Петков за болничните: Не съм съгласен да е за сметка на работника

Да се намали периода, за който се издават, предлага министърът
Обновена: 20 сеп 2019 14:27 | 20 сеп 2019 14:24, Анисия Иванова
84
Петков за болничните: Не съм съгласен да е за сметка на работника
Снимка: БТА

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е съгласен първите 3 дни от болничния да не се плащат нито от работодателя, нито от НОИ. Това каза той на кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове - вреден за обществото феномен", организирана от Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Според социалния министър предложението, направено от АИКБ, е "непропорционално, прекомерно и социално неприемливо".

Кой да плаща за болничните? Бизнесът иска: До 3 дни без пари

От АИКБ предлагат паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността.

Още по темата

Бисер Петков призна, че от 2012 г. наистина има нарастване на издадените болнични листове, но решение с този проблем може да се намери по друг начин. Затова той предлага да се обсъди възможността за ограничение на периода, в който личните лекари могат да издават болничен лист. Сега този срок е до 14 дни непрекъснато.

"Мисля, че във времето назад е било до 7 дни", добави Бисер Петков. Освен това той допълни, че може да обмисли и ограничение до 40 дни в общата продължителност в рамките на една година, в която личният лекар може да издава болничен лист. Според него може да се приеме и мярка, в която работодателят участва в обезщетяването на работниците за не повече от 15 дни в рамките на годината.

Възможно е да се обсъди и възможността за преразпределение на изплащането на дните между работодателите и държавното обществено осигуряване.

Бисер Петков е на мнение, че общата сума на обезщетения на издадените болнични нараства и заради повишаването на средния размер на доходите. Освен това част от причините за нарастването на болничните са и при тяхното издаване. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първите 3 дни трябва да се плащат двойно и то веднага, за да може болния да има пари за лекарства и да оздравее.
16
13
 
2
 
! Отговори
Даааа преди 4 години
Нормално, който боледува повече от три дни си е за трудострояване.Обикновено за ***-ТРИ дни се оправяш, при положение че не е нищо сериозно.
15
18
 
3
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Добре де, нека работниците да си плащат осигуровките, но това нека да не значи че ние като държавно управление трябва да имаме някакви задължения към тях. Имали - платили, разболели се, ами нека да оздравяеят никой не им мисли лошо на бачкаторите. Но да се плаща за нищо, т.е. като са болни бачкаторите не бачкат, значи не трябва да им се дават пари, за да се научат да не се разболяват и да стоят здрави за да може да работят.
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократите пуснаха престъпниците от затворите след 1989 гдоина и сега престъпниците са бизнесмените в България, а те са свикнали само да взимат, а не да дават.
13
0
 
20
 
! Отговори
До 10 андрешко преди 4 години
Не, не всеки прави такива измами като теб. Малко сте измамниците и аз не познавма такива. Повечето хора до около 50-60 годишна възраст почти не взимаме болнични - най-много заради някой грип и то не всяка година. Когато човек остарее започват болничните, а с това увеличение на пенсионната възраст и болничните се увеличават рязко. В България били 9-10 средно на човек на година, а в Турция, където се пенсионират на 40-45 години, са 3 на човек на година.
12
3
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
От крадец не става нито работодател, нито бизнесмен, нито капиталист.Затова капитализма ни е уродлив и хишнически.Докато в Бг командва ДС, няма оправяне !
11
2
 
18
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Кат няма да се плащат първите 3 дни ще почна да си пускам по 6 дни. Айде довиждане!
10
26
 
4
 
! Отговори
андрешко преди 4 години
Лично аз поне 2 3 пъти годишно, като се събудя махмурлия, понеже съм се изтървал да къркам до малките часове и въобще не ми се ходи на работа, се обаждам на личния лекар. Казвам му че имам ужасно стомашно разтройство и даже не мога да посетя кабинета му. Той ми казва ОК, пий три пъти на ден по ампула Гентамицин - гарантиран резултат. Пуска ми 3 дни болничен и го регистрира в НОИ. Като изтрезнея/оздравея отивам да си го взема. Всеки прави такива шашкании, ако трябва да сме честни.
9
0
 
25
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Ей, ненаядохте се! Що направо не гласувате закон, тия които умрат преди пенсия, да дължат осигуровки за следващите 20 г. Близките да ги плащат. И както смятате да няма възможност за пенсиониране на никой след набор '70, скоро - след 15 г. всички умрели ще са ви длъжници. Или вие по-бързо искате да станат нещата?
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демек - ако се разболея за 3 дена орез януари и за още 4 дена орез маст ... тооооолкиз!ЕЙ ЗА ТВА ШЕ БАЧКАМ НА ЧЕРНО, ***! Ей за тва няма плащам данъци, ще купувам краднеа нафта и контрадбанда само!
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аби нищо не ни плащайте, ама да спрат да събират от хората данъци и осигуровки тогава.Така всеки ще си плаща сам каквото и когато му трябва и няма едни да се внасят за сметка на други. Който иска - ще се застрахова, който не ще - на негов си риск и толкоз!
6
1
 
33
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Разсипаха здравната система и сега в болниците по-скоро ще те уморят отколкото да те излекуват. И всички плащат (вкл. и здравния персонал) чрез ниските си заплати. И искат още да се плаща и заплатите да са още по-ниски...А смятате ли че един нормален човек има спестявания, които биха издържали едно по-дълго боледуване... и точно от най-нуждаещите искат да вземат. Тъкмо да умрат...Сталинско решение - няма човек, няма проблем ...
5
1
 
25
 
! Отговори
Олег преди 4 години
АААмм, че как за сметка на работника! Не, като се разболееш и трябва да плащаш да работодателя, че си болен! Всъщност най-добре е да му плащаш и като си здрав!
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КВИ БОЛНИЧНИ БЕ??? НЕЩАСТНИЦИ, БАЧКАЙТЕ! АЗ ЗАПЛАТИ НЕ ИМ ДАВАМ, ТЕ БОЛНИЧНИ... ДЛЪЖНИ СТЕ ДА МИ РОБУВАТЕ ТУКА! И ШЪЪТ! МНОГ ДА НЕ ДИГАТЕ ГЛАВА!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"работодател " като няма проблем защо Велев реве като вдовица за ..й
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къв бизнес в Българиясамо кокошкари и борчета
1
3
 
12
 
! Отговори
Работодател преди 4 години
Няма проблем. Заплатите няма да се вдигат и друготе колеги ще работят повече за да се плаща на болния. Ще се намери решение, спокойно, бизнеса ще бъде кооперативен, само мир да има.