МВнР обяви за "персона нон грата" руски дипломат

Член на техническия персонал също трябва да напусне страната
25 яну 2020 07:55, Красимир Ангелов
128
МВнР обяви за "персона нон грата" руски дипломат
Снимка: МВнР

МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София, съобщиха от Външното ни министерство.

Това стана факт, след като Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

Още по темата
Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Заради случилото се руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МвнР снощи, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната.

На страницата си във Facebook руското дипломатическо представителство у нас съобщи, че e получило съответните ноти от българска страна.

"Не са предоставени доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им", се казва в съобщението.

Въпреки това от руското посолство декларират, че двамата служителите ще напуснат страната в указания в нотата срок.

"Смятаме решението на българските власти да разпространи тази информация в публичното пространство преди посолството да бъде официално уведомено, за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни", се казва още в позицията.

Очаква се скоро Русия да предприеме и реципрочни мерки спрямо български дипломати в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
23
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Хибридна война има само в закъснелите ви мозъчета. Никой не се интересува от това европейско сметище. Ще ти кажа какво ще стане сега. ТП ще бъде отклонен и тиквата пак ще се оправдава с Русия , а не че САЩ преди дни ни каза , че не трябва да се строи. Ще ти докарат газ на десеторно по скъпи цени, но ние нали сме им меценати на тях. Що да не им даваме по 2-3 млрд. всяка година. Даже иранците видяха какво правят и ги гонят само ние им се дупим.
11
19
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Русофилчета, вие какво очаквате да направим с руските шпиони? Румен Радев да им връчи орден "Стара планина" първа степен ли? Защитавайки Русия вие всъщност участвате в руската хибридна война срещу България. И това ви прави национални предатели.
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали след тази антибългарска проява Русия няма да наложи забрана на посещенията на руски туристи у нас, както направи с Турция? Никой не се съмнява,че гоним дипломати по нареждане на посолството на САЩ, с което доказваме колониалния си статут.Ставаме смешни с твърдението,че интереса към изборите и търговията бил държавна тайна. На дипломат и търговски представител това им е работата.
9
17
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Разбрахте ли сега защо Кyрнела и Празнодумец Храбър толкова рИват за машинното гласуване... - много са разчитали на хакерите на ***...
8
4
 
25
 
! Отговори
Защо ли? преди 4 години
Защото хегемонът е крайно възмутен от проведената неотдавна анкета сред българските граждани, според която повече от 50% обичат и подкрепят Русия и Путин. Той трябва да направи всичко възможно да ни скара.
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поредната глупост...
6
3
 
21
 
! Отговори
Защо ли? преди 4 години
Очаквайте скоро руското министерство на външните работи да предприеме реципрочни мерки спрямо български дипломати в Русия. След като руснаците започнаха да ограничават транзита си чрез територийте на прибалтийските страни, властите на Естония, Латвия и Литва рязко спряха лаенето по адрес на Москва. Хегемонът е недоволен и търси друг слуга да продължи информационната атака срещу Русия. Не му се наложи да се двууми дълго. Веднага възложи на нас неблагодарната роля на "слабо звено".
5
19
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Само *** предприемат реципрочни мерки без вина и доказателства. Те изискват такива от нас, но не дават подобни!
4
5
 
23
 
! Отговори
да преди 4 години
чудесно...а кога да очакваме същата ноовина за обявяване на персона нон-грата на служители на посолствата на Турция, САЩ и още много други,които на наша територия си правят каквото искат ???!!защото ако някой каже,че у нас няма шпиониращи в полза на Анкара например ще е вица на годината(и те със сигурност са известни на службите !!)
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само двама?
2
14
 
9
 
! Отговори
Закривай преди 4 години
шпионската централа на Империята на злото
1
13
 
21
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Хвалъ на МнВР. В България има руски реактори, руска газ, дизел и бензин, но те шпионирали енергетиката ни. Изпълниха си поръчението от САЩ, сега спокойно могат да спрат ТП както наредиха от САЩ преди 2 седмици.