Бъдещето на АЕЦ "Белене" - да има ли централа, да няма ли?

Все пак изграждането й ще отнеме поне 10 години
Обновена: 13 авг 2019 21:50 | 13 авг 2019 20:42, Камелия Цветанова
20

Изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъде изключително полезно за България. Около това мнение се обединиха в "Денят ON AIR" енергийните експерти Явор Куюмджиев и проф. Атанас Тасев. Според тях централата е необходима на страната ни, тъй като след няколко години ще трябва да бъдат затворени ТЕЦ-овете и това ще ни принуди да внасяме електроенергия от чужбина.

Според Куюмджиев изграждането на новата атомна електроцентрала ще отнеме поне 10 години. Освен това България ще трябва да представи и държавна гаранция, за да започне строежа ѝ.

"Няма как централата да бъде изцяло частна. Най-вероятно инвеститорите ще искат някаква форма на държавна гаранция. Инвестиционните компании, които имат интерес за строеж са руска и китайска. "Росатом" строи в момента 26 реактора в цял свят. Изграждането на АЕЦ "Белене" ще е дреболия за тях", каза той.

Проф. Тасев подкрепи колегата си и заяви, че проектът е изключително целесъобразен за страната ни. 

"АЕЦ "Белене" не може да бъде построен без Русия. Ядреният остров е на наша територия, но технологията е тяхна. Проблемът е дали руската страна ще се съгласи да инкорпорира чужда технология в неядрената част - турбини на американска компания", обясни енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: БеленеАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се изказвай неподготвена , ти като не можеш да се преквалифицираш други могат.
11
0
 
0
 
! Отговори
Александър преди 4 години
Ти пък каква компетенция имаш по въпроса.
10
3
 
2
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Въпросът може да бъде формулиран и така-"Да има ли индустрия в България или не?".Щото ако няма да има-няма и нужда от тая централа.
9
4
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Да се построят няколко ЕЦ със велосипедно задвижване,т.е с ***.да.ли.Първият кандидат за работа -номер 12,такива като него цяла армия.Така ще се отървем от руската радиация във вид на АЕЦ,и ще дишаме чист демократичен въздух,обогатен със американски обеднен уран.Честито на назначените,ще има и награди.
8
17
 
10
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 4 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
7
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България не може да натовари на 50% мрежата при всички работещи мощности.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то си е живо правилото от Соца - "по външната политика с Москва , а по вътрешната с Це Ка." Виж елита ни от политизи. Повечето от БСП., ДПС, АТАКА. Никой от тях ти няма нито в Продуктите , нито в Услугите. Живота си им върви и носят само " политическа отговорност " и то вкупом.???!!!
5
10
 
6
 
! Отговори
stella преди 4 години
Нова АЕЦ не ни трябва. До десетина години като се пенсионират обучените кадри от татовото време няма да има кой да управлява Козлодуй...
4
0
 
21
 
! Отговори
ЗзЗ преди 4 години
Аз не виждам смисъл България да тегли кредити за милиарди, за да може фирмите на съпругите на политиците да купуват тока на производствена цена, да го продават на гърците на голяма печалба, а за българите да е скъпия ток от Мариците, и погасяването на заема. Като искате централа - правете Белене акционерно дружество - който иска да купива акции и да продава тока на който си прецени той самия!
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е яка. Тя е като социална служба + ресторант с безплатен обят за руски фирми , работници , служители на територията на България. Когато отиде българин в ЕС за него такъв статут няма, като на дошли от РФ в България.
2
6
 
6
 
! Отговори
tozi преди 4 години
по евтино е да се построй само реактор в козлодуй и да се използва машинна зала на закритите реактори.
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според детето на природата Боко АЕЦ не ни трябва.

Спонсорирани публикации