Петков за болничните: Не съм съгласен да е за сметка на работника

Да се намали периода, за който се издават, предлага министърът
Обновена: 20 сеп 2019 14:27 | 20 сеп 2019 14:24, Анисия Иванова
84
Петков за болничните: Не съм съгласен да е за сметка на работника
Снимка: БТА

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е съгласен първите 3 дни от болничния да не се плащат нито от работодателя, нито от НОИ. Това каза той на кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове - вреден за обществото феномен", организирана от Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Според социалния министър предложението, направено от АИКБ, е "непропорционално, прекомерно и социално неприемливо".

Кой да плаща за болничните? Бизнесът иска: До 3 дни без пари

От АИКБ предлагат паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността.

Още по темата

Бисер Петков призна, че от 2012 г. наистина има нарастване на издадените болнични листове, но решение с този проблем може да се намери по друг начин. Затова той предлага да се обсъди възможността за ограничение на периода, в който личните лекари могат да издават болничен лист. Сега този срок е до 14 дни непрекъснато.

"Мисля, че във времето назад е било до 7 дни", добави Бисер Петков. Освен това той допълни, че може да обмисли и ограничение до 40 дни в общата продължителност в рамките на една година, в която личният лекар може да издава болничен лист. Според него може да се приеме и мярка, в която работодателят участва в обезщетяването на работниците за не повече от 15 дни в рамките на годината.

Възможно е да се обсъди и възможността за преразпределение на изплащането на дните между работодателите и държавното обществено осигуряване.

Бисер Петков е на мнение, че общата сума на обезщетения на издадените болнични нараства и заради повишаването на средния размер на доходите. Освен това част от причините за нарастването на болничните са и при тяхното издаване. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако първите три дни се плащат от НОИ, когато във фирмата няма работа, на дебеловратия му е изгодно да накара работниците си да си пуснат фалшиви болнични, за да не им плаща заплата. Това беше масово явление преди десетина години и затова въведоха първите 3 дни да се плащат от работодателя. Толкова ли сте късопаметни?
36
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като министъра не е съгласен да е за сметка на работника да изплаща болничните на работника и през първите 3 дни. Защо прехвърляте това задължение на работодателя? Работодателя наема работника да му върши работа а не да му плаща болничните. Ако 5 пъти един работник излезе в болнични през годината каквито случаи има, то излиза че този работник е ползвал допълнително 15 дни платен отпуск. Тук не искам да коментирам до колко работника наистина е боледувал и как той е слял болничните с почивните дни
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз фалшив болничен през живота си не съм взимал, а не ми остава много до пенсиониране. не знам що за хора са тези, дето смятат, че масово се взимат фалшиви болнични. Аз такива хора не съм виждал.
34
0
 
12
 
! Отговори
До 33 Янко преди 4 години
Какви права да губи бе Янко? Човешките права ли или какво. Рдин работещ до около 60 години боледува рядко, но после рязко започва да боледува много. Кои права искаш да загуби - да бъде човек ли?
33
6
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 31 и как предлагаш да го санкционира :) Ако може да глоби лекарската мафия ок, но не може ...... И в крайна сметка какво общо има работодателя ти затова,че си болен и си настинал ?!? Ако по време на работа си се контузил нещо си се разболял ОК разбирам го, но затова,че си препил в неделя и понеделник си взел болнични не мога да го схвана....
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много боледуват работещите във фирмите на мутрите, защото се преуморяват, а са на мизерна заплата. Вместо 8 часов работен ден и петдневна работна седмица, мутрите ги карат да работят по 10-12 час на ден и често и събота и неделя. Е, как няма да се разболяват истински или фалшиво. Там, където нещата са според Кодекса на труда, на практика няма фалшиви болнични.
31
10
 
4
 
! Отговори
Янко преди 4 години
Този ,който често отсъства от работа поради заболяване ,трябва да губи права. Здравето не е даденост! Всеки човек трябва да грижи за здравето си. Болничният лист е проста работа. Той не решава нищо.
30
2
 
13
 
! Отговори
търпението преди 4 години
Звучат ми като класната на детето ми, "вашата дъщеря носи фалшиви бележки, всяка е била за петък" казах, дайте да ги видя. Зад всяка бележка стоеше температура и безсънни нощи, та питам "бизнесмените" - от кога не ви се нарушава драстично домашния бюджет след като в месеца 3-4 пъти сте влизали в аптека? Забравихте колко струват 600 лв. май май...
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много "боледуват" чиновниците, които така и не плащат. А капиталистите винаги ще ни броят за банкноти, а не за хора. Всеки работодател може да провери дали служителят му си е в къщи или на Халкидики и да го санкционира. Няма нужда да се действа като при Африканската чума!
28
3
 
21
 
! Отговори
работник преди 4 години
Трудовия ми договор е за 5 Х 8 - 40 часа седмично. Редовно шефа иска я да дойда по-рано, я да си тръгна по-късно, я някоя Събота или Неделя нещо да се свърши. Лошо няма, щом се налага ще работя допълнително. Но, като нито ме компенсира с намален работен ден или нито ми плаща извънреден труд, като се навъртя 24 часа извънреден труд, без скрупули си пускам фалшив болничен за 3 дни и ми дреме на подпоручика ! Ама вика нещо си болнав. Пък ти си некоректен - мисля си, но не му го казвам. И те така !
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една позната направо я уволниха защото се разболя от грип...
26
12
 
6
 
! Отговори
28 преди 4 години
До АнонименОт 1000 болнични, поне 80% са фалшиви.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1000 болнични, колко са фалшивите - 1, 2 или 3? Твоа е така точно защото работодателя плаща за първите 3 дни и не праща работниците си да взимат болнични, когато няма работа.
24
0
 
18
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Няма нищо подобно или поне в нормално предприятие, а не фирма с 2-3 човека персонал. В едно нормално предприятие с примерно 220 човека персонал, имат реално нужда от 200 работника, но с отчитането на отпуски по 20 дни и то главно през лятото и болнични по 10 дни на човек, са назначили 20 човека повече, за да имат винаги поне 200 човека на разположение. Е, когато мутрата има нужда от 10 работника, а назаначава 5, разболяването на всеки един е проблем.
23
19
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Май ще секнат болничните листове или най-малкото няма да ги плащат!В една държава трябва да има правда и справедливост, дано ГЕРБ държи здраво юздите.И преди писах....това не ви е социализъм. Уж болни а ми пращат поздрави от Халкидики.
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът с първите 3 дни се появи, когато дебеловратите бизнесмени-демократи започнаха масово да искат от работниците си да излязат в болнични, за да не им плащат заплата, а тогава НОИ плащаше изцяло болничните. Затова се въведе това първите 3 дни да ги плаща дебеловратия демократ, но сега явно пак се задава икономическа криза и дебеловратите искат пак да приложат познатата измама, но понеже явно НОИ няма да поеме тези 3 дни, мутрите предлагат да не се плащат.
21
3
 
22
 
! Отговори
болен здав носи преди 4 години
Има огромно изкривяване при ползването на болнични. От една страна в предприятия в които заплатата зависи от заработката, хората масово ходят болни на работа, за съжаление и заразно болни и това развива епидемията. От друго страна, там където заплатата е константа, масово напълно здрави хора излизат в болнични и това саботира работния процес.
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тия глупости?Здравната каса получава пари от работодателите и ТЕ ТРЯБВА ДА ИЗПЛАЩА ОБЕЩЕТЕНИЯТА!!!!!!Тези три дни , платени от работодатела ги въведе мут рата- ВРЕМЕННО, за една година и така АИ остана!Е,бати Наглите комунисти!
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един грип се лекува поне една седмица, т.е. поне 5 работни дни плюс събота и неделя, но болничния лист не прави разлика между работни и неработни дни.
18
1
 
9
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
Делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се!