При неплащане до 31-ви юли: Сделката за F-16 заплашена от провал

Експерти смятат, че може да изпуснем сроковете за плащане
Обновена: 30 юли 2019 13:54 | 27 юли 2019 13:30, Петя Славова
232
При неплащане до 31-ви юли: Сделката за  F-16 заплашена от провал
Снимка: БТА

Ако на 31 юли не се открие сметката и не се приемат актуализациите в бюджета, договорът за изтребителите F-16 може да се срине. Около това време се обединиха бившият министър на отбраната Тодор Тагарев и експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков пред Нова тв. Ако президентът Румен Радев наложи вето на актуализацията на Закона за държавния бюджет, България ще изпусне сроковете за заплащането на самолетите.

Тагарев уточни, че разходите за мита, които ще плати България, всъщност ще останат в бюджета. "Мита за изтребителите ще има, ако България реши това. Те не се получават от доставчика, те са въпрос на вътрешно законодателство.  Ако ние кажем, че има 20% мито, то те чисто счетоводно се прехвърлят от една графа на бюджета в друга и си остават в държавния бюджет", обясни той.

Още по темата

Експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков обясни, че разходите по изтребителите F-16 след сключването на договора са допълнителни, съпътстващи, а не скрити. Те ще трябва да бъдат заплащани в момента на сключване на сделката и впоследствие. „Бих ги определил още и като разходи с неясен произход. Какво имаме върху тези 2,2 млрд.? В четирите договора не се говори за митата, които трябва да се платят. Приблизително ще бъдат около четвърт милиард лева. Не се говори за транспортните разходи, тъй като в онова, което е предвидено има интересна клауза, че ако нещо се случи с доставката по време на транспорта, България ще поеме всички разходи за това. Със заповед на министъра имаше работна група от 10 души, която направи доклади и протоколи, които никак не са приятни и в които има над 30 неясноти, свързани с цената, в които групата излишно предупреждава с подписите си, че това са неизгодни договори", заяви експертът.

„F-16 е най-добрият самолет, който България не може да си позволи, защото се раздели 4,5 млрд. на 36, ще видите, че не прави 185 млн. долара един  самолет – за колкото ги купуваме ние. Във вида, в който ние ще получим изтребителите, те ще могат да изпълняват въздушна полиция и да ходят на мисия. Според договора обаче пише, че отиването на мисии ще се определя от САЩ. Този самолет не може да оперира от никъде другаде извън базата Граф Игнатиево”, посочи Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
4
 
! Отговори
'сички се Вълну преди 4 години
Питам се чий е почервенелия човешки орган с три букви?Н,Г,....КИма още време, да питаме Ким Чен Ун...?Аплаузи за Трънмп
148
1
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
А после, може да ни пробутат и самолетоносач,като са намерили такива като нас - Няма да се спрат , докато не ги спрем - насила,Това е нож с две остриета - играта се нарича Риск :)))
147
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даваме 4 милиарда за да правим филма *** - 3.
146
2
 
14
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Срок 31 Юли..!!?! Това е с България. Който е договаря, и подписвал договорите да се оправя !
145
5
 
19
 
! Отговори
факт преди 4 години
не искам тази сделка да стартира и да се реализира. не знам защо. искам световен мир щастие и здраве за всички хора. може би съм пацифист. и това не го знам. искам Бог да спира всяка агресия. правете мир , а не война. искам пак да има Асамблея Знаме на мира. не искам комунисти, анархисти, атеисти, и подобни безбожници да властват над хората. много искам знам го това.. искайте добро и ще ви се даде 1000 пъти повече добро. какво ще направят самолети, ракети и танкове против Божието Всеоръжие нищо
144
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
as dano da ne platim!!!
143
2
 
8
 
! Отговори
'сички се Вълну преди 4 години
....засега рабрах по равно. Нинова-Боко? ПитамF-16 требят ли прасета- АЧС- и колко умело?
142
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 161Ами не знам дали ще сме защитени САЩ могат и да ни пазят ако поискат, а със 8 шведски кенeфа какво ще направиш ? Швеция ли ще те пази я бегай пред централата на БХК и викай да живее Сорис и Меркел и долу Тръмп и подобни. Аман от *** по добре на гол тумбак чифте пищови отколкото само с гол тумбак. Кой ни вкара във НАТО къде бяха червените каскети когато ни приемаха в НАТО кой купуваше Кугъри ?
141
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румен Радев не става за президент .
140
2
 
22
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Няма страшно. Кой ще откаже да му дадат почти 3 милиарда накуп за нещо, което евентуално ще достави след 5 години. А и съм убеден, че неустойки за забавяне в договора няма. От къде на къде васал ще иска неустойка от окупатор.
139
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще подкрепя Президента , ако провали тази неизгодна за нас сделка !
138
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато българите избират за президент хора като Румен Радев и гледат към Русия, визите никога няма да паднат.
137
1
 
14
 
! Отговори
ХАЙДЕ...Е, преди 4 години
беше 2-5 септември, стана 31-ви юли.Голямото изнудване /и бързане да си приберем комисионната, че после я камилата, я камиларя/.
136
1
 
19
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Някой ще си загуби комисионната
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
korumpirani ortodoksalni teroristi na bg trezor, uuuu! bez bg prozrachen referendum harchat bg narodni pari, uuuuu, teroristi bg generali!
134
0
 
15
 
! Отговори
Бабата преди 4 години
до 150За да ни доунищожат по-лесно и бързо, мойто момиче.Че им трябва територията ни. За една работа. Тяхна си.
133
23
 
3
 
! Отговори
знам преди 4 години
Знам че БСП и президента искат да не сме въоражени, и да станем втори Крим. Родоотстъпници.
132
2
 
23
 
! Отговори
Браао на наще преди 4 години
С осем дърти олдтаймери няма да си подобрим отбраната но ще стимулираме една икономика с проблеми.и ще имат едни хора едно браво и комисионни за завиждане.
131
0
 
21
 
! Отговори
оо преди 4 години
Хайде пак да се провалим, този път за хубаво !
130
10
 
0
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Другарката Нинова ни осведоми ,че ще има и 50% неустойки !!!