Бизнес vs. Синдикати: Трябва ли богатите да плащат повече?

Ивайло Пенчев нарече предложението "дълбоко неморално"
12 юли 2019 15:39,
47
Бизнес vs. Синдикати: Трябва ли богатите да плащат повече?
Снимка: Facebook

Преди дни синдикалистите от КНСБ се обявиха за сериозни промени в данъчната политика у нас, сред които и данък "богатство". Според тях по-заможните от нас трябва да плащат повече данъци, за да компенсират най-бедните. Синдикатът предлага и доходите до минималната заплата да не се облагат със ставка, а десетпроцентният данък да бъде само за сумите над минималната.

Днес в ефира на bTV мнения по въпроса сблъскаха бизнесменът, собственик на "Walltopia", Ивайло Пенчев и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Същността на данъчното облагане е насилствено изземване на пари от хора, които са ги изкарали честно. В една правова държава този, който е изкарал повече пари, е създал повече блага за останалите. Насилственото изземване на повече пари е неморално", е категоричното мнение на Пенчев.

Още по темата

Според синдикалистката обаче, това е нормалната реакция на хората с повече пари.

"Това е нормалният конфликт между капитала и труда. В същото това време тези хора много обичат да участват в благотворителни кампании. Когато обаче го правиш, за да си измиеш лицето пред обществото, това е лошо и просто пиар", контрира бизнесменът тя.

Според нея, в предложенията на синдикатите не става въпрос за кражба, а за обществен договор, спрямо който всеки трябва да участва съгласно възможностите си във функционирането на обществото.

"Този тип индивидуализъм е дълбоко навлязъл в обществените отношения, при което се зачертават базови принципи на съществуването на обществото. Това са нормални подходи в западноевропейските държави", допълни Григорова.

Според Ивайло Пенчев обаче, хората, които консумират данъците, са основно държавни служители и други организации, които не създават никаква стойност.

"В тази група включвам и компании, които работят само за държавни поръчки. Това са хора, които се хранят от данъците и имат интерес те да нарастват. Всички други, които ги плащат, са просто платци на данъци", убеден е бизнесменът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не искат да плащат достойни заплати ще плащат данък. Тази ЛАКОМИЯ затри народа ! България е с най-бързо растящите печалби на богатите и най-разтворената ножица между бедни и богати в Е.С. Защото плащат на хората колкото едва да мърдат......
23
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,тва е тоя бизнесмен за който бивши служители работили за него пишат в нета че бавел по няколко месеца крупните суми от 700-800 лева които давал като заплати.Изпитвам леко отвращение към такива клошар-бизнесмени особено когато започнат да твърдят че управлявали мултимилиардни корпорации.
22
3
 
19
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Първо Ивайло кара Ламборгини не ферари. Второ трябва да се направи точна дефиниция на богати, защото според българина богат е този, който рабати в София и взима голяма заплата. А според моите разбирания богат е този, който и да не отиде дори цяла година на работа парите работят за него. В случая Пенчев е точен пример. В случая Пенчев не е прав, защото във всички европейски държави най-богатите ги облагат най-много. Но както знаем у нас това няма как да стане, защото те управляват държавата.
21
1
 
24
 
! Отговори
Коки преди 4 години
И още малко да не забравя, държавната администрация трябва да се свие, да се направи работеща и да се съкрати. Не може при постоянно намаляващо население да имаме 60 хил. милиционера (40 000 администрация), и половин милион държавни служители, както и прокуратура и съд, които не работят. Да не говорим депутатите, които не са пипани, както и министрите с по 3-4 заместник-министри. И да си плащат тези данъците, да има споделена отговорност.
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ивайло кара ферари, защото плаща ниски заплати на служителите си. Ивайло говори за морал. Не бъди като Ивайло!
19
7
 
5
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Данъчната политика трябва да се промени. Не може на 2000 лева заплата да плащаш 900-1000 лв. данък. Направете го 10 процента за всички, ама и го събирайте. А тези бизнесмени са големи крадци, КНСБ нищо не правят, то затова изчезваме.
18
2
 
20
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи ЛЪЖИ които тоя Пенчев е изричал! 1. Аз съм против Евро проектите и парите които те дават за разработки на разни неща! Това го казваше на една бизнес лекция! Оказа се, че баш тоя е награбил толкоз европроекти и парите от тях, че ум да ти зайде! 2. Аз заплата под 1800лв на плащам! Оказа се, че тои плаща и заплати под 750лв, казаха хора аботили и работещи за него! Има и още, ама нали е велик бизнесмен и да излъже 100-200пъти си е напълно в реда на нещата за БГ а и че има и хора дето му вярват
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата трябва да се свие, а не постоянно да се вдигат данъци, за да финансираме сильо и пульо, който чака на държавмата ясла да захлеби.По-малко държавни служители, повече бизнес и работещи в частния сектор.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българския бизнес и доброволно плащане... ха-ха-ха!
15
5
 
28
 
! Отговори
Dev преди 4 години
Напълно съм съгласен да ми вдигнат малко данъците но само и единствмено ако..1. парите не отиват за отгледждането на 15-те деца на неква 17 годишна2. Нулева ставка за заплати до МРЗ+50% (e.g. до 840 лв да си взимат чисто хората)ще преживея с 300 лв по-малко на месец но айде тези пари да отидат за българската младеж която да не се чуди как да си плати данъка или с какви пари да купи сладолед на детето си
14
9
 
10
 
! Отговори
художника преди 4 години
До Бачкам си легално,г-не аз също се осигурявам на минимална заплата, защото не искам вноските ми да се разпределят към малцинствата, а разликата се трупа в банковата ми сметка. Но всеки месец разпределям печалба, от която 15% е за държавата. Всеки месец плащам заплати, счетоводител, наем, ток, вода, осигуровки, застраховки, трудова медицина. Тези разходи са фиксирани, а дали ще имам поръчки за да ги покрия, това никой не го интересува, риска си е за "Чорбаджията", както се изразяват някои.
13
3
 
36
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Другарят Пенчев, който плаща минимална заплата на 85% от служителите си, тръгнал да говори за морал. Ето това е нещо наистина неморално.
12
5
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
В нормалните държави с увеличаване на доходите се увеличават и данъците !!! Например Швеция...
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТОЯ ***?НЕ ЧЕТОХ ИЗОБЩО МАТЕРИАЛА!
10
0
 
29
 
! Отговори
Копам у нивата преди 4 години
Значи спрете помощите за синьокафевоте братя и всички ще станем по- богати. Просто е баце.
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя бизнесмен е рядко противен тип.Имаше обява за програмист и електронен инженер в едно срещу огромната сума от 1200 лева.
8
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я му вижте на Пенчев обявите, дето са все за крупни заплати от по 800 кинта. Пък тогава пишете колко бил прав тоя суяк.
7
2
 
27
 
! Отговори
художника преди 4 години
Синдикатите, като свършат парите и са много активни да измислят закони, ама когато трябва да защитават правата на работниците, ги няма никакви.
6
18
 
8
 
! Отговори
социален преди 4 години
аз отъдавна повтарям ,че програмистите трябва да плащат повече данъци защото са много богатиосвен това са се образовали за сметка на българският народ но си продават знанията на чужди западни компании.българският народ трябва да бъде компенсиран за тяхното предателство.
5
0
 
5
 
! Отговори
Тирбушона преди 4 години
Smeagol.