Радев с вето за F-16, имало неясноти - за цени, гаранции, доставки...

В мотивите си той упреква НС, че пусна договора по "бързата писта"
23 юли 2019 15:00,
357
Радев с вето за F-16, имало неясноти - за цени, гаранции, доставки...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международния договор за придобирането на групата от 8 самолета F-16 Block 70 от страната ни, съобщават от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Основният мотив, който президентът изтъква за решението си да върне за ново обсъждане на депутатите решението е чисто процедурен.

Държавният глава припомня, че Конституционният съд отдавна е подчертал неразривната връзка между ратификационния закон и международния договор – предмет на ратификацията, която ги прави един цялостен акт.

В същото време законът за ратифициране на договора за закупуване на самолетите, вместо да измине целият път - приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание, бил приет "по бързата писта".

Още по темата

"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“, пише в мотивите на Румен Радев.

Той изтъква, че обвързването на страната ни с такова дългогишно задължение, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, било "изключително тревожно".

Той е категоричен, че на България й трябва самолет с многфункционални способности, който се постига само с пълен боен пакет въоръжение, оборудване и последващо обучение.

"На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", пише още в мотивите за ветото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
2
 
! Отговори
Алистър преди 4 години
Не искам никакви допотопни железарии от САЩ. Искам мир и неутралитет във всякакви военни действия. 8 самолета ф-16 не представляват никаква заплаха, нито защита. Пълна нула. Представляват единствено огромна пробойна в бюджета на държавата, която хората ще трябва да връщат с години напред. Категоризирам това, в случай че стане, като особено нагло национално предателство.
265
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
И тъй: Вижда се липса на консенсус между правителство и президент. Правителството иска да купи самолетите, президента вижда доста пропуски в договора. Сега в такъв случай, правителството, което УЖ защитава интереса на гражданите на РБ, трябва да се допита на народа. Нека се направи един референдум. Аз нямам желание да плащам от собствения си джоб за ***, които са напълно неспособни да ни защитят. Правителството ако иска да си сваля гащите на Тръмп, но да не заставя народа да го прави.
264
1
 
4
 
! Отговори
до teo преди 4 години
Какво ти пречи Радев на теб? Онзи Плевнелиев ЧеЕхльото повече ли го харесваше?? Безволев президент като Пл*евела, дано не се случи повече на България!Относно новината Радев е прав за това вето, янките искат луди пари за тия самолети и то наведнъж.Радев ги е проучил самолетите и е разбрал,че толкова висока цена не си заслужава за тия изтребители.Плащаме висока вноска да сме в НАТО,янки ползват базите ни тук и искат да ни пробутат супер скъпи самолети.Е, Бойко като знае само ,, КонгратулейшЪнС"!
263
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радко Ветов пак ще получи шамари - и от Парламента, и от Кремъл :)))))
262
12
 
3
 
! Отговори
teo преди 4 години
Българино, до кога ще траем този президент, който разсипва, разтуря България, вместо да се грижи и обединява??? Толкова много като иска Русия, вместо да спи и живее на Дондуков 2 , да се премести в мавзолея на Ленин, но Путин няма да го приеме, защото той изхвърля всички продажници, особено ГЕНЕРАЛИ! Радев е за съд!!! Българино ???????
261
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФИ 16 НЕ МИ ТРЯБВА...ПРИЛИЧА МИ НА РУСКА СКРАП, АМА ПО-ЕВТИНАКОМУНИСТИ СЪЩО НЕ МИ ТРЯБВАТТИКВА АЙДЕ БЕГОМ
260
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В петък пак ще го гласуват а парашутиста да си стяга куфара към тайгата
259
3
 
14
 
! Отговори
Антисоросоид преди 4 години
Ааааха хахахахаааххх ! СороскитеГендари са в траур и са на двойна доза за успокоение ! Само вето . Никакви прескъпи стари американски таралясници а нови модерни самолети на много по ниски цени. Съд и затвор за комисионерите управници.
258
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основният мотив, който президентът изтъква за решението си да върне за ново обсъждане на депутатите решението е чисто процедурен.Зелен чорап с вата в главъта...
257
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той путин Подписа пакта за миграцията Ние Както впрочем и Израел Сащ и половин европа НЕ тъй че бежанците каквото ще правят ще е над рускините Другари от олгиново
256
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този президент саботира България.
255
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари... F16.....добре ли е? :) Айде продължавайте си с бежанците каквото се хвалите че им правите
254
5
 
9
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Управляващите няма да ни оправят. Да крадат или не, те се грижат само за своите интереси, а не за нашите. Затова НИЕ трябва да ги накараме. И затова трябва да се действа. Със седене няма да стане, всички хора в България трябва да проумеят, че бездействието също е престъпление, а също и че всички имаме силата да действаме. Но за тази цел това послание трябва да се разпространи. От човек на човек и накрая до всички хора. НИЕ ще си оправим държавата - народа. Защото НАРОДА Е ДЪРЖАВАТА
253
7
 
14
 
! Отговори
Олд Шетърхенд преди 4 години
С 2млрд колко линейки могат да се купят????!
252
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е просто жалък.Тази кнституция трябва да се премахне и България да стане монархия.
251
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като затапиш *** слеват псувни
250
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сащ бая оръжие поръча в Арсенал Нормално е да върнем жеста ...на практика Ф16 ни е Безплатен
249
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе руснаци Толкоз могат пюене псувни леки жени и пропаганда за *** ...то дори двигателя на Т34 е Американски
248
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** Злобеят а някой писа за злобата и фашизма
247
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сащ поръча бая оръжие В Арсенал Ние в ГринВилд На практика Ф16 ни идва Безплатен ФАКТ