Съдът резна Слави: Няма да има "Няма такава държава". Засега

Причината е емблемата на организацията
Обновена: 6 дек 2019 16:15 | 6 дек 2019 16:15, Красимир Ангелов
144
Съдът резна Слави: Няма да има "Няма такава държава". Засега
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“, съобщиха от институцията.  Причината е емблемата на организацията, а не името й.

Според съдебния състав представеното графично изображение засилва извода, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на флага.

Още по темата
Относно името на партията съдът приема, че "използваното в настоящия случай наименование съставлява съчетание между придобилия гражданственост израз "няма такава/няма такъв" и съществителното име „държава“.

Противно на изразеното от процесуалните представители на молителя становище, съдът счита, че изразът "няма такава/няма такъв" трябва да бъде изследван не само в позитивното му звучене, но и с възможната отрицателна конотация – тъй като по делото не са събрани никакви доказателства, от които да се направи извод, че вложеният в израза смисъл е единствено позитивният".

Разгледан в светлината на отрицателното внушение, изразът "няма такава/няма такъв …" би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида. Гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига използваните изрази за тази оценка да не са обидни. В настоящия случай сам по себе си изразът „няма такава/такъв“ не е обиден, а съчетанието му с „държава“ изразява не незачитане на държавността, а оценка относно обществено-политическия живот такъв, какъвто той е видян от учредителите на партията", отчитат в мотивите си магистратите.

"Изложените съображения мотивират съда да приеме, че наименованието на партията не следва да се разглежда като противно на добрите нрави и да е основание за отказ за регистрация. Този извод е обоснован и от разбирането, че когато съдът поставя пречка пред участието на един субект в политическия живот, това трябва да е крайна мярка – само тогава, когато императивната норма е нарушена по начин, който изключва всякакво съмнение за нарушението", пишат в мотивите си съдиите.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
11
 
! Отговори
Банкер преди 4 години
"Още ли се мъчите от тая кошина да стане нещо повече от клосет?"Много добър коментар.
33
5
 
11
 
! Отговори
няма страшно преди 4 години
ДС е измислила и резервен вариант !
32
4
 
11
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Театър и пр в стил шоуто на слави, ще му регистрират партията но театъра е да се види че трудно е станало , тоест че един вид държавата се бори срещу тая партия защото видиш ли слави има голяма политическа мощ
31
3
 
5
 
! Отговори
Чушкопеков преди 4 години
до 23аз съм мирен човек, но един премиер е смешен и жалък да говори по такъв начин-сметнете в какви ръце е власттаДобре,че има БогСъс здраве!
30
3
 
12
 
! Отговори
Ким Чен Ун Бо Тик Ву преди 4 години
добре дошли в Северна Корея, какво е емблемата на Партията на 2 от 3-те партии в Управляващата Коалиция?!
29
6
 
10
 
! Отговори
Анкара преди 4 години
Още ли се мъчите от тая кошина да стане нещо повече от клосет?
28
0
 
2
 
! Отговори
До Дъ Кардиганс преди 4 години
"българин" като теб със сигурност
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си смени името на "Има такава държва" и ще го регистрират.
26
6
 
10
 
! Отговори
Дъ Кардиганс преди 4 години
Хахаха.Време е начело на тая държавя да дойде Ердоган.Хем чрез нас ще са в Европа хем се е доказало че българин държава не може да управлява.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tova e demokraziata v bg ako e njakoja mutra s korabi fabriki schte e ok toi i slavi e milioner no mn gi reje gerberite i sa tova resultata e jasen
24
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилино,не може да обижда държавата,нито българските граждани,да си измисли друго име на партията Слави!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧушкопековЕ, не всички са безстрашни храбреци като тебе.
22
2
 
7
 
! Отговори
тв 7/8 преди 4 години
Ще го дават по телевизията "Кой резна Слави" и без чест го остави.
21
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такъв безочлив чалгар
20
5
 
11
 
! Отговори
Чушкопеков преди 4 години
И слави е мутра с охранашубелия като Борисов същиядържава ще ми управляватпри първи изстрел ще избягатБойко си го призна на живо
19
4
 
14
 
! Отговори
... преди 4 години
Е добре де, в логото на НФСБ и АТАКА нали пак го има флага ? Как за едни може, а за други не ?
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми какво да кажа, едно време, в зората на така наречената криворазбрана "демокрация", всеки втори българин беше фирмаджия и си правеше еднолична фирма, всеки втори беше президент.Та съм виждал такива идиoтcки названия на фирми като "Жгмъц".Е как може да има такива хора?Явно може.
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представете си зад граница как ще ни представлява партия, наречена "Няма такава държава"... Мен би ме било срам... Не можаха ли поне друго име да дадат ?!
16
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберите ги е страх от Славчо.
15
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аматьорска му работа. Не могат да направят една партийна емблема, която да отговаря на закона, а тръгнали държава да управляват. Изправисе.БГ.