ГЕРБ: Нужно е обяснение от съда по случая с Полфрийман

Австралиецът се възползва от променен закон
Обновена: 20 сеп 2019 11:04 | 20 сеп 2019 11:04, Камелия Цветанова
46
ГЕРБ: Нужно е обяснение от съда по случая с Полфрийман
Снимка: архив "Булфото"

Съставът на Апелативния съд в София, начело със съдия Калин Калпакчиев, дължи обяснение за мотивите, с които пусна предсрочно на свобода убиеца Джок Полфрийман на Андрей Монов, смята Красимир Ципов от ГЕРБ.

Още по темата

От думите му стана ясно, че такова решение е рядко срещано.

„Като гражданин смятам, че Калин Калпакчиев най-малкото дължи отговор на близките на убитото момче да разясни много добре какви са били мотивите за това решение при положение, че най-нормалната практика при тези казуси е когато остават една, две или максимум три години до изтичането на присъдата, да се вземат такива решения

Освен това според Ципов е интересно да се чуе и становището на Съюза на съдиите, чийто председател е Калпакчиев.

"Да чуем как ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни, хората са възмутени, а близките на убитото момче очакват отговор какви са мотивите при положение че самият Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата му, че българският съд е корумпиран", коментира Ципов.

Очаква се австралиецът Джок Полфрийман да бъде пуснат от затвора днес.

Той е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Тъй като вече е изтърпял половината от наложеното му наказание, Полфрийман се възползва от правото си и от променения закон, за да поиска предсрочно освобождаване.

Софийският градски съд трябваше още през м.г. да разгледа молбата му, но осъденият пожела да се запознае с внесените документи от затворническата администрация.

Делото беше отложено, но Полфрийман преценил, че няма смисъл да иска предсрочно освобождаване, след като становището на администрацията е, че трябва да стои още в затвора.

В документите пишело, че Полфрийман е стриктен и изпълнителен, но имало още какво да се работи с него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
11
 
! Отговори
ГРОБ Театро преди 4 години
ГЕРП ще се мята на умрeло, но всъщност само за пред избирателите. Всичко вече е платено
19
1
 
11
 
! Отговори
Психиатър преди 4 години
Депутатите и в частност Ципов и Дукянов, да не би да са бавно развиващи се? Приели са промяна в закона, че като изтече половината от наказанието, може да се преразгледа, пък сега питат!? Не правят ли причинно-следствени връзки? А те самите не дължат ли обяснение за своето малоумно нормотворчество? Или забравят че пред законите всички трябва да са равни?
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя гербер не знае ли...че съда си е напидал мотивите. И не дължи на никой..ама никакво обясбение.Но..от гербер...толкова.Решението...хубаво лошо...е такова. Просто...няма закон който да накара съдията да му се обяснява на тоя.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само върховна държавна институция как власт-президентска,която има тези права как помилване може да го освободи със статут,а този Апелативен съд може само да апелира президентската институция за нейния кандидат след подадена молба по опредлените изпълнителни инстанции от осъдения кандидатстващ за освобождение по някакви си причини строго определени от закона защото съд точно затова е независим щото само чете и мисли,изучава законите представени обективни,а не ги пише,че гласува за да ги прилага.
16
4
 
5
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Да попитат колко паунда са взели съдиите за да то пуснат, а не да търсят по вола теле!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоДругото име на пасивността е страхливост!
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя герберски *** да обясни ЗАЩО ТОЧНО ТЕ ПРОМЕНИХА ЗАКОНА! Съдията съди според закона, а тия бандити в парламента са го променили, вероятно за да извадят от затвора някой нашенски мафиот, който си е платил! СРАМ!!!
13
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и нека никой да не скичти,че видите ли,българина не бил дорасъл да се грижи за себе си и да поема отговорност!!!!!!НИКОЙ НЕ МУ Е ДАЛ възможност за това!!Не сме толкова некадърни,просто ПАСИВНОСТТА ни ни яде главите!..От край време.
12
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
да решават за наличие или отсъствие на виновност.А съдията само да определи тежестта на наказанието въз основа на решението на "Съдника"!..така е в страни,в които има ред.Освен това:-Съдиите -ИЗБИРАЕМИ!..Членовете на висшите съдебни инстанции да бъдет ИЗБИРАНИ от избраните "На първо ниво" съдии!НИКАКВИ "КВОТИ" и подобни глупотевини,защото те са предпоставка и ГАРАНЦИЯ за нерегламентирано влияние!..но,явно върху нас тегне още робската психика според която все някой друг трябва да решава п
11
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
отдавна апелирам и на други места,но вие си знаете:-"Кой си ти бе,я трай!"....Та:-ВСИЧКИТЕ ни нещастия идват от това,че ОБЩЕСТВОТО ТОТАЛНО Е ОТСТРАНЕНО от собственото си битие!!!Никой не пита хората!..НАВСЯКЪДЕ,във всичко се подмятат "членове и алинеи " от "Закона",но Правото НЕ Е СБОР ОТ параграфи и алинеи,то също така е и МОРАЛНА И НРАВСТВЕНА категория!та:-Животоспасяващо е КАТО НАЧАЛО да се въведе "Обществения съдник"-определен брой неосъждани лица,избрани на случаен принцип,да решават
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че нещо ама защо не се зафичкат така и след като освобождават хора виновни грабежи и убийства на възрастни хора по селата ?
9
3
 
11
 
! Отговори
Е преди 4 години
Отмаайте главата на съдията и нема да има нужда от обяснения.
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обяснете, защо убиеца с гранатомета Бойко Борисов е на свобода и ви управлява?
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквите знаят само "нужно е" "трябва" "ще" "ако" "но"...все оправдания за нищоневършенето и чакане на светлото бъдеще!Че нали от 10г сте узурпирали властта и вие управлявате ве главанаци!
6
1
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
айдеееее!..май мунщината на гробарето са развихри..Разбира се,че съдът ще мотивира решението си!...Той е длъжен да направи това!Нека тоя многознайко ОБЯСНИ защо БЕШЕ ПРОМЕНЕН ЗАКОНА и то от КВОТАТА НА НЕГОВОТО КОТИЛО-това на "гроп"?!ЗАЩО "закона" Е ТАКЪВ,това е въпроса!!!!!!!!!!И най-корумпирания съдия не може да вземе решение противоречащо на така наречения "Закон"!!..Осъзнайте това!Така наречения "Закон" е ПРОГНИЛ ОТ ВСЯКЪДЕ и секи мераклия,било то съдия или адвокат,може да прави какв
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами сега?Нали гербавите *** се оплюнчихте под статията за Нинова?А сега любимите ви тикви казват същото.Я по-добре не коментирайте.
4
4
 
18
 
! Отговори
ЕХ,ТИКВО, ТИКВО преди 4 години
никой вече не ти вярва
3
3
 
27
 
! Отговори
брях преди 4 години
То и аз искам обяснение от ГЕРБ що преди 9 години промениха закона за съкратеното производство,ама ората 10 годинки си гласуват за тях.Съдиите просто си спазват закона приет от депутатите.ГЕРБ го предложиха навремето и си го приеха,а пък БСП-ту гласува безмълвно против и въздържал се.Ни вопъл,ни стон от избирателите.Ей ся на оФцете да ви е хак,и да ви стрижат и да ви колят за курбан до безкрай!
2
3
 
17
 
! Отговори
ОН ГИ "ХВАЩАШЕ& преди 4 години
преди да стане Премиер. Други ги пускаха срещу скромно възнаграждение. Сега ги пуска сам срещу нескромно възнаграждение. Или потупване по рамото от "партньорите"
1
8
 
22
 
! Отговори
ОБЯСНЕНИЕ ОТ ТИКВАТА преди 4 години
че нали всичко в страната зависи от него. Вдига телефона и АЗ НАРЕДИХ...