С няколкостотин млн. евро Турция дърпа пред България за VW

Оставало да се реши последният проблем – правната рамка
13 юли 2019 14:41, Елка Василева
234
С няколкостотин млн. евро Турция дърпа пред България за VW
Снимка: архив, Reuters

Предимствата на Турция пред България за построяването на нов завод на Volkswagen са на стойност няколкостотин милиона евро, съобщи „Ханделсблат“.

Турция може да предложи безплатни терени, собствени инвестиции и държавна финансова помощ за построяването на завода, като за размера на тази помощ няма горна граница, докато страните от ЕС като България трябва да спазват европейските правила и да не дотират производство, а помощите от страна на държавите имат горна граница, пише „24 часа“.

Решението е взето, за нас късата клечка: Volkswagen отива в Измир

Турция имаше няколко минуса в сравнение с България като място, на което германския концерн да отвори нов завод. Едно от тях е политическата обстановка и проблемите, които турският президент Ердоган създава на ЕС.

Още по темата

Германското правителство обаче дало да се разбере, че няма да се намесва в избора и няма да го критикува, ако той падне върху Турция.

Остава да се реши последният проблем в сравнение с България – правната рамка. Като член на ЕС България предлага по-добри правни условия и по-голяма сигурност за инвестицията. Концернът се опитва в момента да получи същите правни гаранции и от Турция и с договор да си гарантира условия, равни на тези, които би имал в държава от ЕС.

Останалите предимства на Турция пред България са огромният вътрешен пазар, опитът в автомобилостроенето, наличието на предостатъчно работна ръка, по-дългото работно време и по-кратките отпуски в сравнение с членките на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: ТурцияФолксваген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците вземат не политическо, а икономическо решение. По отношение на възможностите и дума не може да става за сравнение.Турското автомобилостроене за м.г. е произвело 1.6млн автомобили за $32млрд. Имат заводи на Тойота, Хюндай, Форд, Хонда, Рено, Фиат. И за разлика от София, освен другото Измир има и море. А как се изнасят колите? Точно така, с кораби кар кериъри, дето носят по над 6000 коли.Tози завод ще бълва по 1000 коли на ден. А ние как ще осигурим логистиката, по БДЖ? Forget about.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може й да направят завод в България !Ако в завода работят САМО роботи !
38
12
 
8
 
! Отговори
Модерен Българин преди 4 години
Защо ни занимавате с тези глупости - Фолксваген, Молксваген!? Всички знаем, че това е германска, фашистка марка на Хитлер! Вие сте антисемити, расисти, краайнодесни националисти и хитлеристи! Вместо да ни дадете най-последните новини от жестоко малтретираните и пребивани израелки по морето (вече повече от час не сте писали нищо по темата), вие с Фолксваген ни занимавате!
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ние не ги искаме бе ,у нас завод до завода ,тежка индустрия бол....защо са ни ....
36
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата кандидатура на Бг беше пълна бутафория за местна употреба.ГРОБ никога не са смятали че имат и грам шанс да спечелят но с помощта на медиите *** пак беше баламосан предизборно.
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупцията ,корупцията плаши тези дето са поискали да дойдат и тези които избягаха !
34
3
 
4
 
! Отговори
Относно... преди 4 години
...вицът за ел колита, в България пазар за такива няма, нито климатични условия, нито по пробег километри са изгодни. А фау ве правят не само леки коли, а и камиони, етс. Изобщо технологията ел автомобил, на която аз с две ръце подкрепям, е все още изключително недоразвита и икономически просто едно самоубийство. И все пак подкрепям държавата да поощри частни фирми да създадат и пуснат в производство изцяло български ел мобил - както вече писаха части за него са достъпни навсякъде.
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БокУ като се издъни винаги си намира виновен за да оправдае собствената си импотентност.ХО-ХОА телетата вервАт ли вервАт.
32
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-лоша инвестиция от инвестиция в Тиквостан. Тиквостан има всичките недостатъци на ориенталските държави и нито едно предимство на европейските държави. Затова няма как да се прави бизнес тук.
31
9
 
6
 
! Отговори
Казах преди 4 години
даваме 2млрд за самолети.... един Елън направи от нищото компютър на колела и го продава, не виждам защо след като имаме малко опит в екектокарите, акумулатори, да не взема и ние сами да си направим едно шаси, двигателите както се вижда се разменят между производители, просто се купува технологията... И турците нека си карат бензинките които замърсяват с ЦО2 и дизелите, ние ще минем директно на електрички :)
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре!Такъв завод е голям консуматор на ток!Тиквите щяха да го вдигнат още ако завода е тука!
29
7
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
Хасане не се тревожи за работниците. Такива ще се намерят достатъчно Дано Швабите обаче не се подават на натиска и решат логично.
28
4
 
19
 
! Отговори
АТЛАНТИК преди 4 години
НИЕ ИМАМЕ Ф16 БЛОК 70!!!
27
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно кирливо Шишеджам събират работници от селата с 20 автобуса всеки ден в радиус от 50 км, а в такъв завод кой ще работи в 7 млн държава с 40% пенсионери? 7 млн са един средно голям в Турция. Никакъв проблем с работници. А за инфраструктурата да не говорим. Че те в България толкова продукция не могат да я транспортират с тая смешна инраструктура. То няма един нормален път. Как да стане?
26
2
 
2
 
! Отговори
инженер преди 4 години
до 21да обикновенно е 12 часа от 8 до 8 а понякога и 16 часаот личен опит
25
16
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Все още не се знае къде ще е завода.
24
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турския работник е по-дисциплиниран, работи повече и там всеки си знае мястото.Тук 20 годипни, без никакви умения имат претенции да получават повече от лекар ии инженер.
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По - добре, че завод с такива огромни мащаби няма да а е при нас. Нямаме толкова хора които които да работят, а и заплатите щяха да са български ;) (500 - 800 лв)!!!
22
0
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
ОТ.....Катар!!!
21
4
 
31
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
ГЕРБ затвърждава тезата че са банда некадърници. Кой нормален ще инвестира в страна с най голяма корупция и бюрокрация ? Има и други причини, кражби, застаряващо и вече необразовано население. Основна вина за всичко това носи ГЕРБ. Бавно и мъчително ГЕРБ ни убива.