Златанова за СРС-тата срещу Радев: Установява се румънският модел

Бившият правосъден министър коментира акцията на прокуратурата
29 яну 2020 11:20, Анисия Иванова
104
Златанова за СРС-тата срещу Радев: Установява се румънският модел
Снимка: Bulgaria ON AIR

Прокуратурата разпространи записи от телефонен разговор между президента Румен Радев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. От прессекретариата на държавния глава заявиха, че няма как да коментират съдържанието на записите, тяхната автентичност и достоверност.

Вчера от държавното обвинение заявиха, че според тях има данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, но не в качеството му на държавен глава, а като шеф на ВВС. Това е причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от КС тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която се отнася до имунитета на президента.

Още по темата

"Ние не знаем много факти и тепърва те ще излизат около цялата ситуация. Имаме върховенство на правото тогава, когато законът се прилага еднакво в еднакви ситуации за всички граждани. Това е правовата държава. Ако нямаме това - няма значение, че имаме закони и институции", каза бившият вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова в студиото на "България сутрин".

Според нея от известно време в България започва установяване на румънския модел - (хората по високите нива на политиката, хората на държавното управление да бъдат подвеждани под отговорност) и добави, че последните проучвания сочат, че той е по-популярен дори от еврото.

"Румънският модел беше налаган години наред като образец как би трябвало да изглежда една прокуратура. Той беше добре приет в Европарламента. Този модел беше подкрепен от някои политически партии в България", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Златанова допълни, че яснотата по член 103 от Конституцията е необходима, защото ще имаме нов президент, а след 7 години и нов прокурор. И за да не сме пак в ситуации на неяснота - е добре да знаем какво представляват тези текстове.

"Нека да чуем Конституционния съд какво ще каже, да не предпоставяме неговото решение", категорична е Зинаида Златанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев - един г.з. - е тръгнал да поправя Конституцията, а се противопоставя срещу тълкуването й !А защо се противопоставя...ами защото касае именно неговите преругативи ?Толкова за "честния, справедлив и независим" Президент.
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ало ваньоИмаме върховенство на правото тогава, когато законът се прилага еднакво в еднакви ситуации за всички граждани.ало ваньо разбра ли
45
1
 
18
 
! Отговори
НЕМА такава държава преди 4 години
Някой може ли да посочи дръга държава ,пуснала в новините запис с СРС с .....прокуратура която не иска да си комуникира с ...........................................................
44
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма какво да го бавят, нека генерал гешев даде тежка присъда на радев и да вкарват доживот в затвора, нека Бойко назначи друг президент
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До баба мараКой е подслушван ли - ами предполагам че подслушването в България е масово. Събират се данни за всички на по-ключови позиции и се държат в архив, докато не потрябва компромат срещу някого. Излизането на тези разговори след години говори точно за събиране на компромати и използването им когато човек стане неудобен.
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До баба мараПодслушвали са Радев, но понеже няма как да го заявят публично, казват че са подслушвали човека с който Радев е говорел. Тъпите игри на новия главен прокурор.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смях в залата, лъжат та мажат!Ако се прилага Румънският модел, хунтата на Боко Суджука и Хайван Гешев ще са първите опандизени!
40
0
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
аз не разбрах кои е подслушван и на какво основание
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа не трябва да мисли и да се занимава с вноса на *** или с водната криза. Сега ще ни сервират, след посещението на Теменужка в САЩ, че трябва да купуваме втечнен газ на двойна цена, за да се диверсифицираме (разбирай да си плащаме васалния данък) и да купуваме американско ядрено гориво за Козлодуй (пак на двойна цена). В такъв момент на народа трябва да му се даде подходяща дъвка - ще ни занимават с измислен скандал с президента.
38
0
 
10
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 4 години
Цървулано герберунгелска, какъв румънски модел *** ***. С Гешев.
37
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замислете се - в държавата има толкова сериозни проблеми в момента. Вместо това, Гешефтурата си мери пи.ки с президента и го страхува. Какво ни интересува работата на Деса, когато плъзват епидемии от хепатит, заради смрадта в която ни остави дългогодишното управление на ББ? Сега искат и борда да нарушат, за да мога да обезценят милиардите спестявания в банките. Я някой да извади списък какво работят жените/мъжете, родителите, братята и сестрите на управляващите? Освен да си имат ВЕЦ-ове!
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има съдебно решение, че разпространяването на СРС-та е НЕЗАКОННО! Незаконно е и следенето на президент, премиер, висши съдии и прокурори. Къде ще му излезе края ако Гешефтурата не спазва имунитета? Как тия хора ще си вършат работата ако срещу тях винаги ще стои по един компромат? Замислете се, тук дори не става дума за нещо сериозно - някаква си сладка работа за близък човек. Утре ще започнат да изскача домашно п.рно, любовници, сексуални предпочитания и т.н. Живеем в абсурдна държава.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До изнервенАло Ваньо, Ало Таньо. Тука имаме на наш човек с тераса която е незаконна. Мислим да го пратим консул в Испания. Перник го източихме добре нали не печели ГЕРБ. Нова криза ще правим , защото не разбираме хидроинжинерство, но комисионата за ТРЪБА ДО ПЕРНИК е хубава. Може София да няма вода!
34
9
 
2
 
! Отговори
румънеца преди 4 години
До немеца. Ами много просто бе,галошш. Защото от КПКОМПИ СЕГА са получили данните и са започнали разследване.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало Ваньо?
32
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радко-Пиратко с още по-зачервен ***, хич не му е гладко!
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега чакам главния прокурор да поиска тълкуване по случая "Ало Ваньо" или по случая "Ало Банов" и да повдигне обвинения. Така ще съм по-убеден, че става дума за румънския модел. Иначе някак си не вярвам.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се иска тълкуване на някакъв израз се изписва самия израз в пълен текст,а щом е обвързан с предишен или последващ израз как текст от обширен материал за съпоставяне в съдържание или тълкуване по съдържание се разглеждат пълнотата на предложения текст в пълно изложение с другите съвместими прилежащи изрази изложени в текст как логическо съждение съответно с тълкувателните разсъждения спрямо тълкуването на думи,понятия,изрази от помагала доказващи правота и по абзаси логически се тълкува
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберите си разчистват сметките с единствения човек, който се осмелява и има позицията да им потърси морална отговорност за безобразията. В Румъния нищо подобно не се е случвало, така че не разбирам връзката.
28
1
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
наистина никакъв "румънски модел" не е тая ДИВОТИЯ на гешеф!!!!Това е ФАЛСТАРТА му в кариерата на "главен прокурор".Само баба Гицка от Женския пазар не е наясно с текста на чл.103 от Конституцията.Освен това:-На какво основание "държавното обвинение" прави ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ съдържанието на някакво "СРС",като то е предназначено ЕДИНСТВЕНО за евентуален "доказателствен материал" в съдебното производство?!?!Мръсотия,мръсотия до шия!..Падение,но пък е напълно характерно за бандюгите