Над 815 млн. лв. похарчени за интеграцията на ромите... Резултатите?

Бедността, неграмотността, престъпността в гетата се увеличавали
192
Над 815 млн. лв. похарчени за интеграцията на ромите... Резултатите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 10 години за интеграцията на ромите от държавната хазна и от външни фондове са похарчени над 815,5 млн. лева, съобщи вицето Красимир Каракачанов.

Според него обаче въпреки огромните ресурси, ефектът от програмите е нулев.

Още по темата
Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, няма.

"Ние дори не знаем етническия профил на ползвателите на мерките, финансирани със средствата от държавния бюджет и от Европейския социален фонд, защото българската администрация не събира данни за етническа принадлежност", обясни той и допълни, че в този смисъл сумата, посочена от Каракачанов, е обобщена за интеграционни мерки за групи със социални затруднения и подчерта, че това не са пари, инвестирани за определено малцинство.

Според Каракачанов пък досегашната интеграционна философия е сбъркана, защото било видимо, че мерките през НПО, медии и институции не са довели до реална интеграция на това население и през образованието то да стане равноправно на пазара на труда.

Той подчерта, че е нужно законът да бъде еднакъв за всички и изтъкна, че реалната интеграция означава тези хора да приемат положението, че в България има закони, Конституция и права на други граждани, както и че човешкият живот е ценност.

По думите на Каракачанов досегашната философия е целяла да ни накара да свикнем с това, което се случва, но реално ако нещата продължават, както са сега, неизбежно ще се стигне до ескалиране на етническото напрежение. 

"Затова, според мен, една концепция, която би довела до реални мерки на държавните институции, ще е в полза на всички," заяви Каракачанов и подчерта, че в проекта на документ, който той е подготвил, не е бил влаган етнически смисъл, когато се говори за някои от мерките, защото според него е факт, че не само представители на този етнос са дезинтегрирани и необразовани.

"Бедността се увеличава сред това население, неграмотността сред децата се увеличава, криминогенната атмосфера в гетата, които са незаконни, е напрегната", отсече той.

Каракачанов обясни, че през 2018 г. е имало 251 случая на нападение над полицейски служители, като над 90% от тях са точно от обитатели на такива гета.

"Чувството за безнаказаност и беззаконие го виждаме всички, за толкова десетилетия и след толкова похарчени пари, няма промяна", коментира още вицето.

Според него въпреки че над 500 НПО- та се занимават с интеграцията на ромското население, реална промяна в ситуацията няма.

"Политика, при която се стимулира безразборна раждаемост, а тя пък се реализира не заради грижата за децата, а заради социалните помощи, измамите с ТЕЛК-ове, в някои села 90% от децата от ромски произход са болни от епилепсия, а в други от бронхиална астма, като прибавим към това и битовата престъпност, всичко това води до едно сериозно напрежение, а целта на тази концепция е с реални мерки на държавата и обществото, да бъде избегнато", обясни Каракачанов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
6
 
! Отговори
РЕЗУЛТАТА преди 4 години
Византия ги християнизира Ромите а Османска Империя ги ислямизира , това е РЕЗУЛТАТА , примерно турцизираните ни роми лъжат турско-говорящите Кюрди в Германия ще са турци от България ......хаха .......смешна история ама ония талибани и те не знаят че са роми от България така че дикиша хваща
123
0
 
11
 
! Отговори
ТУК БДИ ДС преди 4 години
Само това исках да отбележа!Ако пишете коментари, трябва да не назовавате ДС и да разкривате стратегията им как тази държава се владее най-лесно (чрез тотална***). Не споменавайте и кои са им агентите колеги в парламента! Ако правите тези неща, коментарите ви ще бъдат изтрити най-любезно. България на дъното на свободата на словото! БКП и КПСС вечна дружба! Урааа!Вървиии народеее възродееени...
122
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 815 млн. лв. похарчени за интеграцията на ромите... Резултатите?--------И ДВА Милиарда лв. да изхарчим ефекта ще е = на 0!!!!!!Проекта за така наречената "Ромска Интеграция" е само на хартия, а къде потъват парите за интеграцията е загадка!Бай Тошо почти успя да ги интегрира, но дойде Демокрацията, ДПС, а с тях и западните НПО-та и за отминалите вече 30 години нещата се върнаха в първоначалната си вид (а, може би са станали и по-зле).
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До K6 129"Не се учим от история за последните 500 години не можаха да се интегрират към ничия култура"За жалост не са само ромите! Имаме милиони нашенски селияндуристанци които също не подлежат на интеграция.
120
0
 
10
 
! Отговори
K6 преди 4 години
Не се учим от история за последните 500 години не можаха да се интегрират към ничия култура
119
1
 
11
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Това колко работещи пещи са... Не е истина. Просто тези пари не са похарчени правилно. А този какво ни говори все едно не е във властта.
118
7
 
3
 
! Отговори
Хих преди 4 години
До АнонименТролеее, тролелееее, ала бала, чакарака...F 16, търа дъра, два чадъра..F 16...и т.н.Много са ви наюркали господарите ви, бре! Ама F 16 ще има в България!!!
117
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите за интеграцията на ромите май е инвестирал в шкембето си.
116
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Забранете НПО-тата и нещата постепенно ще си дойдат на мястото. Тези пари не са отишли при ***.те. Взели са ги точно тези организации, за да работят по "проблема". Затова си го поддържат, защото когато няма проблем няма да има и пари за тях... Те всъщност го задълбочиха и е крайно време някой да поеме отговорност, съдебна отговорност....
115
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов с бездействието си е част от проблема. Само наблюдава и отвреме навреме ни казва, че имало еди-какъв си проблем.
114
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е на власт да решава проблемите или да ни съобщава проблемите? Щото откакто са на власт не са решили нито един от проблемите, които обещаваха да решат нито с ромите, нито с мизерията и доходите. Но пък се заеха ударно да харчат парите ни за сделки със самолети, защото бързо проумяха кой решава в България и схванаха, че подкрепата на американците може да направи присъствието им в управлението вечно.
113
0
 
19
 
! Отговори
Нетърпелив преди 4 години
Политиците не решават проблеми. Те ги създават.
112
0
 
17
 
! Отговори
Илия Буревестников 3 преди 4 години
... За тия 815 милиона лева - Нещата ще се замажат и в скоро време никой нито ще иска ... нито ще СМЕЕ да пита !!! ... А ЗА МИЛИОНИТЕ ОТ "КТБ" - някой да знае какво става , а ?!?! Не , нали? Няма й да разбере ! Това ще се влачи още 20 години и накрая дори няма да си спомняме колко милиона са "гепили" ... По същия начин "ФАЛИРАХА" и няколко известни банки през 90-те ... НЯКОЙ ДА РАЗБРА КАКВО СТАНА ? КЪДЕ СА ПАРИТЕ? ВИНОВНИТЕ? ... А КАКВО СТАНА С ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ НА НАШИТЕ МАЙКИ И БАЩИ , А ?!?
111
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои Роми до такава степен са се Българизирали че се наблюдава избухване на расова омраза , тоест играят ролята на Нацисти а забравят всъщност те самите кои са и от къде идват , нещо нечувано и невиждано до сега и нас
110
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 112!КАРАКАЧАНОВЕй , нали ако спрат детцките надбавки тогава и евросьюза ще спрат еврофондовете за Бьлгария! Уффф че си .
109
0
 
14
 
! Отговори
Илия Буревестников 2 преди 4 години
... Имало е подобна "СТРАТЕГИЯ" за почти всички Държави от Източно Европейския блок !!! ... А сега си дайте сметка ЗАЩО ТОЧНО В БЪЛГАРИЯ ПОЛОЖЕНИЕТО Е НАЙ- ЗЛЕ ..... Може да бъдете сигурни , че и НОРМАЛНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ - НЯМА ДА ВИДИТЕ В БЛИЗКИТЕ 20 - 30 ГОДИНИ ... Винаги ще има "ПРИЧИНИ" и "ОПРАВДАНИЯ" ... Обаче за тия 815 МИЛИОНА ЛЕВА НИКОЙ НЯМА И ДА ПИТА ... И ДА ПИТА - ЩЕ БЪДЕ НАКАРАН ДА "ЗАМЛЪКНЕ" ИЛИ ЩЕ БЪДЕ СМАЧКАН ОТ ... СИСТЕМАТА !!! ... :( :( :(
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен че се българизираха и турцизираха с течение на векове и само някои про това ит срам да не го наричат роми , тва е Интеграцията при тях , време е да се каже истината в очи с Фейк нюз няма стане
107
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резултата ли: Роми в Църквите и Роми в Джамиите в цяла България , който осъзнава тва Явление само той ще разбере , разбирането и осъзнаването е за умните
106
0
 
8
 
! Отговори
Илия Буревестников преди 4 години
Намерете и прочетете внимателно НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ "ПЛАНЪТ РАН-ЪТ" , приета в началото на 90-те години от шепа УЛТРА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ..... Може да видите и имената им .... Има доста известни , между тях !!! ... Както е приета тази ... "НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ" ... Така се изпълнява методично и брутално ... С ХИРУРГИЧЕСКА ТОЧНОСТ !!! ...И после НЕ се чудете ... ама изобщо ... защо сме на такова положение от 29 години "Демокрация" ... И ЗАЩО СА НИ ТАКИВА ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ!!!!!! ...
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интегрирани роми няма а има българизирани и турчеещи се Роми от Византия до наши дни , тва е Резултата , няма друго