В мотивите за оставката на Манолова: СОС загърбва проблемите на столичани

Има съпротива срещу работата ми като омбудсман, твърди тя
18
В мотивите за оставката на Манолова: СОС загърбва проблемите на столичани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заместникът на Мая Манолова Диана Ковачева ще стане временно омбудсман, докато не бъде избран нов. Това съобщи шефката на НС Цвета Караянчева, която уведоми законотворците, че Манолова хвърли оставка.

Самата тя вчера официално обяви, че се впуска в битка за поста на кмет на София като кандидат, издигнат от инициативен комитет.

Решението си мотивира със съпротива срещу работата й като омбудсман от страна на останалите институции.

В мотивите за оставката си Мая Манолова посочва системното неглижиране работата на институцията на обществения защитник от органа на законодателната власт, чрез умишлено забавяне или спиране на внесените от омбудсмана и граждани законодателни предложения.

Още по темата

Посочва се и липсата на политическа воля в парламента и институциите за изменения в законодателството и нормативната база, с цел удовлетворяване исканията на гражданите за отстраняване дефицитите на справедливост.

В мотивите си Манолова пише още, че подава оставка и заради загърбване от общинските съветници в Столичния общински съвет на проблемите на столичани. Такъв е случаят с отказа от реформа на "Топлофикация София" ЕАД - дружество, ощетяващо хиляди столичани ежегодно; липса на реални и активни действия за подобряване качеството на въздуха и информираност на гражданите по проблема, в резултат от което България е в наказателна процедура по три искания на Европейската комисия и други.

Мая Манолова посочва като причина за оставката си и отказа от заявени и обещани на обществото реформи в ключови сектори, в това число и в съда и прокуратурата, който води до несправедливост и безнаказано потъпкване на върховенството на правото от определени институции спрямо гражданите.

Неглижиране от страна на отговорните институции на справедливите искания на професионални и други общности също се посочва в мотивите. Манолова напомня за протеста на медицинските специалисти за достойно заплащане и условия на труд; протестите на гражданите срещу презастрояването и други.

"Възразявайки срещу изброените по-горе практики, с ясното съзнание, че те вредят на доверието на гражданите в институциите, противоречат на разбирането ми за служба на обществото и нарушават правата и свободите на моите сънародници, считам за обективно невъзможно да продължа да изпълнявам ефективно правомощията си на омбудсман“, обобщава Мая Манолова в мотивите към оставката си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
михаал преди 4 години
МИ ТО ВСИЧКИ НЕЗАВИСЕМИ / НЯКОГА/ОБЕДИНИТЕЛИ НА НАЦИЯТА СЕ ПОДКРЕПЯТ ОТ БанкрутСиромащияПросия. ВСЕ ХОРА СЪС СЕМЕЙНИ ЦЕННОСТИ И МОРАЛ.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 1По добре Мая отколкото да те щави пак графинята....
6
1
 
1
 
! Отговори
Кюстендилският преди 4 години
Ама е сладурана нашето момиче !!!
5
3
 
3
 
! Отговори
Делян Пеевски преди 4 години
Подкрепям Мая Манолова за кмет! Тя ме предложи за шеф на ДАНС, а и е много начетена. Прочела е всичките ми книги приложения на Телеграф и е завършила история в Москва. А както е известно там се пише българската история от 5 Септември 1944 то до днес.
4
2
 
5
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Само тъмносини ДСБ - ари, ДБГ-ни, ***, бинбяни комунисти могат да направят Манолова кмет. Ако решат те могат да направят и Иванчева!
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че ти ако не можеш да се пребориш за справедливост от позицията на Омбудсман, няма да можеш и като кмет... Кметът се занимава дъс съвсем други, съвсем прагматични неща. Някой *** май ти е скалъпил аргументите в стил "Бай *** вестникар".
2
3
 
11
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Не ми се мисли какъв голям четвъртит я чака Манолова. Да си хвърлиш оставката от такава сладка служба е лудост.Единственото спасение е Борисов да се смили отново и да я изпрати посланик в Сиера Леоне.А и Ангел.....Два шамара и щеше да оправи работата.Нали писаха че той командвал в къщи.
1
4
 
2
 
! Отговори
Любопитко преди 4 години
И ся кво Мая Манолова ша ни предложи собствен сос? Или че боцка чушката у червенио сос? А може да топи и у герберскио сос?