Радев с вето за F-16, имало неясноти - за цени, гаранции, доставки...

В мотивите си той упреква НС, че пусна договора по "бързата писта"
23 юли 2019 15:00,
357
Радев с вето за F-16, имало неясноти - за цени, гаранции, доставки...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международния договор за придобирането на групата от 8 самолета F-16 Block 70 от страната ни, съобщават от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Основният мотив, който президентът изтъква за решението си да върне за ново обсъждане на депутатите решението е чисто процедурен.

Държавният глава припомня, че Конституционният съд отдавна е подчертал неразривната връзка между ратификационния закон и международния договор – предмет на ратификацията, която ги прави един цялостен акт.

В същото време законът за ратифициране на договора за закупуване на самолетите, вместо да измине целият път - приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание, бил приет "по бързата писта".

Още по темата

"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“, пише в мотивите на Румен Радев.

Той изтъква, че обвързването на страната ни с такова дългогишно задължение, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, било "изключително тревожно".

Той е категоричен, че на България й трябва самолет с многфункционални способности, който се постига само с пълен боен пакет въоръжение, оборудване и последващо обучение.

"На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", пише още в мотивите за ветото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къде Радев казва Ф16 не става, никъде, казва сделката не става, кви грипени сънувате, но хайде и за тях да кажем, щяхме да ги плащаме за 10 години с банкови гаранции, а сега щото сме отворковци ще кихнем *** на куп.....Кой плаща в днешно време КЕШ и на куп само наивници и ***....това е КТБ 2
205
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъсна му червения дирник на ***.
204
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е лесно и просто, САЩ са фалирали, януари 2019 неможаха да платят заплатите на държавните си чиновници, до септември ако не намерят пари ще фалират и трябва отново да печатат пари.Съюзниците в НАТО не се подават на манипулации да плащат по-много, в тази ситуация ББ им е най-лесен и го натискат да плати веднага.Лесно и просто финансово обяснение.Никой не го интересува какво трябва на БГ, трябват пари за ХАмериканския бюджет.
203
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Rumen Radev raboti za ruskite unteres I ne e prezident na vsichki balgari. Savetnizite mu sa negramotni ruski slugi.
202
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Др.Радев-грипена стана за смях и на децата. Какво да го коментираш , той е срам за Държавата. Егати и Президента.
201
9
 
9
 
! Отговори
:):) преди 4 години
Инфраструктурата я имат. А при нас тепърва трябва да се строи.стига демагогии, каква инфрастриктура нямсме, Графа е от 10 години обурудван с цялата необходима техника да приема самолети на НАТО, комуникации, локация, насочване, От 10 г американски и израелски ф16 всяко лято кацат за съвместни полети с нсшите мигове....лъжа е че нямаме инфраструктура или пилоти
200
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХХХ -Грехота ще е да си помислим ,4е някога може да се наложи да воюваме срещу Русия ,освен ако не стане нещо "ала Украйна" .Не симпатизирам на сегашното управление в Кремъл , но все пак Руската империя създаде Третата Българска държава и и помогна да проходи .Да се надяваме 4е там ще настъпят промени към добро и за самите руснаци .
199
13
 
14
 
! Отговори
вуте преди 4 години
Готов съм да платя милиардите за 8-те Ф-16. Но първо искам комунистите да платят милиардите, които изхарчиха за Белене, които Р.Овч исзрчи за скъпите доставки на газ и развали договора на Валяка. Комунистите са напас като африканската чума. и Резидентът Р.Р. е такава напас.Защото от 15 години сме в НАТО, по 1-2 самолета Ф-!6 да бяхме купували, сега щяхме 2 ескадрили да имаме. Но комунистите искат да се плаща само на диктатора Путин
198
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да си говорим, Тиквата не е бездарен. Да прави на маймуни цяла една нация, десетилетие, по такъв явен и циничен начин, изисква талант, безсрамие и амбиция, от космически размери.
197
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** току-що ритуално се самоуби.
196
7
 
12
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 4 години
Аз съм честен човек и си признавам .....обичам България но повече обичам парите ! Да живее САЩ ! ......чакам вноската по картата ми иначе си сменям мнението !
195
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен200Япония, белгия са все стари клиенти. Инфраструктурата я имат. А при нас тепърва трябва да се строи.
194
10
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Когато великия Ф-16 остарял в битките стар ветеран дойде на въоръжение на БГ армията ......тогава Русия Ще има С-600-700 .........първият *** трябвало да дойде през 2024 .....ето за това трябват *** като България хем на ЕС хем на САЩ !
193
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е като скала . В Кремля се радват: "какъв дурак предложихме " на българите и те се хванаха .
192
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,значи Белгия се е минала,щом дава 4,3 млрд за 35 броя!
191
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не става въпрос за комунисти,каскети,русофили,и.т.н.,въпроса е за националния интерес !Никой не може да ме убеди ,че 8самолета ф-16блок 70 струват 1,3млрда долара!Япония ще получи 100самолета ф-35 за 9 млрда долараБелгия 34броя ф-35 за 4,3млрда.Ние ли сме най-големите бал ъци или имаме най-продажните политици?!
190
8
 
3
 
! Отговори
тиква преди 4 години
Предлагам управляващите сериозно да се замислят и вместо да слугуват на чижди интереси и дават ей така народната пара за покупка на самолети от чужбина .Да си понапънат мозъците и да се опитат да напишат програма за да се възстанови авио индустрията в БГ. Спомнете си за ЛАЗ отпреди 60години. Един много успешен самолет, роден проект спрян от рушнаците навремето. Има достатъчно капацитет от специалисти. Да погледнат Турция която си произвежда сама Ефките или Израел.
189
5
 
13
 
! Отговори
балансьор преди 4 години
Най-скъпите самолети, най-високата цена на газ - най-ниските доходи.
188
8
 
9
 
! Отговори
несведущ преди 4 години
до ЗозоИ кои са "руски атакисти и ***"? Които не скачат ли? Според американската тояга, може би.
187
11
 
10
 
! Отговори
до 177 преди 4 години
....От къде излизаха парите, които давахме за руските самолети, пак от нашите джобове.....а когато са купувани от СССР навремето са плащани с консерви и селскостопанска продукция, да не гиворим че са продавани на преференциални цени ...сега на тази сделка кое е преференциалното че ще се тръшнем кеш накуп