Дончев: Ако бяха взети мерки лятото, водната криза можеше да бъде избегната

Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата трябва да действа!
Обновена: 11 яну 2020 10:52 | 11 яну 2020 10:36, Елка Василева
143
 Дончев: Ако бяха взети мерки лятото, водната криза можеше да бъде избегната
Томислав Дончев. Снимка: архив, БГНЕС

„Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата и службите трябва да действат. Тук политически съображение не може да има какви трусове и вибрации ще има“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV по повод на ареста на министъра на околната среда Нено Димов.

„Действията на прокуратурата няма политически характер, но имат политически последици", заяви вицепремиерът.

Дали министър Аврамова трябва да подаде оставка заради водната криза ще реши премиерът Борисов, каза Дончев.

„Няма да коментирам министър Петя Аврамова. (…) Претенциите си към нея ще ги заявя лично, а не в ефир“, заяви вицепремиерът.

Повод за неговото изявление бе изказването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов след ареста на екоминистъра Нено Димов, че за водната криза в Перник отговорност носи и регионалното министерство, което е в ресора на Томислав Дончев.

Още по темата

„Тези разпри кой е по-виновен“ не помагат, в момента е по-важно да се мобилизираме, за да разрешим кризата с водата в Перник, коментира вицепремиерът изказването на своя колега Красимир Каракачанов.

Арестът на министър Нено Димов предизвиква трус в правителството, но „пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка е много къс“, а министрите няма имунитет, само повече задължения, заяви Дончев, който не скри, че не му е било приятно да види какво се случва с колега, с когото до вчера са заседавали заедно.

„Ако бяха взети мерки през лятото, водната криза можеше да бъде избегната“, смята Дончев, но отбеляза, че  правителството е разбрало за кризата, когато тя вече е била факт.

Томислав Дончев не е имал информация дали Нено Димов е разрешавал използването на вода от язовира за промишлени нужди. 

Процесът по контрол на язовирите завършва на бюрото на министър Ненов, но започва другаде и минава през дълга верига хора, които осигуряват данните, отбеляза Томислав Дончев, според когото водният сектор е изключително сложен, тъй като в него са замесени 5-6 министерства.

Макар че отказа да коментира работата на регионалния министър Петя Аврамова, вицепремиерът разкри, че е имал остър разговор с нея и министър Нено Димов по повод на водната криза.

„Имам критики как се управляват ВиК дружествата в страна“, каза Дончев, който смята, че ако са били подменени тръбите преди 5 години, нямало да се стигне до водната криза сега.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
13
 
! Отговори
СНИМКАТА НА ДОНЧЕВ преди 4 години
НЕ е правилна. ПРОФИЛ, АНФАС, пръстови отпечатъци , раиран костюм
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази габровска калинка ,да вземе да си подаде оставката.А на перничани препоръчвам да поканят видната специалистка Лилиту за 64млн може и да им уреди водица.Така както чакат манната от ГЕРБ ,дълго време ще ходят миризливи.
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички язовири са построени по времето на социализма и руската окупация.
22
1
 
12
 
! Отговори
ОТГОВОР ОТ НЕ ТРОЛ преди 4 години
Как НАРОДНАТА ВЛАСТ за 45 г ПОСТРОИ 30 БЪЛГАРИИ образец 1939г, а МЕЖДУНАРОДНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ за последните 30г даже не можа да опази построеното. 10 г на власт са само ГЕРБ / ОПГ ГЕРБ/
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като нямате вода в язовирите, за какво са ви изобщо тези герберски кухи шамандури?
20
12
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Виновни са предишните правителства преди ГЕРБ!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам един *** въпрос към гетбавите ***. Тръбите не са сменяни от 50-60 години, защо бе госпеда другари капиталисти, нали властта е ваша от вече 10 години!
18
1
 
10
 
! Отговори
гост преди 4 години
дон4ев и ти като шефа ти, АКО, то и баба ако ба беше мъжка щеше да има дръжка.не пускате кокала откакто сте го захапали.
17
1
 
18
 
! Отговори
МНОГО ПРОТИВЕН преди 4 години
е тоя Дончев. Мисли се за месия, бил експерт. По какво? Като е учил недучил за ПОП даже една служба в църквата не може да проведе за смях на гаргите
16
3
 
19
 
! Отговори
Край преди 4 години
Та какво точно работи философа Томоислав?!?Дава философски оправдания на идиотските начинания на властта ли!!!?
15
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам един *** въпрос към червените ***. Тръбите не са сменяни от 50-60 години, защо бе другари нали БКП-БСП беше на власт над 50 години.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако византийците не ни бяха държали два века под робство сега мерезетата щяха да са да зимаме по 4 хил лева.
13
0
 
18
 
! Отговори
СОРОСКИ ХРАНТУТНИЦИ преди 4 години
на власт ни тровят живота и са ни превърнали в роби. За тях сме само електорат, който даже на практика при тоталните манупулации на изборите не може да ги махне - параван за УЖ избори. Загнездили са се навсякъде във властта - правителство, полиция, прокуратура, съд, МЕДИИ. Само нов 09.09 може да ги прати в БЕЛЕНЕ където им е мястото. Но за съжаление БСП НЕ Е БКП
12
0
 
17
 
! Отговори
V преди 4 години
боко е наредил стомана Перник да ползва питейна вода за да не лъсне проблема преди местния вот .А нено дори не е от герб. Да не говорим че той не може да разреши на стомана да помпи питейна вода .Знаем кой е главатаря на герб и държавата .Много ясно че той е пазил своя гербав кмет .Нено не е от герб ;) Нено е бушона за да не падне тиквун
11
1
 
15
 
! Отговори
засмян социалист преди 4 години
Предлагам да приключим с тези смешници от ГЕРБ и смешника комунист Борисов и на следващите избори да си изберем едно сериозно правителство от БСП начело с другарката капиталистка Корнелия Нинова.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешиш, терористе, не е важно да потулим кризата, важно някой от вас да го бутнат в панделата за дълго, после друг, после друг...
9
1
 
18
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
АБЕ ДОНЧЕВ Я СИ СКРИЙ ТЪПАТА ДЕМАГОГИЯ И ВЪРВИ ......! ШУШУМИГА!!!!
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имахме находища от газ щяхме да си точим от тръбата и да продаваме като Норвегия и да си живеем като норвежците от точене, а тръбата щеше да си тече а ние да си взимаме мерезета по 4 хил евро.
7
1
 
19
 
! Отговори
Смешно ПРАВИТЕЛСТВО преди 4 години
И като ДЕЙСТВА прокуратурата, ще се напълнят ли язовирите до 15-20 дни, примерно?!
6
4
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
ГЕРБ и Бойко Борисов се провалиха, предлагам да изберем някой друг на мястото на провалилите се да ни дига мерезетата. Сега сме демокрация и сме свободни да си ги менкаме, имаме свобода - най-висшето благо и демокрацията е най-добрата система.Кого предлагате да изберем на мястото на провалилите се ГЕРБ и провалилият се Бойко Борисов. Благодаря предварително за Вашите предложения.