Проектът Neuralink: Ще свърже ли Мъск човешкия мозък с компютър?

Тази седмица той ще представи най-амбициозното си начинание
17 юли 2019 17:00, Нели Христова
75
Проектът Neuralink: Ще свърже ли Мъск човешкия мозък с компютър?
Снимки: Reuters

Илон Мъск е известен с многото си начинания и компании, които често започва защото... му е скучно. Създателят на PayPal, автомобилната компания Teslа, космическата SpaceX и копаещата тунели авантюра The Boring Company, има нов проект на ум – той ще свърже човешкия мозък към компютър.

От 2016 година насам Мъск работи по Neuralink и това, може би, е най-амбициозното му начинание досега.

Още по темата

Прохождащата компания е събрала най-добрите експерти в сферата на изкуствения интелект, както и водещи световни невролози, които ще създадат „ултра-висока честотна лента“ за връзка между мозъка и компютъра.

Чрез Neuralink хората ще могат да увеличат капацитетът на паметта или да се свържат с интернет, така че да получат колективното човешко знание и да отговарят на въпроси само като си помислят за тях. Дали това ще бъде възможно, все още не е ясно, но компанията вече е събрала близо 10 милиона долара, за да разбере.

Много малко се знае за Neuralink. През 2017 година сайтът WaitButWhy нарича проекта „магическа шапка за мозъка“, която ще позволи на хората да комуникират по-добре, да мислят и дори да се състезават с изкуствения интелект.

Самият Илон Мъск всъщност многократно предупреждава за опасностите, които по-умните компютри могат да навлекат на човечеството. През 2016 година той заяви, че хората скоро време могат да бъдат надвити от машини, които ще започнат да ни третират като домашни любимци.

“Не ми харесва идеята да съм домашна котка, но какво е решението?“, запита той. А през 2018 година, даде отговор – хората ефективно да се слеят с изкуствения интелект.

С какво точно ще се занимава компанията и възможно ли е скоро да станем едно с компютъра си? На пресконференция тази седмица, Мъск ще представи идеята на Neuralink и ще отговори на множеството породили се въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
11
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Не знам, малко е страховито. Представям си типичния нацепен батка с официалния анцунг да свърже 4мозъка" си с бордовия компютър на Q7-цата си! Направо Терминатор. Обаче съм объркан, дали ще имаме умен батка или тъпо но силно Ауди? Бих заложил на второто.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дяволска работа е това!
12
5
 
4
 
! Отговори
МашИниста преди 4 години
До 8Шоши, аэ го мого това, ей! Но в определени аспекти разбира се.Та не се притиснявай излишно, щото тоя клоун, няма да постшгне това. Най-много, да иэкара някой друг паричен энак
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тия "магически шапки за мозък" ще трябва няколко броя да поръчаме за Баце. Една няма да е достатъчно, две-три едновременно ще трябва да нахлупи.
10
2
 
4
 
! Отговори
Гладен Мрънкач преди 4 години
Представете си, катастрофата, която ще настъпи, когато гладният мозък на нашите селяни от ОПГ-то се слее с техният личен компютър!;)))
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СъвременникАма внимателни сме, не виждаш ли че ползваме по 4, до 5 думи
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това, което се опитва да направи е възможно, предпочитам да дойде от публична компания, която ще тръби навсякъде, вместо да разберем 30 години по-късно, когато някой е съумял, да позлва човешки интелект, но със скоростта на компютър. Представете си, че може да мислите десетки хиляди пъти по-бързо, никог анищо не забравяте и имате достъп до всичко, писано някога от човек или машина, за стотни от секундата. Не казвам, че е лошо, но ако попадне в рацете на само един шош човек ...
7
9
 
6
 
! Отговори
МашИниста преди 4 години
Тоя клоун, ми диша пушилката. И е убеден, че всичко става с пари!! Ха ха ха55044
6
7
 
6
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Страхотна простотия!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента се работи върху така наречения трансхуманизъм, като крайната цел е един ден да представляваме просто една памет без тяло(не си спомням кой го беше казал - че мечтаел за това). ;)
4
4
 
11
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Да,но като се събуди краката му ще са развити вероятно...
3
3
 
4
 
! Отговори
Съвременник преди 4 години
На тази тема ,трябва да се изказвате внимателно.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 10 милиона не можеш да построиш еволюция
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ще отвори кутията на Пандора!