Дариткова за упреците на Радев: Търси политическа криза!

Според нея не съществували условия за такава
Обновена: 5 фев 2020 08:56 | 5 фев 2020 08:56, Петя Славова
154
Дариткова за упреците на Радев: Търси политическа криза!
Снимка: БГНЕС

"Аз слушах анонси от изказването на държавния глава. Запознала съм се с основните му упреци и не мога да приема нито един от тях. Смятам, че е преднамерено търсене на политическа криза. А условия за такава не съществуват, защото правителството е стабилно. Съвсем скоро го доказа провалилият се вот на недоверие на БСП". Това заяви пред Нова тв Даниела Дариткова.

"Днес коментарите ще бъдат основно около Конституцията. Тя трябва да се познава и да се цитира многократно. Президентът олицетворява единството на нацията според Конституцията. Според Член 1 цялата власт произтича от народа и никоя личност не може да присвоява упражняването на народния суверенитет", смята тя.

"В рамките на три години управление на този кабинет никога не сме усещали подкрепа от президента. Такава не е имало и за парламента. Имаме 19 пъти вето, наложено на законите. Факт е, че в последните шест месеца няма такова. Все пак, макар и неофициално заявено, неподкрепата на президента е била факт, което не ни е пречила да реализираме нашата програма", каза Дариткова.

Още по темата

"Това е въпросът – защо точно сега? За нас това е необяснимото – защо избра точно този момент президента. Това анализираме в момента. Наистина може да се размишлява. От една страна вотът на недоверие не успя, имаме достатъчно парламентарно мнозинство. Тоест няма условия за парламентарна криза и неподкрепа на кабинета", обясни тя.

"Нещата за България се развиват добре – ние сме на прага на встъпване в чакалнята на еврозоната. Нещо, което говори за икономическа и финансова стабилност на страната. Ако всички партии имат консенсус, очаква се държавният глава също да бъде въвлечен в тази идея.  Би следвало той да бъде в подкрепа на това усилие на България. Разтроена съм от некомпетентното му изказване – няма нищо, което е прокарано тихомълком. Има ясни преговори с Европейската централна банка", категорична бе Дариткова.

"Имаше създадено известно напрежение, по повод на едни предложения, които се изясни, че са във връзка с необходими промени в закона. Това приключи с едно решение на Народното събрание, което беше прието от почти всички парламентарни групи. Президентът трябва да се е запознал с него", добави тя.

"Ние разсъждаваме защо точно сега президентът насочи своето недоверие към правителството. Не знам кой ще е следващият. Правителството е излъчено от парламента. Дали той ще изрази недоверие към него или към българските граждани, изразили подкрепа към това управляващите партии. Темата за доверието е много сериозна. Президентската институция предполага, че трябва да заслужиш доверието на целия народ, не само на тези, които са те избрали. Това би увенчало един успешен президентски мандат. В случая виждаме ясно разграничаване на позицията „Който е с мен и ме последва, той защитава почтеността, всички останали са непочтени". Тази част от изказването на президента най-много натъжи всички останали, които са подкрепили настоящето управление", смята Дариткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дариткова е председател на ПГ на ГЕРБ, предишният председател беше Цветанов.
32
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като слушам какви ги говори Радев ми напомня на партиен секретар по времето на бай Тошо. Не ме гледай какво правя , а ме слушай какво ти говоря. Той се провали с рушвета за Грипените, с взимането на два апартамента без да има право и т.н. и сега говори за корупция. ***.
31
2
 
20
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Каква политическа криза, няма такава. Кризата е всеобхватна, държавата е в състояние на свободно падане и деградация!
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце не ви ли забрани на министрите да говорите по темата, че още повече ще се размирише колко сте ***
29
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най заблудвни са ми теззи..които 9люят по Радев, че е комунист, но защитават Бойко, който също си е комунист. И си мислят, че той е против комунистите и Русия.А, същия целува на джуджето...малкото джудженце...и му прокарва енергийните проекти.
28
3
 
18
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Колко са наглиГерберастите, нямало предпоставки. Мамавимръсна самозабравила се.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и коя беше таз Дариткова
26
4
 
18
 
! Отговори
Mopcku_ преди 4 години
Коя е Дариткова? Днес за първи път чувам името на тая. Странджата от коментарите под статийте е пи-известен от тая.
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая откъде изпълза
24
1
 
19
 
! Отговори
късни новини преди 4 години
До Единтой и Макрон каза,че е прибързано приемането на България в ЕС. А с тоя премиер,по-добрени изгонете,та да се оправим, най-накрая
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6 Не най доброто след изказването на президента бе ако има морал веднага да си подадат оставката. Така се прави навсякъде по рзумният свят.
22
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Радев защо не защити България от заплахите на Кремъл по повод изгонването на руските шпиони от страната !?
21
9
 
31
 
! Отговори
Ура за Радев преди 4 години
Браво, човека си каза правичката... има криза в политиката, защото са само деградирали политици, който не мислят за хората ... Браво Радев кажи си го ... хората ще се събудят ... Даже ми е странно как Перник досега търпят ... още ... Явно обичат така... безводие и т.н. .. но това е друг въпрос ... събудете се каза Радев!!!
20
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе защо Радев защо набеди Кабинета за шуробаджанащината в армията с източването на язовира в Перник !?
19
3
 
35
 
! Отговори
Коя е тая? преди 4 години
В 44-тото НС Дариткова заема поста на председател на парламентарната комисия по здравеопазване.То затова 'здравеопазването' е на такова дередже!
18
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е нужно да я търси, България е в политическа криза от има-няма 30г.
17
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е президентът! Браво за смелостта да каже истини!
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Еми щото му писна на човека на оная работа да се занимават с всичко друго, но не и с това, за което сте ги избрали и им плащаме
15
2
 
29
 
! Отговори
късни новини преди 4 години
Дариткова ти не беше ли седесарска пръчка.Каква подкрепа очаква правителството на Бочко от президента,когато нагло се хилите и заблуждавате народа
14
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Радев защо излъга най-нагло, че снема доверието си от Кабинета, като той никога не е имал такова !?