МВнР обяви за "персона нон грата" руски дипломат

Член на техническия персонал също трябва да напусне страната
25 яну 2020 07:55, Красимир Ангелов
128
МВнР обяви за "персона нон грата" руски дипломат
Снимка: МВнР

МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София, съобщиха от Външното ни министерство.

Това стана факт, след като Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

Още по темата
Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Заради случилото се руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МвнР снощи, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната.

На страницата си във Facebook руското дипломатическо представителство у нас съобщи, че e получило съответните ноти от българска страна.

"Не са предоставени доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им", се казва в съобщението.

Въпреки това от руското посолство декларират, че двамата служителите ще напуснат страната в указания в нотата срок.

"Смятаме решението на българските власти да разпространи тази информация в публичното пространство преди посолството да бъде официално уведомено, за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни", се казва още в позицията.

Очаква се скоро Русия да предприеме и реципрочни мерки спрямо български дипломати в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ подтикват нашите безмозъчни управляващи за конфликт с Русия. Кой ще бъде губещия ? Можете ли да познаете ?
51
6
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Анонимен АлкохоликЗаради подобни простотии ще блокират и този форум. Това ли е целта ти?
50
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много държави са изгонили руски дипломати, но и Русия не им остана длъжна. Гони дипломати на реципрочна основа. Само за Пиндостан направиха специално изключение. Изгониха от Русия същия % дипломати от общия брой, какъвто % изгониха пиндосите. И се получи следната картинка:1. Пиндостан изгони 97 или 50% от общото число на руските дипломати в пиндос;2. Русия изгони 500 или 50% от общото число на пиндоскита дипломати в Русия.Не се чудете. Наскоро разбрахме, че пиндос-дипломатите в Ирак са 2000.
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
За тва не ме вземат на щат ***. Не знам такива купешки думи и факти. Това в некав курс ли се преподава? 200 млн са бая пара признавам. Как вървят наемите на американските бази напоследък. Кви пари смъкваме от там, колко ток и вода плащат? Дали Тея 200 млн не са кървави. Не се сърди брат просто получих предложение да тролея за братушките. Ти искаш сам да вземеш парите тук от американците. От сега сме врагове. Освен ако не овербиднеш
48
14
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Анонимен АлкохоликРуските НПО - та какво са направили за България, освен русофилското сборище край Копринка, на които се горят знамена на ЕС и митинги с Георгиев ски лентички за 9 май? Американците са врожили над 200 милиона долара в различни проекти, в различни градове. Един от последните им проекти е Епископската ранно християнска базилика в Пловдив. Може да го видиш в нета.
47
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То ако гонеха за шпионска дейност, то щяхме да изгоним всички дипломати на САЩ, а и на други държави като Великобритания, Турция и др.
46
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко бе хора, така им е наредено и така казват. Сега западната медия ще гръмне с едни заглавия, едно чудо ... евтина пропаганда, даже безплатна защото нашите само получават нареждания а пари на 32 Март. Държавата цирк.
45
6
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
САЩ са ни наредили да изгоним двама руски дипломати, гоним двама. Ако бяха наредили да изгоним 20 руски дипломата, 20 руски дипломата щяхме да изгоним. Въпрос на липса на национално достойнство.
44
5
 
21
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Шпионската дейност на единия била, че събирал информация как протича изборния процес в България. Това според мутродемократите от ГЕРБ е държавна тайна, т.е. как ГЕРБ си купуват гласовете в маалите и как нагласяват изборните резултати
43
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Бате кви 300 евро бе , кой дава такава пара. Едно време вземах копейки като Цв. Цв. Ходеше всяка седмица в САЩ да рапортува , ама ги махнаха и сега Раша не плаща. Викам да изкарам някой цент поне от Америка , че е по силен. Баси и днес ще пия квото има в банята
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та господин прокурор Вълков докога
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та вижте какво МВР имаме *** то какво е МВР да назначиш сина си въпреки че не може но за някои шевки явно може с тъи като и мъжът им е в системата що не и сина
40
1
 
11
 
! Отговори
Q преди 4 години
Нашите ли са ги хванали или бюрото на ЦРУ в София )?
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мвр Разучиха ли коее двор от тротоар гледам са си спрели ката на същото място така нареченото за тях тротоар е господа корумпирани докога вас питам ще учите правилника вие го и не знаете
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен АлкохоликНе ти ли е обидно да тролиш за 300 евро на месец?
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Бате ще бъда където искаш. Дай ми само цена. Ще пусна пейпел тук пък ти ми брой коментарите моля та. Днес ще плюя движение русофили утре Америка за България. Само пари за първак да има. За мен скрупули са гръцки остров
36
6
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Анонимен АлкохоликДемонстрираш типичното първосигнално и ограничено мислене на русофила,че който е против руския шпионаж в България е непременно привърженик на САЩ.
35
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо само двама? В България има поне 100000 руски шпиони, трябва да ги прогоните до крак. А какво стана с руския шпионин Николай Малинов? Още ли продължава шпионската си дейност като шеф на порусначените българи от "Русофили"?
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Аууу много рано са се активизирали троловете и на двете страни. Добро утро от мен. Днес кои плащат повече , за да знам кои да защитавам. Очаквам поръчки как да съм днес . Viva America или великия Раша
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За разлика от теб аз изкарвам стойността на 3500 еврака на месецАко ще и по милион да "смучеш", пак ще си миришеш на разлагаща се плът.