Санкции срещу Турция? Ще загубим милиарди, операцията в Сирия трябва да спре!

Борисов: Ако Анкара задейства член 5 от договора за НАТО ще стане интересно
Обновена: 15 окт 2019 12:36 | 15 окт 2019 12:35, Камелия Цветанова
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Бойко Борисов от евентуални санкции срещу Турция заради офанзивата в Сирия, България би загубила милиарди.

"Категорично сме против турската операция в Сирия, надявам се дипломацията да даде резултат. Рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли такава, това означава нарастване на мигрантската вълна. Това са свързани процеси. За това и ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт", заяви той, след като представи на президента Румен Радев решенията на Съвета за сигурност към МС.

Още по темата

Премиерът отчете, че имаме 5 млрд. долара стокооборот с Турция и загубите ще са огромни за нас от евентуални санкции на ЕС.

"Ние със санкциите с Русия хем къде, къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин, 1 млрд. лв. При едни санкции с Турция ще загубим милиарди", призна той.

Премиерът коментира още, че Турция като член на НАТО може да поиска да се задейства член 5-ти от договора, който гласи, че въоръжено нападение срещу една или повече членки на Алианса ще се разглежда като нападение срещу всички тях.

"Тогава може да стане много интересно", предупреди Борисов и добави, че турските официални власти отчитат, че имат 700 нападения от кюрди и сирийци.

"Така ли е, не е ли. Нито искам да знам, нито се интересувам", каза министър-председателят.

Той подчерта, че иска да се спазва Споразумението с Турция и колегите му в ЕС, когато се изказват, трябва да знаят, че имаме морска и сухопътна граница с Турция.

"Ако в България влязат 50 или 100 или 200 хил. мигранти, не знам какво изобщо ще се случи със страната. Докато Турция спазва на 100 % споразумението с България и то работи перфектно, съм длъжен заради нашата сигурност, да отстоявам тази позиция. Много такива има демократи, които говорят и слушах анализатори, да отидат да видят какво става в Гърция. Гърция има острови, има къде да ги слага, ако влязат в Странджа няколко стотин хиляди, не искам да се ангажирам с резултата. Така че ние към момента спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и в НАТО и в ЕС и искаме конфликтът да свърши незабавно", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът отчете, че на Съвета по сигурността е отчетено, че мерките на държавата към този момент работят идеално.

"Имаме нула миграция. Що се касае до извънредни ситуации, които биха могли да дойдат, ние сме провели учение между МВР, "Гранична полиция", армията, специалните ни сили. Имаме разработени планове. Обсъдихме с президента нашето участие на Съвета и защитата по принцип на сухопътните граници на ЕС, не само на България. Беше една много полезна, работна среща", допълни още министър-председателят.

Ситуацията по границата е спокойна - няма нищо извънредно, успокои той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.......може да поиска да се задейства член 5-ти от договора......Нннне, моля, абе удържане нема, боже господи и ти, царице наша небесна . Почнахме и договори да тълкуваме,*** то не е като да чешаме ВУ.НА, уважаеми, иначе що да не нападнеме ние една Сърбия и да се позовем на чл. 5 от договора - направо ще ги смачкаме. Ннннеее, наистина се не издържа, потече ми кръв от очите..
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 58 а пък може и коалиция с ДПС да планираш и да не е политкоректно да подкрепиш санкции срещу Турция а.Ако Турция продължи с окупационната си война и кюрдския геноцид щото реално това прави ще предизвика такъв мигрантски поток койт изобщо не може да контролира и тогава ако ще Ердоган да каже че не иска и един мигрант да пусне в Европа няма да има значение защото няма да може да ги спре.Санкции за Турция незабавно обща европейска армия военен кордон по южната граница и разполагане на
54
0
 
7
 
! Отговори
ИЗКАЗВАНЕ преди 4 години
"Така ли е, не е ли. Нито искам да знам, нито се интересувам", каза министър-председателят.ЕЙ НА ТОВА МУ СЕ ИЗКАЗВАНЕ
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе фараоне Тутантквуний осветен от три папи с три черпака по главата ти т.ъп ли си бе?Един път Европа ще вземе да има то.пки да е на няма страна и да накаже поне минимално тоя султанат на юг дето почти ни изтреби и унищожи християнската цивилизация на изток а ти виж кой бил против ние или по-точно премиера ни дето бяхме пет века под турско.Като слагаха санкции на Русия мълча щото изнасяше на задграничния ти господар Тръмп *** сега не му изнася и ти се обади против санкциите мишок такъв нали?
52
1
 
4
 
! Отговори
постинг 1 преди 4 години
Ако Турция се позове на договора с НАТО заради нападения върху нея от страна на кюрди, от това следват разни неща. Преди да предприеме каквото и да е, шефът на НАТО трябва да постави въпроса на Ердо - кой от НАТО ти разреши инвазията в Сирия? След като не спазваш правилата, на какво основание искаш от НАТО да ги спадва? Защо НАТО да води твоите локални войни за етническо прочистване?
51
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Мого важно,че държавата ще загуби! Моите милиарди си стоят.
50
3
 
3
 
! Отговори
TOP SECRET преди 4 години
В Архивите на турски вестник има Статия от преди 30 г че Турция планувала да нападне България при Смяната на Имената 1986 г на турците с Омански корени (тука не става въпрос за потурчени Помаци и турчеещи се Роми у нас) , чудя се защо са се отказали въобще
49
0
 
4
 
! Отговори
забележка преди 4 години
Санкциите срещу Турция? Не смеем, защото така губим пари? А защо правителството и съответните му министри нямат гъвкави планове? Ако изгубим един пазар, как да имаме толкова много други, че да не усетим загубата. Ако така се впивате в един пазар, в случая турският, тогава Турция пможе да прави каквото си иска и ние все да си мълчим. Не учете чужденците да ни водят за носа.
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РитаКюрдите са над 50 милиона ,населяват си териториите ,които си населяват от векове. Винаги са се борили за своя държава и свобода. Не са обстрелвали Израел, не режат грави на ***, не палят жени и деца в клетки. Според устава на ООН имат пълното право на своя си държава.Това са най-адекватните и нормални хора в близкия изток. Те не искат да се заселват в България, заселили са се вече .
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТурчинаА ние ще ви дадем нашите соршоиди и столични ***. Те са много умни и красиви и са ключа към просперитета на всяак нация.
46
1
 
6
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Тоя в празната му глава само милиарди
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кююрдите си имат родина и тя е разделена между няколко държави .Правото им на самоопределение уж гарантирано от ООН не се спазва. Те не са се разселвали като евреите , на които въпреки това им се признава исторически родината Израел , макар че там живеят и палестинци . Вероятно може да бъдат изселени , но те не искат. А тези които са завладяли земите им не ги напускат защото там има нефт и газ.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, няма да ядосвате Бойко !
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42Ами нали се оплаквате, че нямате армия !...от кюрдите по-мотивирана няма да намерите.Те свършиха много добра работа на Тръмп и останалите лешояди в Сирия - Русия, Иран, СА, Асад, та и на самия Ердоган, който сега ги нападна да си освободи терористите в затворите !
42
4
 
5
 
! Отговори
200 хил. Черкези преди 4 години
Какъв е Проблема сега , през 1877 са се преселили 200 000 Черкези у нас от Русия за тва сега има такава Държава като България , ние сме толкова умешени че в 2019 г никой не е в състояние да го осъзнае , Комунизмъ е промил мозъците на бедните хорица на 100% хората даже не са в състояни да разсъждават правилно
41
2
 
10
 
! Отговори
Турчина преди 4 години
До РитаАЗ съм съгласем вземете кюрдите от Сирия в България. Това ще е страхотно. Наистина са много мили. Пожелаваме ви щастливи години
40
1
 
6
 
! Отговори
Im speechless преди 4 години
Аз благодаря за подкрепата, която бе изразена от министър-председателя на България Бойко Борисов тези дни по отношение на провежданата от турската армия операция в Сирия "Извор на мира", каза Чавушоглу."Категорично сме против турската операция в Сирия, надявам се дипломацията да даде резултат. Рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли такава, това означава нарастване на мигрантската вълна. Това са свързани процеси. За това и ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт", заяви той
39
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де какъв износ имаме към Турция. Изнасяме предимно пари срещу които получаваме стоки. Но, до колкото знам има дисбаланс в полза на Турция. Може и да греша, но поправете ме ако бъркам!
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са натовците и евроатлантиците? Крият се като мишки в миши дупки. Наш евроатлантически партньор в НАТО е подложен на световен натиск от кюрдските милиции и се защитава. Паси, Крадливото Ленче пак се мажат с кремче за 700 лева и не дават мнение.
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този пък, който от нищо не разбира, тръгнал да се изказва по всевъзможни въпроси денонощно. Ето затова ни завлече на дъното.