При неплащане до 31-ви юли: Сделката за F-16 заплашена от провал

Експерти смятат, че може да изпуснем сроковете за плащане
Обновена: 30 юли 2019 13:54 | 27 юли 2019 13:30, Петя Славова
232
При неплащане до 31-ви юли: Сделката за  F-16 заплашена от провал
Снимка: БТА

Ако на 31 юли не се открие сметката и не се приемат актуализациите в бюджета, договорът за изтребителите F-16 може да се срине. Около това време се обединиха бившият министър на отбраната Тодор Тагарев и експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков пред Нова тв. Ако президентът Румен Радев наложи вето на актуализацията на Закона за държавния бюджет, България ще изпусне сроковете за заплащането на самолетите.

Тагарев уточни, че разходите за мита, които ще плати България, всъщност ще останат в бюджета. "Мита за изтребителите ще има, ако България реши това. Те не се получават от доставчика, те са въпрос на вътрешно законодателство.  Ако ние кажем, че има 20% мито, то те чисто счетоводно се прехвърлят от една графа на бюджета в друга и си остават в държавния бюджет", обясни той.

Още по темата

Експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков обясни, че разходите по изтребителите F-16 след сключването на договора са допълнителни, съпътстващи, а не скрити. Те ще трябва да бъдат заплащани в момента на сключване на сделката и впоследствие. „Бих ги определил още и като разходи с неясен произход. Какво имаме върху тези 2,2 млрд.? В четирите договора не се говори за митата, които трябва да се платят. Приблизително ще бъдат около четвърт милиард лева. Не се говори за транспортните разходи, тъй като в онова, което е предвидено има интересна клауза, че ако нещо се случи с доставката по време на транспорта, България ще поеме всички разходи за това. Със заповед на министъра имаше работна група от 10 души, която направи доклади и протоколи, които никак не са приятни и в които има над 30 неясноти, свързани с цената, в които групата излишно предупреждава с подписите си, че това са неизгодни договори", заяви експертът.

„F-16 е най-добрият самолет, който България не може да си позволи, защото се раздели 4,5 млрд. на 36, ще видите, че не прави 185 млн. долара един  самолет – за колкото ги купуваме ние. Във вида, в който ние ще получим изтребителите, те ще могат да изпълняват въздушна полиция и да ходят на мисия. Според договора обаче пише, че отиването на мисии ще се определя от САЩ. Този самолет не може да оперира от никъде другаде извън базата Граф Игнатиево”, посочи Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
6
 
32
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
Животновъдството е пред катастрофа, демографската криза е реалност, чуждите инвеститори ни прескачат, като че ли тези въпроси сме ги решили, та остана самолети да купуваме. Интересно с кого ще воюваме. Като нямаме Ф-16 не сме ли членове на НАТО. На пазара не може да се намери български зеленчук. Когата една държава сама не се уважава, никой не я уважава. САЩ понеже са ни големи " приятели " ни продават най-скъпо.
168
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При неплащане до 31-ви юли: Сделката за F-16 заплашена от провал.------Е,и!?Ще си вземем много по-евтения Грипен!И без това възможностите на ВВС ни сили и на Бг са "Еър Полисинг" (охрана на въздушното пространство).
167
4
 
5
 
! Отговори
баба скруч преди 4 години
А дано не им отпуснат кредит. Че да го плащаме сто години с пра внуците. Пък самолетите може и да не ги доживеем.
166
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската работа е " На гол г.з чифте пищови".
165
7
 
11
 
! Отговори
К,во пак се обърка преди 4 години
Само не ми е ясно що купуваме морално остарели самолети отвъд океана, след като Европа произвежда Еврофайтъри, които се водят едни от най-добрите самолети. Гледам тия Ф16 имат холограмни шевове по корпусът подобни на Ф35. Ако не са ъпгрейднати със стелт покритие и това е само залъгалка, значи сме си купили ламаринени врабци на колосални цени. Турчолякът може да ги сваля директно от Истанбул с тръбите от Южен поток на камионите, дето му продаде Путин.
164
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТ Южен поток какво казват?!?.
163
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да я провалят сделката комунистите да видят после какво ще ги направи ЦРУ
162
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каго четеш глупостите на "експертите" оставаш с впечатлението че от съветските МИГ и СУ няма нищо по-хубаво във Вселената. Според "експертите" купуването на американски самолети е огромна набутвация облагодетелства единствено САЩ. Да са ни живи и здрави "експертите" но е крайно време да престанат с глупостите си и да застанат на пробългарска позиция. 75 години защита на руските интереси стигат.
161
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руския слуга ще се опита да го спре
160
2
 
14
 
! Отговори
- преди 4 години
А дано!
159
23
 
4
 
! Отговори
привет из Германии преди 4 години
Ваш проблем ! С 2 милиарда лева ,тоест с 1 милиард долара не можете нито да помогнете на американската икономика ,нито да й причините някакви минуси ! Така ,че на САЩ не им пука дали ще купите самолетите или не ! Проблемът е ваш , ако не ги купите ,ще трябва да се задоволите с разни Грипени и дори и с руски тенекии Миг
158
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
sabariane na parlamenta i prezidentstvoto stava i po-eftino...i bez raketi...
157
11
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Нали това е целта на президента.
156
2
 
3
 
! Отговори
skitnik13 преди 4 години
BG triabva da pita Putin kvo bi predlozil za tezi pari i taka da se pazari s USA.Pone 6outo 6te e istinsko taka a i BG moze samo da spe4eli no ne i da izgubi,a za sega da ne pla6ta ni6to pri tezi uslovia 6tom sa neqsni i ekspertite preduprezdavat za tova a i kato 6te triabva razre6enie da se polzvat to zna4i ne sa na BG a sa pod naem-e#ati naema aaaaaaaaaa.
155
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските "москвичи"! Само дето навремето се е вкарвало 1500лв вноска, а не цялата сума и се е чакало да ти излезе номера, че да си го купиш. А сега по-лесно - плащаш всичко и чакаш 5-6 години по-малко.Интересно от арабския свят дали ще си платят предварително за "Супер Каптагон" с платино-иридиеви наночастици?
154
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ го страх да не изтърве комисионната. Ако други дойдат на власт, те ще се облажат.
153
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам, че ще бъда псуван, но ще ви кажа Неудобната Истина. На нас установки земя-въздух не ни трябват, камо ли самолети. Напр. човек като види проскубана, въшлива котка с тения да рови в контейнера, ще я нападне ли? Е ние сме котката, а държавата е контейнера. Който ни завладее, освен военни разходи и подкупи на ООН, ще трябва да приготви и 5-600млрд да построи държава тук. Да не е луд?
152
2
 
11
 
! Отговори
LZ 12 преди 4 години
Да са ни честити новите "прахосмукачки" ...пардон новите Ефки. Това ще са най добрите самолети, които БулАФ т.е. българските ВВС ще имат на въоръжение , макар че ще е само с 30 години закъснение.Бат Бойко да пререже лентата в Бай Тошов стил като ги докарат хамерикаците. Румбата Радев да качи Бат Бойко на една от двете спарки Ф 16 да го повози в стил Путин кара самольот.Измислените експерти пишман проф.Тошко от АВ-то и Славчо ментата да не се обаждат от коневръза за нещо което не разбират.
151
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин ми каза докато си чаках бирата.За тез пари ви правя белене и Южен поток .А самолетите са бонус до месец ги имате.Аре наздраве.
150
1
 
10
 
! Отговори
до ХА ХА ХА преди 4 години
Имат две совалки. Евтино ще ни ги дадат. Бай Дончо ще направи отстъпка. Те са съвместими с нато.