Депутатите гласуваха: Въвежда се Е-идентичност

Законът за електронното управление е приет на първо четене
13 сеп 2019 11:37,
14
Депутатите гласуваха: Въвежда се Е-идентичност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха на първо четене Закон за електронното управление. Със 105 гласа "за", трима - "против" и 40 - "въздържал се" народните представители подкрепиха законопроекта, чиято цел е осигуряването на ефективност и сигурност при предоставянето на електронни административни услуги на гражданите, съобщава БТА.

Още по темата

Според приетите текстове системната интеграция на информационните ресурси следва да се осъществи от "Информационно обслужване" АД. Въвежда се и определение за "Е-идентичност", разбирана като съвкупност от характеристики, записани в електронна форма, въз основа на които може да се направи еднозначно разграничение на едно лице от други лица във виртуална среда с цел осигуряване на достъп до информационни системи или осигуряване на възможност за извършване на електронни изявления.

Георги Свиленски от БСП заяви, че провалът на правителството в провеждането на политиката за електронно управление е очевиден. Той отбеляза, че от левицата не са съгласни с предложената промяна функции на Държавната агенция "Електронно управление" да се прехвърлят в търговската фирма "Информационно обслужване". "Кой в тази държава ще поеме отговорност и ще каже на българските граждани, кога ще имаме електронно управление в България, кога България ще бъде дигитализирана?" - попита Свиленски.

Колегата му Филип Попов репликира като изтъкна, че не е съгласен, че България не е дигитализирана. "След аферата с НАП цяла България вече е онлайн. Всички сме дигитализирани и сме едно голямо щастливо онлайн семейство с всичките си данни в Интернет пространството" , каза Попов. Свиленски добави и изтичането на данните от Търговския регистър. По думите му след като гражданите са били успокоени, че няма да им вземат имотите, никой не е поел отговорност за случилото се.

Свиленски каза още, че досега страната ни е изхарчила два милиарда лева за въвеждането на електронно управление. "Електронното управление е единствената сигурна мярка за борба с корупцията", каза още той.

Подкрепа за законопроекта изразиха от ДПС. Заместник-председателят на парламентарната група Халил Летифов заяви, че текстовете трябва да се прецизират, като визира промените, с които се въвеждат изискванията на Директива 2102, както и промените правомощия на Държавната агенция "Електронно управление". "Тя е носителят на политиката за електронно управление и ние трябва да намерим нейното достойно място в това прехвърляне отговорност", каза Летифов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Ми вкарайте в личните карти електронен идентификатор и с него да се общува с всяка институция. А не да ме карате всяка година да плащам за електронен подпис, смукачи такива. Сега ако искам да си оправя възстановена земеделска земя на 350 км от града, в който живея следва да ходя по сто пъти дотам, за да вадя документи от една институция и да нося хартиите в друга и то там на място. Пък после - що ядем вносни зеленчуци, ми щото съсипахте всичко, земеделие, кози, *** ...
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само с 20 години закъснение ше го имаме.И сега, главанаците, вместо да поканят експерти от страни в които работи ИНСА минали през всички проблеми, типично по селски, ще кажат Аз инструкции не следвам, щото знам всички и не съм роб и ще прецакат системата до такив анива, че ше им се случи НАП от Иво, ама тоя път последствията ще са директни и страшни.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете най-накрая проклетото електронно управление, в 21-век сме от отдавна.
6
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Въвежда се е-монопол....
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникален електронен идентификатор? Електронен подпис. Умни парламентарни глави преоткриха топлата вода...
4
0
 
2
 
! Отговори
Дебел хакер преди 4 години
Чудесно, вземам 10-15 бройки!
3
2
 
8
 
! Отговори
сфге преди 4 години
Няма как да въведат е-самоличност при положение, че данните на всички са в Интернет и само който не иска, само той няма да злоупотреби по всевъзможни поводи. Трябва да изкарат нов идентификатор, който да замени ЕГН. Иначе нищо не правим, ама наистина нищо.
2
8
 
6
 
! Отговори
21 преди 4 години
В момента всички такива проекти трябва да се замразят. Докато руснаците имат шпиони във всяка структура, ние им подаряваме данните си. Румен Радев по време на слъжебното му правителство, е наел фирма да източи всички данни от базите на летище София. Създаването на нови електронни глупости е като да разработваш нов сейф и да дадеш по един ключ на крадците, да си имат. Първо шпионите да се депортират, тогава да се правят такива неща.
1
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
105+3+20=240