕРИКА Е РУСИЯ! Научете са да мислите сами бе хора! Русия е трън в очите на Америка! Самостоятелна и силна във военното дело държав
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинПлана Маршал.След World War Two,САЩ помагат на западна европа да се възстанови, следователно те са благодарни.Когато Източния блок се разпадна, те бяха изненадани, нищо не подсказваше че това ще се случи.За наше съжаление, те решиха да оставят, политическия елит който оправляваше да се оправя сам.Поне мое лично мнение, мисля че за тях сме чужди като култура, писменност и разбира се че винаги ще ни възприемат към славяноезичната група, а всички знаем коя страна в очите на САЩ е враг.
29
0
 
3
 
! Отговори
VELIK UCHEN MAKEDON преди 4 години
AKO IZBORITE MOJEXA DA PROMENQT NESCHTO V BG TO SCHTQXA DA GI ZABRANQT
28
9
 
1
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Задължително трябва да се гласува , всеки бял човек с минимум средно образование е длъжен поне да покаже активна позиция, ако не харесва никоя партия , просто трябва да гласува против тази която не харесва най много Марк Твен НИКОГА не е казвал нищо за изборите , отдавна го разнищиха в американски и руски форуми , това е един фейк нюз обикалящ фейсбук от години!
27
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
По принцип .ЕС си е наша Европейска организация. С 2 ръце съм За ЕС! НАТО Американското.съм против него! Това си е Американско военно звено.Следващо ИНТЕРЕСА НА АМЕРИКА В ЕВРОПА! Да не се заблуждаваме Че то "пази" някого.Напротив.Никого не "пази" А КОНТРОЛИРА ЕВРОПА! Но това е друга тема...Та как да гласувам за Европейският кошер в Брюксел на оси.Който е подвластен на Америка!? Явно с нещо Америка държи "Европейските" политици и държави.За да са ТОЛКОВА ПРОДАЖНИ!!!Това не са ЕВРОПЕЙЦИ! -:(
26
0
 
14
 
! Отговори
иван преди 4 години
ДЪРЖАВАТА НЕ Е ПОДГОТВЕНА ЗА ИЗБОРИ. БЛИЗО 1 МИЛИОН ПОЧИНАЛИ СА В СПИСЪЦИТЕ , А 2,5- 3 МИЛИОНА СА ЕМИГРАНТИ, КОИТО СЕ ЗНАЯТ ПО ЕГН КЪДЕ СА. В ЗАКОНА ИМА ИЗИСКВАНЕ ЗА ОТСЕДНАЛОСТ В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ГЛАСУВАШ , А В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ ПРАВЯТ УРНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ В ЧУЖБИНА. ВСИЧКО ТОВА МИРИШЕ НА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ. ИМА ЛИ ИЗОБЩО СМИСЪЛ ДА СИ ИГРАЕШ НА ИЗБОРИ???
25
0
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Кои са олигарсите и милионерите бе .В чии ръце са външнотърговските фирми с 12милиарден капитал? !0 години ли ,преди повече от 30 почна голямото крадене и натрупване на капитала дечко, и се ,,създадоха" милиардерите и олигарсите.Апартаменти ли-дворци и имения имат онези другари ,а вие си байте за последните десет.Дечурлига !!!
24
2
 
5
 
! Отговори
До 26-Арсенал преди 4 години
Как точно я виждаш тая смяна на системата? Нали я сменихме през 1944 и след 45 години обявихме държавен банкрут./като целия соц.лагер/А тези които не я смениха -Дания,Австрия,Белгия,Холандия,Люксембург,Норвегия,Швеция,Финландия и т.н. все от нашата черга с които бяхме на едно ниво тогава продължиха НОРМАЛНОТО ЧОВЕШКО РАЗВИТИЕ,без лозунги и планова икономика и до къде стгнаха? А ние загубихме 45 + 30 години,заради едно,, недоносче". Смяна на системата ли,пак да откриваме топлата вода с другарите?
23
0
 
6
 
! Отговори
До 28 и 29 преди 4 години
Абе ***. Сегашните имат гръб на всякъде. Те са оплетнени, като свински черва. Имат гръб на всякъде, защото са били заедно агенти, комунисти, от службите, от УБО и т. н. Новите няма как да имат тази мафиотска структура.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ се накрадоха 10 години и сега са си построили апартамените, имотите, дебелите банкови сметки в Швейцария от комисионни и сега крадат умерено, а ако изберем нови ще крадат като за световно, 10 години не са крали и само точат лиrите.
21
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре да си живеем при сегашната система и да си мизерстваме, поне живеем някак си, иначе може по-лошо да стане.
20
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Арсенал,и като смениш системата, що. Мислиш, че ще стане по-добре, ли. Ще дойдат още по-некадърни и недоучени от тия и ще иде при тях властта. Година две им трябва, докато се научат да крадат.
19
0
 
15
 
! Отговори
Arsenal преди 4 години
Колеги,виждам,че всички са обезверени от настоящата политическа ситуация в България.Тогава какво чакаме? Тотална смяна на системата,само ние можем да го направим.В противен случай наглите ще продължават да се гаврят с нас.