Пушач или непушач? Порокът удря по отпуска, два дни по-малко заради тютюна

Идеята е на ВМРО, предложението за промени е в Кодекса на труда
Обновена: 23 яну 2020 14:38 | 23 яну 2020 10:58, Камелия Цветанова
295
Пушач или непушач? Порокът удря по отпуска, два дни по-малко заради тютюна
Снимка: Pixabay

Непушачите да получават два дни повече отпуск от колегите си, които прибягват до тютюна и така си дават почивки. Тази идея е на ВМРО и беше представена от депутата от организацията Александър Сиди.

Още по темата

Предложението за поправката е внесено вече в Кодекса на труда, но тепърва ще се обсъжда с работодателите и синдикатите, като може да стигне и до Тристранката.

„Промените дават възможност на работодателите по тяхно усмотрение да дават до 2 дни допълнителен платен годишен отпуска на служителите си непушачи, с което се опитваме да допълним забраната за пушене на всички обществени места“, обясни Сиди.

Според него е ясно, че пушачите напускат работните помещения през известен период от време и така получават нерегламентирана почивка между 10 – 15 минути на всеки час – два.

Заради това обаче колегите им непушачи били в неравнопоставено положение.

„Служителите, които стоят съвестно на работните си места да имат право на два дни допълнителен отпуск, е и една добра мярка за здравето на хората“, смята Сиди.

Ако някой пушач обаче избягва порока си в работното си време, той може да бъде попадне в категорията на непушачите и също да получи бонус отпуск. Работодателите имат системи да следят своите работници и служители,така че ще е ясно кой пуши и кой не, уверен е депутатът от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
1
 
! Отговори
Япа Я преди 4 години
Предлагам на жените-клюкарки да се намали отпуска с 4 дни ,хем на работят ,хем навън стоят на шушу-мушу.лосле настиват и вземат болнични
271
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По белите държави по света,на такива предложения им викат ,,Дискриминация''.Но в България се нарича ,,предложение''.
270
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да се делят хората !То няма бебе родено с лула !Пък Шррлоу Хоумс може и с лула да е роден ?Аз пуша лула ,пури и изпушвам без тотюн .Ако ти плащат колкото една кутия цигари ?Как ще пушиш и по точно кво ?България е била първа по износ на тотюн !Сега е първа по износ на жени и деца !Кое е по вредно ?Да си пушиш парите или да си изпушил от безпаричие ?Проблем ли са пушачите или те не са хора като вас ...
269
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този природно ли е *** или ходи на някакви курсове...Кой работодател ще остави някой да пуши когато му е кеф...ей тъй през час...
268
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната малоумщина...в моят цех си има регламентирана почивка.Който за каквото си иска да я ползва.Най-сериозният пушач ми е най-съвестният и работлив служител.Единственият непушач не веднъж съм го хващал през работно време да си цъка на телефона игрички.Така,че по малоумно разделение от това няма.
267
0
 
4
 
! Отговори
Мишо Шнадото преди 4 години
Току вземат та кажат някоя простотия, колкото да не заспят, ама нали трябва да отчитат дейност. Никакъв шанс да се прилага това.
266
9
 
5
 
! Отговори
истината преди 4 години
Гледам тука, пушачите газ пик-аят. Права имали. Права имате у вас си. Иначе пречите.
265
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
За реален стимул - трябваше отпуската за непушачи да е 20, а не 2 дни...
264
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
явно депутатите имат много свободно време което уплътняват с опити да мислят но нещо не им се получава.колко дена трябва да им се намали отпуска заради пушене и други причини поради които не присъстват в залата?
263
6
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Поредната тъпня. Има си определено време за почивка и всеки решава как да го ползва. А иначе скатавките и клинченето не са само за пушене - нека шефът да си ги контролира. Но и да не забравяме, че всеки пушач плаща минимум по 60лв. на месец за акциз! 1млн. пушачи вкарват най-малко 60 млн. лева в бюджета на месец, над милиард на година.
262
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промените дават възможност на работодателите по тяхно усмотрение да дават до 2 дни допълнителен платен годишен отпуска на служителите си непушачи, с което се опитваме да допълним забраната за пушене на всички обществени места, обясни Сиди.Туй Сидито голям *** ще излезе. И сега работодателите могат по тяхно усмотрение да дават 2, 20 или 200 допълнителни дни платен отпуск. Задължението им е да не дават по малко от 20 дни, а ако дават повече берекет версим...
261
13
 
10
 
! Отговори
Дааа преди 4 години
До драскачите във форума, 30г. вече управлявам хора в производствена дейност, пушачът е неефективен. Той е 80% от равностойни по работоспособност и умения хора. Разболява се по често, с което процента става 70%.
260
1
 
5
 
! Отговори
чуки преди 4 години
Похвално,отвсякъде!Само да попитам- колко дни ще получаваме еее ездачите?Защо не вземете да си ходите трайно и завинаги!
259
11
 
11
 
! Отговори
таксиметаржия преди 4 години
Браво, нещо смислено да измислят! Супер дразнещо е пушачите да отделят по 15 мин. на час за цигара, а другите да си работят търпеливо!
258
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй Сиди е много толерантно. Моето предложение: На всеки пушач да се ударят еднократно по 10 тояги на голо и по пет дни месечно тежък физически труд в изкопи, тухларни или уранови рудници.
257
4
 
21
 
! Отговори
Punkarka преди 4 години
като непушач това е най-малумната идея, която съм чувала някога.. Каква е корелацията между пушач и как някой си вършиш работата? Айде тогава 400 лева минус за тези с профил във фейсбук (дето цъкат всеки ден) или 300 по-малко за тези семейните с ревнив съпруг/а, които пишат непрекъснато смс и звъннят мишковато да питат какво искат децата за вечеря,а? Глупости...
256
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По този начин рязко ще се увеличи нелегалният внос на цигари.Ако толкова искат да спрат тютюнопушеното просто да спрат произвоството и вноса им. ОСвен това от смога на колите повече хора страдат отколкото от цигарите.
255
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почивките са РЕГЛАМЕНТИРАНИ. Всеки човек, който работи на компютър освен голямата почивка от 1 ч. има право на две почивки от 15 минути. Всяка от тях е достатъчна да бъде изпушена цигара или изпито кафе. Как ще се доказва, че човекът излязъл в почивка е Пушач, а не непушач? ОСвен това едно разделение поражда дискриманация и ще падне в Страстбург-
254
0
 
6
 
! Отговори
Бг преди 4 години
От час стоя прав на прозореца и чакам пушачите да седнат 5 Мин.
253
0
 
1
 
! Отговори
До 260 преди 4 години
Имах предвид,Сидни да съчетае новаторството с "традицията" при решаването на "проблемите"!!!