Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!

Президентът иска промяна на политическата среда и на начина на управление
Обновена: 28 яну 2020 11:41 | 28 яну 2020 10:55, Камелия Цветанова
221
Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев остро критикува правителството заради водената от него политика и отсече, че в критичната обстановка, в която се намира държавата, негов дълг и основен приоритет ще остане защитата на правовата държава.

"Днес все по-често се задават въпроси защо въпреки заделянето на все повече средства по различни сектори България продължава да е на последно място по стандарт на живот, но и да се отдалечава от останалите страни от Източна Европа? Защо живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават, защо България продължава да се топи, а много българи в най-активната си възраст продължават да напускат страната", скочи той срещу изпълнителната власт.

Още по темата
Според него обаче каквито икономически и социални модели да се прилагат, усилията за повишаване на качеството на живот ще са обречени, ако не се извърши най-важната  промяна на политическата среда и на начина на управление.

Той смята, че основните проблеми са липсата на върховенството на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес.

"Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюджета, обезличаване на институциите допуснахме през последните години, тези проблеми се задълбочиха и сега консумираме резултатите", упрекна още държавният глава.

Той отсече, че неговите усилия и занапред ще са насочени към  възстановяване на доверието в изборния процес като ще настоява за изцяло въвеждане на машинния вот.

"Ще продължа с дебата за промени в Конституцията, целящи независимост на съдебната власт, баланс на институциите, разширяването на правата на гражданите, ще продължа и с усилията си срещу борбата с корупцията като ще съм бариера пред лобисткото законодателство", заяви Радев.
 
Той се зарече, че ще настоява и за електронно управление като фактор по прозрачност, за повишаването на националната сигурност, за пълноценна модернизация на армията.

"Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политика в социално-икономическата сфера, те са обект на управленската програма на правителството, но има редица въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията – демографската катастрофа е основният риск пред бъдещето на страната и това трябва да стане с цялостна всеобхватна политика, която да дават гаранции за бъдещето на страната, така че младите хора да останат в нея", коментира президентът.

Според него управлението в България не успява да развие своя най-ценен капитал – хората.

Държавният глава смята, че ако кризата в Перник е провалът във водния сектор, то резултатите на деветокласниците на PISA имат същия ефект върху образованието.

"Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Имаме нужда от преосмисляне на приоритети и програми, но при всички решения най - важният залог за бъдещия ни успех трябва да е инвестицията в хората", отсече той.

Радев съобщи, че на заседание на КСНС ще търси консенсус и решения със законодателната и изпълнителната власт за законови, организационни и финансови механизми в основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Според него образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет.

"Предприетите от МС мерки са в правилната посока, на те не са достатъчни като обхват и иновативност", посочи той.

Детското здравеопазване трябва да преодолее липсата на оборудване и финансиране - превенция, повишаване на квалификациите на педиатриите, смята държавният глава.

Той отбеляза още, че семейните политики трябва да са насочени към преодоляването на демографската кризи.

"Редица страни въвеждат мерки като безплатни детски градини, безплатна храна в училище, но целта е да има целообхватна политика, в която младите да виждат бъдеще и да остават в България, само тогава можем да видим преодоляване на демографския тренд", каза Радев. 

Той призна, че би имал по-голямо доверие в правителството, ако неговата цел не била доизбутване на мандата, а благосъстоянието на хората, ако не планирало изкуствен излишък предварително, който след това да харчи еднолично и непрозрачно, ако имало желание и капацитет за реформи, ако инвестирало повече в хората, ако мислило повече за децата и за пенсионерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
24
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Аз с всяко изказване на "Зеленият пъпеш" се убеждавам, че той не е българин! Постоянно плюе България. Как пък веднъж не видя нещичко позитивно и добро?Ако го слуша човек, то той би бил постоянно в депресия.
170
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ал Бънди е най големия интригант само разидинява народа.Този шапкар цял живот е бил на хранилката , знае ли как се заработват пари.
169
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ми от тоз президент само реве ,все едно нищо положително не се случва ,много жалко
168
15
 
15
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До ПросТоТо. Стига с тоя купен вот от ГЕРБ. Тази плоча отдавна се изтърка. И цвъки го нямаше никакъв миналата година. А уличени ОФИЦИАЛНО закупуване на гласове са лица от БСП и ДПС, а не от ГЕРБ. Другото е плямпане без доказателства.
167
4
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
При Сергей и Орешарски също.
166
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това изказване на прецедента ми напомня една реклама на Кредисимо: Искам да си искам както казва Златка в нея.
165
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москва и Петербург влачат парите и богатствата на 17 милиона квадратни километра колонии и са заробили над 150 народа.Това което влачат от зависими страни като България отделно.
164
10
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 160 ***. Само че ако си забравил да ти напомня, че ГЕРБ спечели три пъти парламентарни избори, когато не беше на власт - 2009,2014,2016. За каква администрация говорим тогава?
163
8
 
11
 
! Отговори
БСП преди 4 години
при Жан Виденов нямаше криза и не бяхме на опашката.
162
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно че има много бедни хора в България. Това е защото те имат социалистическо самосъзнание. Мързи ги да работят и чакат някой да им даде нещо заради черните им очи. С такъв матерял так и ще си я караме занапред каквото и управление да ни споходи.
161
9
 
4
 
! Отговори
До159 преди 4 години
*** то и с Българи е пълно и на Черноморието ни и в Гърция Нали уж постоянно на оплаквате че сме бедни .Руснаците ходили на почивка Ами да ходят това нищо не значи.Фактите говорят че Русия е най богата на полезни изкопаеми страна в света, а има по нисък стандарт на живот от България И пенсии и минимални и средни заплати са по високи у нас. БГ се развива в правилна посока И това е очевидно Един от най високия растеж и на икономика и на заплати в ЕСА с най ниските цени (Евростат) на стоки.
160
7
 
7
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 2222. И всичко това при ББ ли се случи или е много преди това? И дали коренът на злото не е в наследството на онези, които празнуват на Бузлуджа?
159
2
 
3
 
! Отговори
air преди 4 години
До Анонимен 163Точно за тези глупости говоря и ти не закъсня да се изявиш :))) Не разбра ли че не си вървежен вече. Аз живя в провинцията, но пътувам много и виждам добре какво е положението.
158
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев може да не е идеален, но от всички е най-добрия. Не е лъжец, не е страхливец, няма връзки с мафията, доста е начетен. Ако водеше правителство, нещата щяха да бъдат в пъти по-добре за България.
157
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко, колко още трябва да се разбере, че ГЕРБ, е една от двете наследници на БКП, и то по-лошата. Не може просто да се наречеш европейска дясна партия, и по етикета да станеш такава. Впрочем в БГ може: фалшиво уиски, фалшиви храни, фалшиви новини...Защо да няма и фалшиви партии. То май и народът ни е фалшив, и от там идват всичките проблеми.
156
8
 
8
 
! Отговори
RT преди 4 години
Президентска република начело с Румен Радев...да върнем достойнството на народа ни. Имаме качествени хора, не се оставяйте да ви управляват Цачки, Нено Димовци и не знам си какви некомпетентни продажници
155
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не г-н Радев , ние живеем в криза ,не ти.
154
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До airТи може да не си беден, но не виждаш по-далече от носа си, ръмпел герберски! Разходи се по провинцията да се убедиш как над 80 процента от работгещите са на минималната заплата и евентуално някакви подаяния.... И не всеки, който не е съгласен гербавите ви глупости е "комунист"! За разлика от теб дори не знам къде се намират партийните сгради на нито една партия, а и нямам намереание да знам, другарю...
153
4
 
15
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Скоро ще дойде видьов ден ,и сегашното правителство ще е осъдено за геноцид на народа !!Умориха и убиха пенсионерите а младите бягат както по време на чума ,и тиквата щял да ги върне !!
152
14
 
7
 
! Отговори
air преди 4 години
Непрекъснато комуяги и техни производни ме убеждават колко съм зле и колко съм беден...що ли не се чувствам чак толкова беден и толкова зле..чак ме е срам.Тия чугунени глави не разбраха, че вече така не става, но упорито продължават по формулата, че една 1000 пъти повторена лъжа става истина. Другари, изостанали сте с 10-15 години.