Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!

Президентът иска промяна на политическата среда и на начина на управление
Обновена: 28 яну 2020 11:41 | 28 яну 2020 10:55, Камелия Цветанова
221
Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев остро критикува правителството заради водената от него политика и отсече, че в критичната обстановка, в която се намира държавата, негов дълг и основен приоритет ще остане защитата на правовата държава.

"Днес все по-често се задават въпроси защо въпреки заделянето на все повече средства по различни сектори България продължава да е на последно място по стандарт на живот, но и да се отдалечава от останалите страни от Източна Европа? Защо живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават, защо България продължава да се топи, а много българи в най-активната си възраст продължават да напускат страната", скочи той срещу изпълнителната власт.

Още по темата
Според него обаче каквито икономически и социални модели да се прилагат, усилията за повишаване на качеството на живот ще са обречени, ако не се извърши най-важната  промяна на политическата среда и на начина на управление.

Той смята, че основните проблеми са липсата на върховенството на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес.

"Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюджета, обезличаване на институциите допуснахме през последните години, тези проблеми се задълбочиха и сега консумираме резултатите", упрекна още държавният глава.

Той отсече, че неговите усилия и занапред ще са насочени към  възстановяване на доверието в изборния процес като ще настоява за изцяло въвеждане на машинния вот.

"Ще продължа с дебата за промени в Конституцията, целящи независимост на съдебната власт, баланс на институциите, разширяването на правата на гражданите, ще продължа и с усилията си срещу борбата с корупцията като ще съм бариера пред лобисткото законодателство", заяви Радев.
 
Той се зарече, че ще настоява и за електронно управление като фактор по прозрачност, за повишаването на националната сигурност, за пълноценна модернизация на армията.

"Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политика в социално-икономическата сфера, те са обект на управленската програма на правителството, но има редица въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията – демографската катастрофа е основният риск пред бъдещето на страната и това трябва да стане с цялостна всеобхватна политика, която да дават гаранции за бъдещето на страната, така че младите хора да останат в нея", коментира президентът.

Според него управлението в България не успява да развие своя най-ценен капитал – хората.

Държавният глава смята, че ако кризата в Перник е провалът във водния сектор, то резултатите на деветокласниците на PISA имат същия ефект върху образованието.

"Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Имаме нужда от преосмисляне на приоритети и програми, но при всички решения най - важният залог за бъдещия ни успех трябва да е инвестицията в хората", отсече той.

Радев съобщи, че на заседание на КСНС ще търси консенсус и решения със законодателната и изпълнителната власт за законови, организационни и финансови механизми в основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Според него образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет.

"Предприетите от МС мерки са в правилната посока, на те не са достатъчни като обхват и иновативност", посочи той.

Детското здравеопазване трябва да преодолее липсата на оборудване и финансиране - превенция, повишаване на квалификациите на педиатриите, смята държавният глава.

Той отбеляза още, че семейните политики трябва да са насочени към преодоляването на демографската кризи.

"Редица страни въвеждат мерки като безплатни детски градини, безплатна храна в училище, но целта е да има целообхватна политика, в която младите да виждат бъдеще и да остават в България, само тогава можем да видим преодоляване на демографския тренд", каза Радев. 

Той призна, че би имал по-голямо доверие в правителството, ако неговата цел не била доизбутване на мандата, а благосъстоянието на хората, ако не планирало изкуствен излишък предварително, който след това да харчи еднолично и непрозрачно, ако имало желание и капацитет за реформи, ако инвестирало повече в хората, ако мислило повече за децата и за пенсионерите.


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
17
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 2 месеца
На Българският народ му е пределно ясно,че Румен Радев казва ОБЕКТИВНА ИСТИНА!!!!!На "слепите" не мога да им покажа,защото няма да видят!!!!На "глухите" няма смисъл да им кажа,защото няма да ме "чуят"!!!!За "иди*тите" няма "спасение",защото липсата на сетива е достатъчно наказание!!!!
194
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алоо Деси съм
193
9
 
2
 
! Отговори
Гената преди 2 месеца
Айде у панделата и ти
192
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
президента ме кефи,най-вече заради това,че казва нещата направо,без заобикалки и напудрени слова,типично по военному,в разрез с политическото нищоговорене.Това,че няма реална власт му пречи действително да направи нещо,но явно въпреки това е ритнал здраво кошера и много пчели са се разлетели да го жилят
191
10
 
2
 
! Отговори
счети преди 2 месеца
Добре е да има кризи защото по този начин България се изчиства от малоимотните, бедните . Естествен процес. Има го навсякъде - на запад и на изток. Вижте Индия, Китай - там добре ли е ?
190
13
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
До :)) .........Радев и „е избран с 2 милиона бълг. гласа................

Е и??? Ако ще и с 5 милиона да е избран е същото руско АКО!!!
189
2
 
18
 
! Отговори
Aha преди 2 месеца
Много мъка им на тоя свят! Да ви "светна" какво се случи само последната година: апартамент гейт, избор на нова пионка за главен прокурор, наместване на стария на удобно меко место, оставяме на 100 000 човека без вода, 1,2 млд долара прахосани за изтребители, СУПТО, тол такси, тровене на въздуха с горене на италиански ***, изровена Марица и още и още. Пикаят ви на главата, а вие казвате че дъжд вали. Чудя си да ви съжалявам или да ви ненавиждам. Честно
188
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Taka e gospodin Радев ако питаш ГЕРБ всичко е наред на върха сме икономически?Незнам кой казва истината,лошото е че стана ГЕРБ СОФИЯ за смях на целия свят.
187
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
На мен пък ми омръзна от Бойко Борисов. Когато човек си подава оставката, това означава ,че не става за работата, за която е избран. Той си я подава два пъти, а аз никога не съм си подавал моята. Между другото, изобщо не съм политик, но съм участвал в конкурси. При това съм ги печелил и са ме назначавали. Разликата между избори и конкурси е доста голяма.
186
9
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Май ще се окаже, че президентът Радев е единственият читав политик в България.
185
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Младите българи които не са ходили в казарма вече изкараха една служба само като слушат брътвежите на този шапкар
184
4
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
До Анонимен
абе байно,стига с тия "75" години бе!!!!!

Германия след ВСВ беше срината със земята,но за десет години се възстанови и стана пак първа икономика в Европа!

..НЕ СА ти виновни събитията от преди 75 години!!!..

Виновни са "ТЕКУЩИТЕ" управници,за които националния интерес е нещо неразбираемо-за тях е като китайския език!

..Но виж:-Правилото "Лява ръка,десен джоб" го владеят до съвършенство.

За ДЕСЕТ години САМО КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ от тях!!!!

та "седемдесетте и пет" си ги заври...
183
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлатам подписка за събшране на помощи за Радев и Радевица, че живеят от криза в криза !
182
2
 
8
 
! Отговори
Благодаря ви преди 2 месеца
Бях се ужасил като гледам в каква мизерия живеят българите. Благодаря ви, че ми помогнахте да разбера истината - тука са писали толкова много хора, харесващи положението, че ми стана топло на сърцето.
181
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Защо живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават, защо България продължава да се топи, а много българи в най-активната си възраст продължават да напускат страната"
===
Много просто, г-н Президент, заради правителствата в последните 75 г., включително и сегашното. Заради такива политици като вас, които много приказват, но само приказват.
180
3
 
18
 
! Отговори
:)) преди 2 месеца
До Щерю

Русия смята Радев за НАТовски генерал, пък бг шмекери финансирати от чужди служби пускат слухове за Радев бил спуснат от Русия! Всъшност може, може! САЩ и Русия са се наговорили за Радев, ЕС и Турция не си казаха мнението по посочването! Но затова пък ген. Радев и „е избран с 2 милиона бълг. гласа/души!
179
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев заслужи медал "Троянски конник" за вярна служба на "вечната дружба".
178
26
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
От централата на БСП: - Другарю, Радев, червената ти връзка - направо сърцата ни пръска!
177
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев се влачи от служба на служба за да заслужи медала "дружба" !
Лъже че живее в криза, защото съблече и мойта риза !
176
7
 
21
 
! Отговори
:)) преди 2 месеца
ГЕРБ са подлеци/мръсни и слузести създания, но това е етикет! Та, конкретно Фънда пак е ползвала маша / да не си гори ръцете/ и не тя е подписалла и внесла доклада
Сф да помогне на Первик за водата!