МВнР обяви за "персона нон грата" руски дипломат

Член на техническия персонал също трябва да напусне страната
25 яну 2020 07:55, Красимир Ангелов
128
МВнР обяви за "персона нон грата" руски дипломат
Снимка: МВнР

МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София, съобщиха от Външното ни министерство.

Това стана факт, след като Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

Още по темата
Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Заради случилото се руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МвнР снощи, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната.

На страницата си във Facebook руското дипломатическо представителство у нас съобщи, че e получило съответните ноти от българска страна.

"Не са предоставени доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им", се казва в съобщението.

Въпреки това от руското посолство декларират, че двамата служителите ще напуснат страната в указания в нотата срок.

"Смятаме решението на българските власти да разпространи тази информация в публичното пространство преди посолството да бъде официално уведомено, за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни", се казва още в позицията.

Очаква се скоро Русия да предприеме и реципрочни мерки спрямо български дипломати в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕльоменатНяма нужда да ги убеждаваме балгарите. Те много добре знаят че руснаците са врагове на България. Просто дразним такива предатели като теб да не си помислят че българите са забравили за руските зверства у нас.
31
4
 
7
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
За разлика от теб аз изкарвам стойността на 3500 еврака на месец, до като ти пишеш платени коментари за центове. Колкото и да се пънете платените драскачи няма да убедите обикновеният българин , че американците са добрите а руснаците лоши и това ви изкарва извън кожите. Вижте си коментарите колко минуси имат. Това е мнението на българите и скоро и плащаните ви ще видят че сте непотребни и ще ви бият шута, а понеже вие сте платени ще почнете да възхвалявате Русия за копейки без свян
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 63 Imalo e himicesko orajie, no e bilo ukrivano I premestvano.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто прочети малко за ебавките с хората които вярват на това.Не ми се обяснявай като първокурсничка в техникум по селско стопанство. Вместо да се шматкаш из разни "eбaвки" вземи прочети нещо полезно.
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕльоменатГосподинчо, на теб ясно ли ти е как е прието решението от иракския парламент? С една четвърт от гласовете на депутатите само с гласовете на проиранските шиити на другите иранските милиции които на практика упрвляват Ирак не са им позволили да гласуват. Обаче да ревете като нуудовлетворени вдовици това ви е любимото хоби.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 66 АнонименЕй , че рано в събота си се надрусал ! О! Сетих се . Ти тренираш за наближаващия гендарпразнек 2 февруари , налиГенди ?
26
0
 
4
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Не ми се обяснява и това. Просто прочети малко за ебавките с хората които вярват на това. Трудно е да обясня на някой с iq на нощна лампа
25
5
 
17
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Защото си тръгват. САЩ в момента я гонят от Ирак , но ще си тръгнат ли?!? Какво защитават в момента там , след като се оказа , че химическо оръжие никога не е имало и инвазията е с цел заграбване на петрол
24
1
 
9
 
! Отговори
ХариПотър преди 4 години
Във външно министерство пак подкараха метлите.
23
13
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Не знам само защо е тази истерия сред руските петоколонници. Изгонването на руски дипломати е обичайна практика по света. От 2016 година до сега много държави са изгонили руски дипломата за шпионаж, съответно от България-3, Естония-2, Молдова - 5, Германия-4, Франция-4, Полша - 4, Литва-3, Чехия-3, Дания-2, САЩ - 97, Италия-2, Холандия - 6, Финландия - 1, Румъния-1, Латвия-1, Украйна - 14, Великобритания - 23, Гърция - 2, Словакия-1.
22
1
 
0
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Ако искаш и лайф ще ти пусна , не ми е проблем.Ще ида пред някоя сграда , или където искаш, въпреки , че не съм длъжен на никой, но много мразя да ме наричат лъжец. Градът искаш ли да знаеш кой е?!?Стурюман се казва. Още искаш ли?
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ще ти пратя снимки от студена Швеция."А искаш ли снимки от слънчевата Калифорния.......събирам ги от 28 години?
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън руските шпиони от България !
19
11
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Двамата руски шпиони са слухтяли и разпитвали за Интерконектора с Гърция. Много е важно за Путин да не полечаваме газ от другаде. Боко клекна и му строи тръбата с арабски заем 2.2 милиарда. В парламента го крепят руските партии Атака+Воля.
18
2
 
4
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Дай си Месинджър и ще ти пратя снимки от студена Швеция. Преди 16 години отидох там при приятелката ми ( шведка, с която се запознах по интернет) работих като чистач в училище 6 години, после изкарах изпит по език и понеже съм дипломиран електротехник сега съм такъв във същото училище, и да ви кажа е пълно с мюсюлмани вече. Ако мислиш , че има причина да лъжа я сподели, ако не ще ти пратя снимки на един 42 годишен мъж. Ненавиждам и руснаци и американци защото са двете страни на монетата "зло"
17
10
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Преди да ги депортират... - Румбата ще им връчи орден Стара планина | - ва степен...
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като спрят ТП и Internet Research Agency ще има проблеми.
15
8
 
8
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Чеборашке, хибридната война я измисли един обединител на нацията. Обедини всички , че е *** и марионетка и накара цяла България да му се смее. Аз отдавна не съм в България момче. Заминах си преди повече от 15 години от тук , защото усетих какво се задава.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравете Белене и изобщо територията ще потъне по-зле от потоп.
13
11
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До ЕльоменатТи си част от хибридната война на Русия срещу България.