Властта погна Airbnb и Booking, иска категоризации на жилищата

Менда Стоянова и Симеонов искат да се приравнят до къщите за гости
157
Властта погна Airbnb и Booking, иска категоризации на жилищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със законови промени  Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната комисия в парламента и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, взеха на мушка временното отдаването под наем на жилища и части от тях.

Свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, в социалната мрежа Facebook т.н., да бъде забранено и санкционирано, предлагат те.

Двамата са автори на поправката, внесена между първото и второто четене на бюджета за следващата година като с нея се предвижда  изменение в Закона за туризма.

С него се въвежда категоризация за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Facebook.

Целта е те да са с категория както хотелите и къщите за гости.

Един от тестовете за промени в закона, които депутати ще обсъдят гласи, че онлайн могат да се предлагат туристически услуги само за категоризирани места за настаняване, включително чрез електронна платформа, която свързва потребители на туристически услуги и лицата, които ги предоставят.

За да бъдат сертифицирани като такива се подава декларация-заявление до кмета на общината, в която е имотът, припомнят в мотивите си вносителите.

Има изисквания за поставяне на табели, обявяване на тарифи, такса на легло.

Собствениците на имотите, които сега се отдават временно под наем, ще има три месеца след влизането в сила на закона да изпълнят новите условия. В противен случай ги грози глоба от 500 до 5 хил. лв., а за еднолични търговци и юридически лица от хиляда до 10 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
10
 
! Отговори
ЦЕНКО ЧОКОВ преди 4 години
ТАКСУВАЙТЕ ГИ БЕ ТАКСУВАЙ БЕДНИЯ, НЯМА ДА НАДИГА ГЛАВА! МАЧКАЙ! ЯШААААА!"Във бЯли джиповьеееее,Се возят вечните кметовьееее!"
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А може ли да ми поискате сертификация на ... сещате се коя част от анатомията имам предвид, ако някоя туристка реши да я предпочете пред тази на Валерката. А Мендата може да върже фискално устройство на гореуказаната анатомична част. Ей, мишоци ... марш по бургаските и пловдивските дупки откъдето сте изпълзели.
56
4
 
7
 
! Отговори
айде стига вече преди 4 години
В Турция няма букинг и тем подобни чужди кръвопийци (за да се ползват местни туроператорски фирми и парите който изкарват да остават в страната) а всяка година бележат ръст на туризма и приемат по 50 милиона души на година.
55
1
 
8
 
! Отговори
ЦЕНКО ЧОКОВ преди 4 години
А така. Данъци и такси за всичко живо, освен политиците и криминално проявените. Браво! Само ГЕРБ! "Големите кметоовеееее! Карат Мерцедесиии бееее"
54
2
 
20
 
! Отговори
Свръх-интелигентен преди 4 години
Да таксуват компанията, тя трябва да оперира легално в България. Хората кво са ви виновни? A да - виновни са, че са си поели глътка въздух и им върви в начинанието, та сега давай да ги мачкаме, да станат пак бедни.ОСТАВКА!
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брадатия кухоглав бургаски козел се чуди как да пълни собствените си коптори с туристи, които няма как да не предпочетат офертите онлайн на Airbnb пред тези на алчни и крадливи псевдохотелиери с тежко мутренско минало и жалко настояще. А за Мендата е достатъчно да й видите снимката и няма смисъл да се казва нищо за акъла й.
52
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един приятел взе апартамент в центъра на търг от чси.Казва, че за 6 години си е избил инвестицията + ремонта с airbnb.Като го попитах какви данъци плаща се оказа, че няма такива - всичко е печалбица с изключение на процента който дава да платформата.Хвала на такива предприемачи :)
51
1
 
35
 
! Отговори
Не съм трол преди 4 години
Когато европеец или американец решат да посетят България и видят, че нямаме Airbnb, директно ще сменят дестинацията с някоя модерна държава. Тия не се наядоха. Слепи са от лакомия.... Да не мислят, че туристите ще дойдат в техните хотели ?! Как пък не... Подобна мярка ГОНИ ТУРИСТИТЕ, ГОНИ ИНВЕСТИТОРИТЕ, ПЛАШИ ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ. ДОЛУ КРАДЦИ! ДОЛУ! УУУУУУУУУУУУУУУУУУ! УУУУУУУУУУУУУУУУУУ!
50
1
 
23
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Ама да забранят търговията въобще. Като няма оборот, няма да се крият данъци. Аман от интелектуална немощ.
49
1
 
34
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
Браво, Винкел !Браво, МенТа !Ударихте мафията право в сърцето.Богатите вече плачат ...Монополистите са съкрушени.Дребният и среден бизнес е насърчен.Хвала вам, борци за народа !
48
21
 
7
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Хич не ви съжалявам хазаи мръсни... стига верахте. Трябва да си плащате данъците точка
47
0
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Разбира се, че Валерката Винкела Симеонов ще внася подобна поправка.Неговия огромен хотел го пълни държавата с полицаи и военни. Там няма празно легло. Не му е нужна реклама. Не си хаби нервите с невъзпитани гости.Всичко е сигурно, чисто и вързано в кърпа.ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА !
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 48"Ако замина в командировка за 3-4 месеца и искам да дам собствения си дом на на букинг или Ербиендби, трябва ли да го категоризирам?"Да! Искаш да печелиш? ОК! Плащаш за печалбата. Това искат
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До я пакТова ще увеличи наемите,нямаме жилища,и не защитаваме собствениците,а наемателите.
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въведете по-големи данъци за богатите,нлуксозните стоки,стига сте го набилаи на дребните хора. Не стана ясно какви данъци плащат хотелиерите по етономорието,че всичко работи за тях, имат ниско ДДС и т.н.
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако замина в командировка за 3-4 месеца и искам да дам собствения си дом на на букинг или Ербиендби, трябва ли да го категоризирам? ----------А защо да не трябва?
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само дето тези данъци пак ще легнат на крайния потребител, защото ще му увеличат цената с данъка, а собственика пак ще си прибере чиста пара-----Само че ще плати и данък.
41
5
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
До АнонименНе го разбирам този език.Пиши на български или на испански.Знам от новините - даваха много предавания по испанската телевизия за това - незаконно отдаване под наем.Да точно незаконно.И как маса местни жители се махат поради високите цени на наемите и големия шум от постоянно идващите туристи.Да в момента кметството на Мадрид все още не е налагало глоби - има само една.Но има правило което местния парламент е приел - при отдаване в платформа,трябва да има отделен вход и стълбище.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пепи - Neighbourhood protection against holiday rentalsThis change to Spains Ley sobre Propiedad Horizontal - the legal code overseeing the regulation of apartment buildings will allow property owners to decide whether or not to allow short-term holiday rentals in their buildings by calling a vote.For homestay portals such as Airbnb to be able to operate in any given building, three quarters of the owners that make up a homeowners/residents association will have to approve their entr
39
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хотелите ви изпофалираха, понеже сте пишман бизнесмени и гледате само да печелите с минимум вложени средства и сега погнахте платформите. Само дето тези данъци пак ще легнат на крайния потребител, защото ще му увеличат цената с данъка, а собственика пак ще си прибере чиста пара