Гешев категоричен: Няма да допуснем атаки срещу магистрати!

Натискът бил партийно мотивиран
5 авг 2019 10:25,
99
Гешев категоричен: Няма да допуснем атаки срещу магистрати!
Снимка: БулФото

Рано тази сутрин на сайта на пресцентъра на Прокуратурата се появи официална позиция на заместник-главния прокурор и единствен кандидат за нов такъв - Иван Гешев. В съобщението си той предупреждава, че няма да допусне натиск върху магистрати и съдебни служители, заради това, че били изразили лична позиция по въпроса за неговата кандидатура за поста.

Гешев започва писмото си с благодарности към всички свои колеги от българската прокуратурата - независимо дали са изразили подкрепата си за него или не.

Още по темата

"Опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани", продължава кандидатът за главен прокурор.

По думите му, обяснимо било старанието на "някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор".

Като конкретен повод за своята позиция той изтъква опитите, според него, за демонизиране на прокурор Силвия Соколова. През седмицата се появиха медийни публикации, които твърдят, че прокурорката е от близкия кръг на Иван Гешев и изразената й подкрепа сега е мотивирана от лични облаги.

"От името на главния прокурор г-н Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ обаче заявявам, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция. На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа", продължава Иван Гешев.

Въпреки това, самият зам.-главен прокурор, обяснява, че защита за Соколова не била необходима, защото най-добрата атестация за нея била дошла от федералният прокурор на Белгия, който преди време лично й благодарил за работата й по международната операция "Халифакс".

"Сигурен съм, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорим на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани, независимо от обществения или социалния им статус", завършва Иван Гешев.

Припомняваме, че след като неговата номинация стана факт и той остана единственият кандидат за поста на нов главен прокурор, бяха организирани граждански протести срещу него. Според тях той не притежава нито професионалните, нито моралните качества да заеме поста. В същото време беше организиран и контрапротест, който твърдеше, че опозицията срещу Гешев е политически мотивирана. На сайта на прокуратурата пък започнаха да се появяват десетки съобщения за подкрепа за кандидатурата на Гешев от повече районни прокуратури в страната, както и подкрепа и повечето съсловни сдружения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.е. смятате се за недосегаеми?
60
0
 
12
 
! Отговори
Една мастиска в ъгъл преди 4 години
Партийно мотивиран натиск? Това да не е като една партия, която коли и беси в България от името на един велик вожд?
59
0
 
9
 
! Отговори
Воден хакер - Бонев преди 4 години
Споко (до 63).......тоя път се очертава "Отечествен фронт".......сега е отпускарски....но от 1 септември...се почва....тея дивотитии няма да ги бъде.....ши излязат много......
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧУМАТА ПО ПРАСЕТАТА ДАЛИ ЩЕ ГО ПОДМИНЕ?
57
1
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Ако изкара на протест повече хора от Слави на концерт,значи той е човекът на властта.
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо напоследък всичко главни прокурори са мазни и дебели?
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55Мандатът на главния прокурор е 7 години!
54
1
 
22
 
! Отговори
niki преди 4 години
Този *** не ни трябва за главен прокурор. Всъщност за никакъв прокурор не ни трябва, а трябва той да е подсъдим!
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
септември месец, няма да се вижда цвета на жълтите павета от протести
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев, а теб кой те допусна?Споко не се пъни, въпросът е риторичен...
51
0
 
23
 
! Отговори
включване от Брюксел преди 4 години
С Гешев главен прокурор още 5 години може да забравим за сваляне на мониторинга на съдебната система и за Шенген. Но за някои групи в държавата така е по-добре защото не секват далаверите.
50
0
 
19
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Гешев ако станеш и ПАПА ще взимаш 4та заплата. Помисли си? Ако се кандидатираш за папа и няма никой друг на конкурса... Кардиналите трябва да гласуват за теб.Мисли мащабно! Кво ми се занимаваш с някакви си хакери, Иванчева и т.н.
49
1
 
21
 
! Отговори
Воден хакер - Бонев преди 4 години
Сега ново 20.......чета че "унува......." "недоразумение" Пламен Георгиев с "тераската" бил възстановен в "специализираната прокуратура"... след 3 мин.съвещание... и го готвели за зам. Прокурор.......Абе тея просто се подиграват с НАС.........
48
0
 
19
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
На конкурсите за главен прокурор и за заместник главен прокурор.Спечелили конкурса са:ГЕШЕВ -главен прокурор!ГЕШЕВ - заместник главен прокурор!Гешев, що не станеш и министър Тиква. Така ще взимаш три заплати. Далавера!!!
47
1
 
21
 
! Отговори
защо преди 4 години
Защо говори от името на Сотир Цацаров, говорител ли му? От сега превишава правомощията си, а след това?
46
1
 
13
 
! Отговори
К_.уранов СМГто преди 4 години
Народа се вдига. Като започне тая 'чума' да вдига цените на свинското.Бедния от село не му пука много. Не е като в Софето да му пратиш някой мутра да го застрелят в тъмна уличка, нали?Хората искат пак да се палят. Ама, ако решат да се запалят някъде другаде, а не във свинарника? Гешев, внимавай чумата казват не била опасна за хората. Грешат!!! Чумата може да убие цялата МУТРО-МАФИЯ в тази ДЪРЖАВА.
45
3
 
15
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Мафията отново иска да разводни вота със СЛАВИ ТРИФОНОВ. Само да не спечели БСП. Ей, голям страх ги пере ГРОБ от това БСПе. Чак Славчо вкараха в политиката. Гешев, К..ур.нелия ще те махне. Само те чакат да спечелиш сингъл конкурса и започва да вади срещу теб едни неща. После румънката ще те смени на първата седмица.
44
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-43,а властта,са политическа партия,герб-комунисти.
43
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте му физиономията . Там се чете всичко .
42
1
 
18
 
! Отговори
Истина преди 4 години
Следващият мафиот който си назначават да ги пази, а хората си мълчат, после заплатите ви са малки, ами няма и да станат по-големи ако не се противопоставите