Пробойната в НАП вече е запушена, публикуването на данни – престъпление

Не е изключена и вътрешна намеса, смята говорителят на НАП
Обновена: 17 юли 2019 16:49 | 17 юли 2019 10:22,
107
Пробойната в НАП вече е запушена, публикуването на данни – престъпление
Снимка: БулФото

Тази пробойна трябва да бъде запушена и вече е запушена от момента, в който разбрахме. Това каза пред bTV говорителят на НАП Росен Бъчваров по повод безпрецентната хакерската атака срещу сървър на агенцията.

По думите му, това е класически пробив в електронна система, а причината е, че системата е създадена през 2012 година и нямало как тя да е толкова сигурна през настоящата 2019 година.

Още по темата

Течът на данните е станал през електронен портал на НАП за възстановяване на ДДС, платен в чужбина.

Бъчваров призна, че необичайна активност в тази услуга е засечена още в края на юни и агенцията е започнала проучване какво точно се е случило.

"Не е изключена намеса и на вътрешен човек, но към момента няма доказателства в тази насока. Малко вероятен сюжет е", смята той.

Говорителят на НАП припомни, че публикуването на изтеклите данни е престъпление.

"Не може да се отрече, че проблемът е голям. Всички последици от оповестяването на тази информация са възможни. Не може да се започне дело от всички лица, чиите лични данни са станали публични заради атаката. Трябва да са пострадали, за да предяват конкретни искове", коментира още Росен Бъчваров.

Междувременно стана ясно, че властите са задържали заподозрян за хакерска атака - 20-годишен младеж от София, който работи за фирма за киберсигурност. Той обаче не съвпада с профила на човека, който вчера се представи пред някои медии като автор на атаката - руснак, женен за българка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
12
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Ако хакера е Старозагореца, кой тогава ще качи следващия чънк от базата? При условие, че вече Старозагореца е в панделата.Ало, полицията.... нещо по-въпроса?
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
престъпление е и да ползваш парола 12345678както и да си правиш и съхраняваш извадки от базата с лични данни ... кой е Pavkov и защо има файл qneqnev с тези данни?
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв вундеркинд само - във втори калс вече разбивал защитите на НАП, НЗОк, ГДБОП, ДАНСА през 2012 е изнесъл още един яко супер обем на информация от рода на 30 GB - - jтогава е бил пораснал на 12 години и направо е разказал играта на службите.Но сега когато е на 20 - те се защитиха само за ден от него.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
класически ще рече sql injection което пък означава че е писана от некадърници"Не може да се започне дело от всички лица, чиите лични данни са станали публични заради атаката. Трябва да са пострадали, за да предяват конкретни искове"Да видим ОРЗД ко ще каже по въпроса.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости на търкалета. Течът е бил 12 години, младежът е на 20, значи станал хакер на 8 години имаме нов Айнщайн или Нютон, а българските служби го изловиха само ден след като им се обади, инаеч 12 години спаха. Не се ли сещате че има набеден тийнеджър?
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази"дупка" със сигурност не е запушена,защото е голяма колкото озоновата дупка.За последната знам,че се свива,а за тази в НАП,че се разшерява.-"Кат ми пееш Пенке и,кой ли те слуша?"Оставкаааа!!!!!!!!!!!!
39
0
 
7
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
*** накарай торент-пират-бей да ти кажат ип адреса на хакера дето ще качи базата. Пробвай!!! С този умен поглед на снимката 100% си вярваш. Това ИНТЕРНЕТ не е партия ГРОБАДЖИИ, контролирана от ромска МАФИОТСКА СТРУКТОРА.
38
0
 
8
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Престъпление? Престъпление е съдържанието на данните, което предстои да излезе.А, ТИ ПИЧ може да ХВАНЕШ ТОРЕНТИТЕ га ми ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ.Ще плашиш ти хакерите с престъпление. Все дядо ми - комунист с блондинка-фашистка. Колко ги е опуквал на времето и с двата пистолета.Почнаха да излизат бонусите за по 3.5 милиона и колите за по половин милион. Не знам, коя ще е тази полиция дето ще Ви защити. Накрая Брюксел ще бъде принуден да изпрати агенти и да Ви чистят един по един. МАФИЯ! Оставка!
37
0
 
5
 
! Отговори
niki преди 4 години
Ами то се правят ъпдейти, ама явно там в нап никой не е чувал за такива работи.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типичен селски бек.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...причината е, че системата е създадена през 2012 година и нямало как тя да е толкова сигурна през настоящата 2019 година."===Т.е. откакто е създадена не е пипана. А системата е хакната класически, т.е. дори и през 2012 г. не е била сигурна, дори не е била тествана.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
-Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, си е купила нов джип за 500 хиляди евро, в началото на тази година.Това става от изтеклите данни от НАП, след вчерашната хакерска атака.-Действащ министър получава по близо половин милион лева месечно от действащ олигарх, стана ясно от изтеклите вчера файлове от НАП.-Лиляна Павлова с 3,5 млн. лв. бонус за изключително успешно Председателство
33
0
 
20
 
! Отговори
Чирко Тревичко преди 4 години
"Не може да се започне дело от всички лица, чиите лични данни са станали публични заради атаката. Трябва да са пострадали" - няма такова нещо, според ГДПР самия факт, че са изтекли данни е достатъчен, за да се наложат санкции ор Европа. Хора, търсете си правата!!!
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно и през 2012 не е била безопасна системата. Вчера от Нова и Европа изтече линк с архива, който съдържа ЧАСТ от източените данни. Там може да проверите, не знам дали линка още работи. По принцип за един час трябва да го свалят по разпоредби, но виждаме как не си вършат работата. Има данни за ЕГН, номер и дата на издаване на лична карта, адрес, имена и какво ли още не, подредено в една таблица. Лъжа е, като казват, че няма проблем и не били сектретни данните или че били преди 89та. ЛЪЖА!
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, това значи голият охльов Явор и групата *** около него да отидат на борсата ?! Боко няма да се съгласи - неговите хора не могат да мизерстват, въпреки, че се доказаха като пълни НЕКАДЪРНИЦИ !
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувствителния на земетръс, уреден крадлив папуняк, каза ли нещо, или директно ще си ходи?
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква пробойна то е било портал цели двадесет денонощия.Пострадалите от това трябва да докажат че са пострадали от торпедо и пробойнатаЕ заварена временно с ламарина до тотален срив на системите.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годините на младежа и опита му (докладван от Колев) не се връзват :)Иначе историята може да е съвсем фейк., спрямо описаното. Ето няколко примера:1. Фирмата където работи е точила данните докато тества уязвимостта, не ги е изтрила навреме, а младежът ги е събирал от фирмените компютри.2. Младежът е получил информация за системите от човек отвътре докато работи по сигурността и се е възползвал "невинно"3. Една от услугите е била лошо проектирана и е позволявала сикюел инджекшън. Той просто го е използвал като е източил това което е намерил докато е създавал модела на базата. Затова са и
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ветреел се осрания *** на Бойко, но дупката вече била запушена.Да беше така и в Симитли.
26
1
 
17
 
! Отговори
Незнаещ преди 4 години
Питам знаещите къде могат да се прочетат огкраднатите данни?Да видя аз мафията кви данъци е плащала!