Санкции срещу Турция? Ще загубим милиарди, операцията в Сирия трябва да спре!

Борисов: Ако Анкара задейства член 5 от договора за НАТО ще стане интересно
Обновена: 15 окт 2019 12:36 | 15 окт 2019 12:35, Камелия Цветанова
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Бойко Борисов от евентуални санкции срещу Турция заради офанзивата в Сирия, България би загубила милиарди.

"Категорично сме против турската операция в Сирия, надявам се дипломацията да даде резултат. Рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли такава, това означава нарастване на мигрантската вълна. Това са свързани процеси. За това и ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт", заяви той, след като представи на президента Румен Радев решенията на Съвета за сигурност към МС.

Още по темата

Премиерът отчете, че имаме 5 млрд. долара стокооборот с Турция и загубите ще са огромни за нас от евентуални санкции на ЕС.

"Ние със санкциите с Русия хем къде, къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин, 1 млрд. лв. При едни санкции с Турция ще загубим милиарди", призна той.

Премиерът коментира още, че Турция като член на НАТО може да поиска да се задейства член 5-ти от договора, който гласи, че въоръжено нападение срещу една или повече членки на Алианса ще се разглежда като нападение срещу всички тях.

"Тогава може да стане много интересно", предупреди Борисов и добави, че турските официални власти отчитат, че имат 700 нападения от кюрди и сирийци.

"Така ли е, не е ли. Нито искам да знам, нито се интересувам", каза министър-председателят.

Той подчерта, че иска да се спазва Споразумението с Турция и колегите му в ЕС, когато се изказват, трябва да знаят, че имаме морска и сухопътна граница с Турция.

"Ако в България влязат 50 или 100 или 200 хил. мигранти, не знам какво изобщо ще се случи със страната. Докато Турция спазва на 100 % споразумението с България и то работи перфектно, съм длъжен заради нашата сигурност, да отстоявам тази позиция. Много такива има демократи, които говорят и слушах анализатори, да отидат да видят какво става в Гърция. Гърция има острови, има къде да ги слага, ако влязат в Странджа няколко стотин хиляди, не искам да се ангажирам с резултата. Така че ние към момента спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и в НАТО и в ЕС и искаме конфликтът да свърши незабавно", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът отчете, че на Съвета по сигурността е отчетено, че мерките на държавата към този момент работят идеално.

"Имаме нула миграция. Що се касае до извънредни ситуации, които биха могли да дойдат, ние сме провели учение между МВР, "Гранична полиция", армията, специалните ни сили. Имаме разработени планове. Обсъдихме с президента нашето участие на Съвета и защитата по принцип на сухопътните граници на ЕС, не само на България. Беше една много полезна, работна среща", допълни още министър-председателят.

Ситуацията по границата е спокойна - няма нищо извънредно, успокои той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
9
 
19
 
! Отговори
специалист преди 4 години
България трябва да бъде внимателна със комшиите. Особено тези от югоизток. Те са силна държава, наследник на империя. България е слаба държава, наследник на какво ???
75
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
потресаващо е че такъв човек може да премиер на държава па дори и населена от скотове с генни недостатъци както каза бербатов
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 79 не е предвиждал или очаквал да можем да победим Турция и не и инвестирал в това.Защо ли, защото е принципно невъзможно държава със 7 милиона население да победи сама такава с 45 милиона население ето за това.Съотношението трябва да е поне наполовина за да може България да победи Турция трябва да има поне 23 милиона население тоест.За Русия това не е проблем.Тя тогава сама беше 140 милиона тъй че дреме и от три пъти по-малката Турция, но това.
73
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 77 напълно вярно. Турция някога се съобразяваше с нас не защото беше впечатлена от военната ни (не)мощ, а защото зад за.дника ни седеше ссср и целия варшавски договор и имаше опасност от трета световна война, България беше любимия сателит на ссср и Турция знаеше че само трябва повод и тая война ще почне и докато дойде помощ от САЩ ссср ще я смаже като мекица.Затова и руснаците тогава казваха че единственото което се иска от България е да забави турската армия докато дойде руската, никой не
72
4
 
12
 
! Отговори
до 66 преди 4 години
Ти винаги ще си гола вода, ако разсъждаваш така. Нарязахме си ракетите, армията не е задължителна. Добре, Ако имахме наборна армия, какъв е шансът ни срещу Турция! Преди 35 години, цитирам те, сме удряли по масата и Турция се съобразявала. Напомням ти, че по онова време ние се криехме зад гърба на СССР. Сега ти предлагам нещо по-силно, ако умът ти го проумява . изобщо да не допускаме заплаха от Турция. Армията не е единствената сила, може би не го знаеш.
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди минути излезе новината, че турците са претъроели първата си загуба, а Ердоган иска и изисква от тях пълна победа. Няма да им простят, че нарушиха международното право.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 68 абе гений аз съм под номер 59 и не съм тоя дето те плюе и на практика казвам същото като теб.Тоя дето си кореспондирате и се карате с него не съм аз.Проверете си номерата на анонимни и се карайте по между си.Тоя дето те плюе се е писал след теб 69 ако не се лъжа и това не съм го писал аз.За Бойко мисля същото като теб и точно това съм си писал в коментара и аз.Тоя другия големия гербаджия нито го знам кой е нито ми дреме.
69
5
 
7
 
! Отговори
Б Борисов преди 4 години
Веднага да се спре износа на тикви в посока Турция !!(защото ние друго не изнасяме) и да се увеличи вноса на бежанци , Да живее Брюксел!! Такива санкции ще им спретнем на турците -че ще плачем поне още 500 г !!
68
1
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 4 години
Не знам от къде ти идва таа Идея но пише точно и ясно Помаците приемат исляма по време на Османска Империя не само в България на въобще на Балканите , търси кой разпространява Дезинформацията за която ти знаеш , има 12 различни Общества Помаци на Балканите , проблема у нас е че се правят опити още от Комунизмъ разбира се умиишлено да умешат с с Помаците и турците в Българи с Османски корени , което е най-голямата грешка в История на България
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отказали да се защото не ставате за войници.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То поне тоя път не питат вещата ни консулка в Турция.Тя разбра на следващия ден че е имало преврат като видя на излизане танка пред сградата.И знаете ли защо щото вечерта беше заета с важни дипломатически дела с любовника си.Абе всичко и е точно, щото снощи е правила кекс даже и живота и да е безсмислен.
65
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турския башибозук продължава да действа по същия начин, както и преди няколкостотин години. Еволюция нулева. Страшни европейци, няма що.
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 68Стига си облъчвал!
63
1
 
4
 
! Отговори
до 59 преди 4 години
Благодаря за комплиментите. Не си първият, който забелязва ума ми и красотата ми. Малоумието е по твоята част, не по моята. Главното, което имам да ти кажа е - ако аз сега си изтрая и оставя Бойко да кляка на Турция, това може да му ставне навик, и тогава ще видиш кон боб яде ли. Не си мори мозъка по тия въпроси, не е по силите ти.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция вече само формално е от НАТО никой там не разчита на нея.Щяла да се позове на договора ми хайде де какво чака ама това значи НАТО да поеме контрол над операцията а това е несъвместимо с желанието на османския император Ердоган да прави каквото си иска.После ако имаме европейска единна армия както се оказа че искат 85 процента от населението на Европа вече и без НАТО можем да му свием сърмите.Пък и нещо САЩ кога са питали НАТО преди да правят военни атаки, а и те са член, именно, никога.
61
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами сега ще мъркаме като котки пред турция, унищожихме си армията, нарязахме си ракетите всъщност си смъкнахме гащите. Да кажа ли кой ни накара да сторим това, нашият "партньор" от сащ. Е сега вече всеки може да си прави с нас каквото си иска. Преди 35 години можехме да да ударим по масата и турците щяха да се съобразят със нас да ама сега сме гола вода, пародия на държава и всичко останало. Пресен пример от снощи, пърна трагедия сме.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 61 европейски воиски в Сирия със или без съгласието на САЩ в подкрепа на независимата сирийска държава която беше нападната оо най-подлия начин от и.брикчията Ердоган и прекратяване на геноцида му срещу кюрдите.Стига с тая идиотска политика на сдържане пробвахте я на Хитлер и той о.*** половин Европа.Сега няма нужда да сдържаме и турския Хитлер докато окупира пак я Азия я Европа тоя само от кютек разбира и е време да си го изяде.
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов още е съвестен за Възродителен Процес щото е активен участник тогава , ето защо е на страната на Ердоган , няма избор
58
1
 
5
 
! Отговори
постинг 2 преди 4 години
И ако Турция паиска помощ от НАТО заради нападения над нея от кюрди, шефът нваНАТО има да му каже - добре, оттук поемаме ние. Ти, Ердо, няма да предприемаш нищо без мое разрешение. Няма да кихаш, няма да дишаш, ако аз не ти кажа. Отговорността е вече воя и аз заедно с щаба на НАТО решаваме кое е правилно и кое не... Не знам дали на самия Ердо такъв развой на нещата ще му хареса.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А външната министърка какво каза по въпроса? Защото и тя е "много квалифицирана и веща" като шефа си....