Патриотите искат отряди от доброволци за справяне с ромската престъпност

Младен Маринов призна: Работи се по такива текстове в закона
119
Патриотите искат отряди от доброволци за справяне с ромската престъпност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обединени патриоти искат да се създадат отряди от доброволци като една от сериозните мерки за справянето с ромската битова престъпност.

Предложенията си те ще направят между първо и второ четене на промени в Закона за МВР.

Съпредседяталят на ПГ на ОП Искрен Веселинов припомни, че това е предвидено в управленската програма на коалицията.

Още по темата

Идеята на патриотите е доброволците да са почтени граждани, хора с нужния образователен ценз, чисто съдебно минало и да имат желание да подпомогнат МВР в опазването на обществения ред.

"Те трябва да преминат обучение, да извършват основно охранителна патрулна и постова дейност, да имат право да предупреждават хора, които подозират в извършването на престъпление, както и да имат право да извършват граждански арест, докато пристигнат полицаите", обясни той.

Според него доброволческите отряди трябва да са помощно звено към МВР и ще са изцяло под контрола на министерството.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призна, че се работи по такива тестове в закона.

Според него обаче те трябва да са много прецизни, за да се избегнат рискове за живота на доброволците или пък за евентуална саморазправа от тяхна страна

МВР шефът се обяви категорично против идеята на ОП доброволците да могат да извършват граждански арест.

"Въпросите, които произтичат са на кого да се делегират такива правомощия, дали са подготвени, какви да са им правомощията, тези въпроси трябва да се изпипат, за да не се стигне до допълнително напрежение в обществото и да не се поставят те в опасност, изпълнявайте тази доброволческа дейност, трябва да е максимално изключена възможността те да пострадат", каза Маринов.

"Полицейските служители минават през обучение, имат статут, който им дава законът, обучени са да владеят ситуацията при възникване на напрежение, а всичко това няма да го има при доброволците и заради това трябва се обмисли докъде да са им функциите", каза още той.

Маринов обясни, че и сега в някои случаи доброволци помагат на МВР.

"Практика е ловните дружинки при издирване на изгубили се в гората, в планина, помагат", посочи като пример той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, иска им се на "патриотите" да нацвъкат милиционерчета и отрядници на всеки метър! Няма смисъл бре милиционерчета, само ще ви отупват ромите защото това заслужавате!
78
1
 
13
 
! Отговори
регулировчик преди 4 години
В случая, най-добро начало ще са нпо-рките, на Сорос.Путин и Орбан оттам започнаха.
77
1
 
19
 
! Отговори
Практикер преди 4 години
Практиката на ловните дружинки по отстрелване на вреден дивеч, също може да се вземе предвид.
76
1
 
8
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
Все от някъде се започва!
75
5
 
18
 
! Отговори
az преди 4 години
ние сме страната с най-много полицаи на глава от населението в ЕС - за какви отряди бълнувате. Ако полицаите и съда си вършеха работата , престъпността отдавна да е сведена до минимум.
74
5
 
11
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 4 години
Това го пускат петъчно за разлайване :) Естествено, че подобно малоумие няма как да мине, а даже и по някаква случайност да го гласуват, то отива в конституционния съд. Пък познайте ако отиде в европейския съд по правата на човека какво ще се случи :) Давайте по спокойно. Няма как дори теоретично да се случи :)
73
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Отрядите на патриотите трябва да ги...води Динко от Ямбол,с вице...водач Валери Винкелов.Той ще върши...същинската работа,защото е смели не се огъва...лесно.Времено да не влиза в Парламента(да му пуснат...командировка),докато...шета из маалите.
72
3
 
10
 
! Отговори
Виготура преди 4 години
Скоро ще поискат и Schutzstaffel, или SS. Само и само полицията да не си върши работата. Що не искат оставките на полицейските началници по места, където има най-голяма ромска престъпност? Или оставките на кметове и общински съветници, които търпят незаконното ромско строителство? Дейбамама им и продавачи на паспорти нещастникапути!!!!
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива отряди отдавна са създадени от самите роми. Само да гласуват в парламента да ги легализират и ето - ченгетата ще отчетат спад в престъпността.
70
1
 
23
 
! Отговори
did преди 4 години
Трябва ни полиция с гарантирани права и техника. След 10-20 "обезопасени" роми в цялата страна всичко ще приключи...
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има едно животно дето се вика национална гвардияТи сериозно ли сравняваш Националната гвардия с някакви отряди сопаджии?
68
2
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Отряди ?Дълг на всеки съвестен гражданин е : да предупреждава хора ,които вършат престапление и да ги съощава на полицията.Трябва да се работи по единично с гражданите и да се причисляват като единици.Самата дефиниция "отряд" изражда идеята.Отрядите лесно ще се превърнат в група за рекет на престъпници.Трябва да се работи с личности-единици.Не сме във война да организираме отряди,чети и др. партизански елементи...Трябва да се олесни даването на оръжие само за домашно ползване при обир итнт
67
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доброволците ли трябва да свършат работата на фуражките в униформи? А какво ще правят последните освен да си ползват 2-3 месечните отпуски, да се пенсионират на 45г. и да получават на куп 20-30 заплати?
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Полша набират доброволни отряди за охрана на границите. По-конкретно става въпрос за източните граници на Полша, където е по-близо до Русия.Отрядите се обучават с бойно огнестрелно оръжие!
65
1
 
18
 
! Отговори
до 67 преди 4 години
И как цивилно лице ще изисква документ за самоличност? Ще обясниш ли? Или тия закони за защитата на личните данни са от нивата ти на село?
64
2
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 4 години
Като го приемат със закон ще можеш да съдиш дядо си за нивата на село!
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как цивилно лице ще ме спре на улицата и ще иска документ за самоличност? Какви ги плещят тия? Обединени-***.. Нали ще ви съдя до дупка, бе!
62
0
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
.."доброволни отряди за справяне с РОМСКАТА битова престъпност"?!?!Тия имат ли и представа какво правят?..Първо:-НИТО ЕДНО "нпо" НЯМА да допусне подопечните им роми да бъдат нарочени за "престъпници"..и..Второ:-Ще вдигнат такъв вой до небесата,че ще проглушат ушите и на глухите.Ако искат да имат успех,да карат по ред:-Първо да разкарат "непеотата"!..После да изискат по-ефективна работа на полицията и съда..Но БЕЗ "СПЕЦИАЛИЗИРАНИинституции".И тогава може и да намалее въпросната престъпност.
61
0
 
17
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
Добре че оня от влака беше ром. Ако българин си беше позволил да гони някой и да го задържи, бъди сигурен, че щяха да го съдят. Мога да ти изброя много примери. Даже и кметове на села съдиха за незаконно задържане.
60
1
 
7
 
! Отговори
предимно селянчета! преди 4 години
До Помня ги през соца!Правеха се на граждани със специални значки зад ревера - все яки и здрави селянчета.