Танева за африканската чума: Спазваме стриктно правилата!

Министърът обясни, че има пътна карта за справяне със заразата
Обновена: 30 юли 2019 13:56 | 27 юли 2019 11:30, Петя Славова
81
Танева за африканската чума: Спазваме стриктно правилата!
Снимка: БТА

Европейските правила за справяне с африканската чума са стриктно спазвани от страната ни, заяви министърът на земеделието Десислава Танева

"Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата така, както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така ,че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани", каза министърът пред Нова тв.

По думите на Танева свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата. "По отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една – това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. При личното стопанство обаче става въпрос за малко на брой свине, но за много на брой хора. Фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине, са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година", добави тя.

Още по темата

"Към днешна дата нямаме и не очакваме да излязат положителни проби за африканска чума у нас. Юли и август са пикът на това заболяване", каза Танева.

"България е 12-тата държава в ЕС, в която навлезе чумата. Ние обаче сме държавата с най-малко огнища и най-малко пострадали стопанства", каза тя и добави, че предстоят още по-рестриктивни мерки срещу разпространяването на заболяването. "Ще поговорим с хората да си умъртвят животните. Чехия се справи с проблема заради това, че на територията на цялата страна, освен дивите свине, е унищожила личните стопанства веднага, за да не достигне заразата свинекомплексите", добави тя.

Земеделският министър заяви, че местата за загробване са избрани от експерти и са изключени всички рискове за почвата и водата.

"Всяка площадка за загробване на умъртвени по хуманен начин животни се извършва от Комисия по наредба, действаща със съгласуване на всички служби, чиято роля е опазването на околната среда – РИОСВ и "Басейнова дирекция". Няма нито едно място, на което извън тази съгласуваност да бъдат загробени умъртвени животни. Това е и най-безопасният начин за справяне с болестта", заяви Танева.

По-рано стана ясно за наличието на ново огнище на африканска чума по свинете в индустриална ферма в област Русе. 30 000 животни в свинеферма в Голямо Враново трябва да бъдат умъртвени. Положителните проби оттам бяха потвърдени. Това е третото поред огнище в индустриална ферма в областта. Бедственото положение в областта ще продължи и през август. Една шеста от отрасъла се намира в Русенско.

Общо близо 90 000 свине ще бъдат унищожени. Свинефермата в Николово има 17 животни, тази в Бръшлен – 40 000, 30 000 в Русенско, а по 60 животни на ден умират от африканската чума.

Въпреки протеста на жителите на село Борисово, все пак там бяха загробени 2500 малки свине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази жена е отговорна за унищожаването на цял отрасъл от сеслкото ни стопанство. Заради нея ще купуваме свинско месо много по-скъпо. Цената сега ще скочи и никога повече няма да падне.
64
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АФРИКАНСКАТА ЧУМА Е "БРАТСКА ЧУМА"!!!И ТЯ ИДВА ОТ РУСИЯ!
63
5
 
4
 
! Отговори
5 преди 4 години
Това е работа на Путин ! Но той няма да успее ,защото Танева работи по правилата ! Нашите прасета се заразяват по правилата на министърката !
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужасно противна женица , па с тея брадавици .Бойко си ги избира все такива ,та да ни плаши денонощно !цеца мъжомакята,лиляна стоте кг с таз чалга прическа и излъчване на простттта тетка, дариткова зловещо си движи главата като токачка , па дуловската,па караянчева,па теменужка , и О, туристическата мин . - Умишлен Ужаст !
61
2
 
6
 
! Отговори
2121 преди 4 години
Нещо много чуми се навъдиха в България. Унищожиха всичко, а ку-хия народ си натиска парцалите. Няма по глу-пав народ. Очаквайте скоро чума по хората за да бъдат и те изтребени. България - повръ-ща ми се от теб.
60
0
 
7
 
! Отговори
поглед от друг ъгъл преди 4 години
Гледах на мобилния едно видео,което показва как заравят живи прасета!?...Сега не съм сигурен къде е тая африканска чума,в правителство ли е,в Народното събрание или се разпространява по партийна линия!?...Интересно откъде се купува ваксината,защото при определени условия тя може да стане биологично оръжие...и е много трудно да се докаже,че тя е причина за заболяването!?Знам от сигурен източник за такава нещо с една френска ваксина,но тогава имаше начин за оправяне,а и компетентни хора...
59
0
 
11
 
! Отговори
Прасчо преди 4 години
Щом имаме само една лаборатория (монополист), кой, как и дали някой прави контролно изследване на материала? Да не си загине и браншът заради системни лабораторни грешки на "монополиста" ...
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Танева , спазваме стриктно правилата да съсипеме българите, очаквайте голям внос на свинско месо от наши фирми
57
0
 
11
 
! Отговори
до 65 преди 4 години
Няма значение дали има или няма. Първо се избива добитъка, както бизоните навремето, после и хората, като омалеят от глад.
56
0
 
7
 
! Отговори
карто граф преди 4 години
Ов.ца, с "пътна карта" за чумата по прасетата!?!?!Доообре.
55
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВИРУСА НА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ИДВА ОТ РУСИЯ И ЛАБОРАТОРИИТЕ НА КГБ.ТОВА Е ЧАСТ ОТ ХИБРИДНАТА ВОЙНА!
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Към днешна дата нямаме и не очакваме да излязат положителни проби за африканска чума у нас"------И тогава що ги трепахте прасетата? Последно има ли чума или не?
53
0
 
3
 
! Отговори
Grozniyat преди 4 години
Kakvi kamani i toyagi? Ti varvarin li si, divak li si? Prez Turskoto Robstvo sa se bili nashite s pushki i sabi!!! Tryabva orazhie minimu ot savremenen arbalet, lovni pushki, avtomati, pistoleti, koi kakvoto ima! Data na koyato da ima vse narodno Sborishte i 10000 choveka pone gotoi na samozhertva tragvat na stihien Bunt!
52
0
 
3
 
! Отговори
Grozniyat преди 4 години
Prasetata gi dokarvat zhivi v izkopaniyat trap I gi zaravyat zhivi, da ne habyat himikali I da pechelyat pari ot tova! V neta veche ima pusnati snimki, ako imashe opciya shtyah da ya publikuvam! Ako tova ne e Ozveryavane i Grehopadenie! Taneva, izrodka i banditka si, mirishesh na mazh, zatova se ozheni za onya pluzhek Kmeta na Kotel!
51
0
 
18
 
! Отговори
www преди 4 години
ЧУМАТА Е ЕВРОПЕЙСКА А НЕ АФРИКАНСКА - ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ - МЕРКЕЛ Е РЕШИЛА НАПЪЛНО ДА ЛИКВИДИРА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО В БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ЛИ НЕ ГО РАЗБРАХТЕ СЛЕПОЦИ ....
50
0
 
20
 
! Отговори
WTF???????? преди 4 години
Ако бяхте спазвали правилата нямаше да има таково бедствие. ГЕРБ са чума сами по себе си. Тези некадърници ще унищожат държава на 1300 години.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По правилата виждаме резултата, а дай малко по орбански белким излезе нещо друго
48
1
 
19
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Ако едно депутат се гътне от чума, ще се наложи ли да издавим с пяна останалите 239?
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА СЕ ИЗРИНЕ ТАЗИ ГЕРБАВА *** ОТ ВЛАСТТА НЯМА ДА СТАНЕ С (ИЗБОРИ)-КНИЖКОПУСКАНЕ,ЗАЩОТО ЗНАЕМ КАК НАЙ НАГЛО ГЕРБАВИТЕ ФАЛШИФИЦИРАТ И МАНИПУЛИРАТ ИЗБОРИТЕ. ГЕРБ М МОГАТ ДА БЪДАТ СВАЛЕНИ САМО С НАРОДЕН БУНТ С КАМЪНИ,ТОЯГИ И КРЪВОПУСКАНЕ НА ГРОБАРИТЕ .САМО ТОВА Е СПАСЕНИЕТО НА НАРОДА НИ.
46
1
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Да бе знаем че стриктно спазвате правилата: Затрихте първо земеделието, птицевъдството, овцете и козите, прасетата, после ще посегнете на едрия рогат ***. Абе кога ще спазвате правилата да работите за България, Българския народ и за обикновенния човек ? Или тези правила ги забравяте веднага щом ви изберем. Знаете ли вие сте за трепане не животните! Изпълнявате чужди заповеди за нашето унищожение. ГЕРБ ни затриват, убиват и обират ежедневно. ГЕРБ=мъртва и обезлюдена територия.