България готова с нова и по-добра оферта за "Фолксваген"?

Плевнелиев твърди, че субсидиите скачат от 135 млн. на 260 млн. евро
Обновена: 16 окт 2019 15:29 | 16 окт 2019 15:29, Камелия Цветанова
145
България готова с нова и по-добра оферта за "Фолксваген"?
Снимка: Reuters, архив

България подобрява параметрите на офертата си към автомобилния концерн "Фолксваген". Това съобщи за БНР почетният председател на автомобилният клъстер Росен Плевнелиев.

Предложението е за увеличаване на субсидиите от 135 млн. на 260 млн. евро. Новината идва дни след сигналите, че Надзорният съвет на компанията преосмисля инвестицията си в Турция.

Още по темата
“Можем да разширим сътрудничеството във "Фолксваген" например в различни сфери. България тепърва ще изгражда електрическа инфраструктура за електрически автомобили. Също така имаме идеи как с допълнителни инфраструктурни и образователни мерки да подкрепим концерна", коментира той.

Росен Плевнелиев изрази надежда Надзорният съвет на компанията да отложи окончателното си решение за ноември, за да преразгледа намеренията си за мястото на инвестицията.

Директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев обаче отказа да потвърди твърдението на Плевнелиев за новата оферта.

"Страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към "Фолксваген", но запазва възможностите за нейната промяна, каза Янев пред БНР след среща с министъра на икономиката Емил Караниколов. Двамата са обсъдили темата в контекста на геополитическата обстановка в Близкия изток и отправените през германските медии сигнали за преосмислянето на намеренията за мястото на инвестицията на компанията.

Янев беше лаконичен във възможностите да коментира евентуални промени в параметрите по предложението към инвеститора, но категорично подчерта, че правителството се придържа строго към правилата на Европейския съюз.

"Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние като екип от страна на правителството анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавна помощ за 260 милиона евро за частна и чужда фирма. Уж бяха срещу държавните гаранции и за пазарен принцип. Къде са противниците на държавната гаранция?
22
2
 
4
 
! Отговори
От търнак преди 4 години
Мраза софиа
21
2
 
11
 
! Отговори
До: 19 преди 4 години
Нали?Жертви на българската силиконова индустрия колкото искаш: Преслава, Андрея, Златка, всичките са със силикон и ботокс в излишни количества!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След подобряването на нещо си там заводаотива при румънците.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 20 преди 4 години
Прав си, продажните комунисти от ГЕРБ ни вкараха в десета глуха и сега всеки ни подминава.
18
1
 
14
 
! Отговори
ДА НЕ СА ЛУДИ ,БЕ... преди 4 години
НАЛИ ОЩЕ НА ДРУГИЯ ДЕН , ЩЕ ПОЧНЕТЕ ДА ГИ ДОИТЕ И РЕКЕТИРАТЕ ЗА ПАРИ ПОД ВСЯКЪКВИ ФОРМИ!ПОСТ -КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ Е ОПАСНА ЗА СВЕТА!ЗАБРАВЕТЕ!
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е силиконовата долина на балканите, при положение, че колите стават все повече като компютрите, не виждам кой (освен Румъния) в региона може да се конкурира с нас относно новите технологии.
16
1
 
18
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Прекалихте вече с тоя цех.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа, и сега ще ни отcвирят, не се притеснявайте!И безплатно да им се предложим да им работим, пак няма да ни искат.И правилно. На кого му трябва фалирала държава?На Жан Виденов не му позволиха да фалира държавата, но по всичко личи, че Бойко ще успее.ГЕРБ в най-скоро време ще загуби властта.
14
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано стане, така че завода на VW дойде в България.
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес за трети път се опитвате да ни налагате една утопия. С ГЕРБ не можем привлечем нито един голям инвеститор. Причините са едни и същи от 10 години насам корупция, кражби, лоши реформи в съдебната система.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неща ги. То пазаръци, отстъпки, ромейска му работа, тарикатска.А си мислехме че са големи. И с доходите ще се пазарят като Византийци.***, неща Ви.
11
1
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Абе ,момци, мен швабите са ме возили на открита платформа из целия завод в Щутгарт,а вие се изпиняте като вдовец на хоро...
10
3
 
16
 
! Отговори
ДНД преди 4 години
Защо се заблуждаваме ? Няма желаещи да инвестират в България при сегашната ситуация. Причини мниго и за повечето сме си виновни ние.
9
0
 
10
 
! Отговори
Брат Малеев преди 4 години
До анонимен 10Пропусна да кажеш хъбове, клъстери и аутсорсинг.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво напират само за тоя завод, за какво са ни заводи само да му мърсят природата? Туризъм, ски, море, селски туризъм, ИТ финанси и леко производство.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже едни хора изкупиха сумати земи около Кремиковци и сега незнаят какво да я правят, затова е тоя зор
6
3
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
И един мормот навива станиол....Бухахахааааа.
5
14
 
9
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Стискам палци VW да премисли... Ще е хубаво България да произвежда тези автомобили.
4
0
 
11
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ХА , ДАНО.....АМА НАДАЛИ..!!!!