Потвърдено: "Росатом" иска да строи АЕЦ "Белене"

19 август е крайната дата за участие
14 авг 2019 10:36,
295
Потвърдено: "Росатом" иска да строи АЕЦ "Белене"
Снимка: БулФото

От страна на "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но, разбира се, очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект. Това каза пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод процедурата за избор на компания, която да реализира мегапроекта.

Министърът изтъкна, че е убедена, че Европейската комисия не би реагирала, ако руската компания спечели проекта, каквито предположения вече има.

Още по темата

"За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години", категорична е Петкова.

Иначе министърът коментира държавното посещение в Туркменистан, на което е била обсъдена и възможността за внос на газ от каспийската държава.

"Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация", каза тя.

По думите й в рамките на посещението са били осъществени две възможности за обсъждане на отношенията на България с Туркменистан - заседание на междуправителствената комисия и участие в първия Каспийски икономически форум.

Министър Петкова каза, че дебатът за статута на Каспийско море, който преди е възпрепятствал доставянето на природен газ от Туркменистан, е бил уреден през миналата година. Припомняме, че съмненията идват, заради евентуалното блокиране на доставките от страна Русия, както тя го е правила в миналото. Директни доставки пред Каспийско море не са възможни, защото през него не е разрешено да се строят газопроводи.

При срещата на премиера Борисов с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев е било решено да бъдат обсъдени различните варианти на експертно ниво и след това да бъде преценено кой от тях може да бъде реализиран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
8
 
3
 
! Отговори
Eha преди 4 години
Не знам тия мишоци, които постоянно бръщолевят глупости за Русия, осъзнават ли че на запад нас ни приемат като един вид руснаци..Не разбират че плюят по себе си
156
8
 
5
 
! Отговори
Eha преди 4 години
По-добре тука да се населят руснаци, отколкото сигъни...това ли ти е проблема: руснаците....хора които приличат на нас и пишат и говорят на наш език.Ако ти искаш сигъни като Костов, аз предпочитам руснаци
155
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100% сме зависими от руската газ, за горива 99% от Нефтохим, Булгартабак, разни други, десетки хиляди недвижими имоти са собственост на руснаци. Ако вземат Белене, направо си ставаме руска губерния.
154
5
 
5
 
! Отговори
а защо преди 4 години
а защо трябваше да им връщаме реактора и да плащаме неустойки - явно ес само иска тук нищо да не се произвежда а като стане въпрос за инвестиции - ич го нема - да ви таковам ес-четата
153
3
 
8
 
! Отговори
До 173 преди 4 години
А Фукушима видяхте ли?Е, тогава можете да направите информиран избор.
152
5
 
6
 
! Отговори
Еех Странджа преди 4 години
Значи Иран пиратства,Турция пиратсва,Ве нецуела не знам си кво,пък то било заради подкрепата на Русия.Турция е втория по големина член на НАТО,що НАТО не ги спре ? Иран и Венецуела не слушат САЩ и за тва са лоши.А горкичките САЩ какво направиха в Ирак ? Демократично избиха около 500 000 души. А в Силиа какво направиха ? Там колко избити и емигрирали има.За Либия да не говорим. Само дето там оставиха останалите пудели от НАТО да се правят на мъже.
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блумбърг? Официалното лице на ЦРУ и какво толкова?Да не претендират, че не лъжат?Това лесно се оборва, въпреки, че държат доста по-достоен тон от статиите на Ел ка.
150
4
 
14
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Ужас! Не искаме "руска" техника. Видяхме последиците от нея...
149
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РеалистГЛЕДАТЕ КЪМ РУСИЯ ЗАЩОТО СТЕ РУСКИ РОБИ. ЗАТОВА.
148
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 168ИРАН ПИРАТСТВА ТАНКЕРИ, ИРАН СПОНСОРИРА ТЕРОРИЗМА. ЩОМ СИ ДЖИХАДИСТ ЗНАЧИ НЯМАШ МЯСТО В БЪЛГАРСКИ САЙТ, ОСОБЕНО В САЙТ НА БЛУМБЪРГ. ЗАЩОТО СИ АНТИСЕМИТ.
147
7
 
9
 
! Отговори
До 168 преди 4 години
Чакай малко, почни от начало.Англия пиратства танкери на Иран, по команда от САЩ.Иран им го върна тъпкано. Тези опищяха света колко лошо било да пиратстват танкери с нефт иранцитя, скромно забравяйки себе си.Каквото повикало, такова отвърнало.То не може само с лъжи, двойния аршин и Fake News.
146
2
 
15
 
! Отговори
До 163 преди 4 години
Западняците не само, че не ги интересуваме, ами напротив - бягат от тук.Нещо не ги кефи управлението на ГЕРБ и положението което се "развива" в страната. Една по една високотехнологичните фирми взеха да "гасят лампите". Примери - Lexmark уволни всичките си служители в България и закри офиса си тук, същите са и Fujitsu и поне още 10 фирми, които обслужваше нашата фирма, докато бяха тук. Всеки ден разбирам за следваща такава фирма, която си отива или оставя един човек тук и толкова. Боко чака VW?
145
4
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Иран пиратства танкери в Персийския залив под покровителството на Русия, Турция пиратства газови находища под покровителството на Русия, във Венецуела има диктатура под покровителството на Русия. И тука си вярват, че някой ще позволи в натовска България да стане същото? Това са руски байки.
144
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичани,французи,турци всички сме ги трепали наред.Руснаци също.Забравяш, че към 50 000 руснаци сме изтрепали в Македония и Добруджа.После освобождаваме Украйна а Руската империя се разпада - заради нас.
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди взимаха нефт,а щяха да взимат газ от Азърбайджан сега пък от отсрещната Туркменистан,но всичките наоколо имат тез продукти,че околните на тях,а отсам през Черно море сякаш няма,а е ставало потоп,който занесъл много хумус и какво ли не как суровини и то в нашите недра щом като били два потопа запомнени в тоз регион,а за един казваха,че кат бил с такава мощ уж цапнало в техния регион и се образувало как Каспийско море,но така описано едва ли всичкото при тях останало,а тук само два слоя вода
142
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 162инженер? така ли се представяте вече, а руски тролчета хаха
141
2
 
5
 
! Отговори
До 162 преди 4 години
Не е вярно и това.Аз съм инженер, работих 10 години в нашата енергетика и точно с такива неща съм се занимавал професионално.Не ми разтягай тези локуми.Освен въздушни електропроводи има и кабелни и то за високи напрежения.Вземи пиши за нещо, за което поне си чувал или чел, а не тези глупости.
140
5
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Аз се питам защо все въртим и сучим и все към Русия гледаме.Защо западняците не инвестират в България, може би имаме различна писменост от тях, друг манталитет.Само да напомня на прогнилите западняци нямаме загубена битка на фронта, след освобождението.Англичани,французи,турци всички сме ги трепали наред.Българина може да е всякъкъв, обаче стигне ли се до битка тежко и горко на съперника.
139
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дебела лъжа е, че не можело да се докаа ток от северна България в Южна. Карат и на 1000 км и работи.-Може да докараш.Само че токът се кара с едни огромни железни кули, които трябва да ги наредиш през 100 метра през Стари планини и Средни гори и трябват едни огромни трансформатори колкото един мол и яко жица, трудодни и техника и всичкотова носи и загуби по трасето, така че накрая ше ти останат пари само да си светиш с восъчни свещи.
138
4
 
3
 
! Отговори
До 158 преди 4 години
Знам, местните *** и агенти на САЩ искат да стане като в Япония. Атоми на свободата все пак, радиация на свободата и демокрацията....