EС очаква Съвета за сигурност да се намеси в Сирия

Съвета по външни работи на ЕС осъди турската операция в Сирия
14 окт 2019 22:00, Боряна Павлова
13
EС очаква Съвета за сигурност да се намеси в Сирия
Снимка: БТА

Съветът на ЕС по външни работи обсъди днес въпроса с намесата на Турция в Сирия и прие заключения, в които се изразява очакване за намеса на Съвета за сигурност на ООН.

Спешно са необходими усилия на международната общност, включително на Съвета за сигурност, за да бъдат прекратени едностранните военни действия, се посочва в приетия текст. Европейските външни министри призовават за среща със своите колеги от коалицията срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Още по темата

ЕС осъжда турската намеса в Сирия, която отдалечава възможността за постигането на договорено със съдействието на ООН политическо решение. Според ЕС въпросите със сигурността, които тревожат Турция, следва да бъдат решавани по пътя на дипломацията и съобразно международното хуманитарно право.

Европейските министри добавят, че турските действия водят до драматични последици. Те допълват, че ЕС няма да финансира райони, в които се пренебрегват или нарушават правата на местното население. 

Междувременно стана ясно, че чешкият външен министър Томаш Петържичек е извикал днес турския посланик във връзка с турската военна операция в Сирия, предаде ТАСС.

Министърът изразил дълбоко безпокойство от действията на турската армия и призовал за незабавно прекратяване на операцията, съобщи външното министерство.

"Чехия уважава правото на Турция да охранява собствените си граници, но изразява силно несъгласие с масираната военна интервенция, която доведе до много жертви сред цивилното население и предизвика вълна от десетки хиляди бежанци", заяви чешкото външно министерство в официално съобщение.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Али чауш преди 7 месеца
САЩ и Европа да престанат да финансират терористите ПКК. Сирия да си възвърне територията Турция не е против. Но ако Асад изиграе игра и да се бие с терористите срещу Турция тогава няма да има милост. После да не ревете пак от ООН че турският аскер бие камшика тоя път на Асад и на терористите?
8
3
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 7 месеца
Съвета за Сигурност да изхранва 4 милиона бежанци , а не Ердо :)))
4 милиона си е цифра, Белгия е 2 милиона, Македония, Финландия, Хърватска - половината Държави в Света - нямат население 4 милиона,
Тук не си играем на Шикалки,
Ердо да им даде по един автомат на Бежанците и да ги прати в Съвета за Сигурност - Бунаци
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
7
2
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 7 месеца
Не Разбирате Ердоган :)))
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
Ердоган казва - от 5 години Храня - 3,5 милиона Бежанци, от които 1,5 милиона Кюрди,
Арабите и Сирийците ги връща в ЕлБаб, Идлиб, Джераблус, Но, Кюрдите Не може да ги Върне Там -Ще се сбият. И ако ЕС попречи на Ердо, за Буферна Зона в Кюрдски район, да настани кюрдите бежанци,
Ердо вика - Вземете си ги Гледайте Тогава :)))
А, на ЕС им Харесва Ердо да ги гледа, В Сирия ще гладуват и САЩ и ЕС и Асад - трябва да ги хранят
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Егати клоуните ! До оня ден ,ислямистите били борци за свобода ,против тиранията ,въоръжаваха ги ,лекуваха ги , обгрижваха ги ,днес леят сълзи за Сирия.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 6
Турция най-много да удари едно коляно преди да оближе ханджара...
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Aми прекрасно! Турция няма да има нищо против, ако т.нар. сини каски на ООН отидат да свършат нейната работа по границата със Сирия! Да отидат и да се запознаят от първо лице с кюрдите, да вземат да избиват сините каски и да им правят атентати ще бъде нещо напълно очаквано от всеки нормален човек. И тогава да видят, кон боб яде ли... И да се запитат "какво изобщо правим тук?".
3
2
 
12
 
! Отговори
Шок преди 7 месеца
Каква трагикомедия,къде беше толкова години ЕС докато терористите с помощта на запада вилнееха в Сирия?!
Писна ми вече...
2
4
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 7 месеца
ЕС очаква някой друг да се намеси, за да спре агресията на Турция, а те да си останат само с приказките.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС е жалка гротеска....