Външно: Не може да скъсаме дипломатически отношения с Русия

Послание от съдебната власт не бива да се бърка с такова на правителството
6 фев 2020 10:51,
140

Български съдия и семейството му са със забрана да влизат на територията на САЩ заради "участие в сериозна корупция" - подозрение на държавния секретар на Щатите Майк Помпео. Съдия Андон Миталов от Специализирания съд става първият българин с такава санкция.
Още по темата

"Дали ще се разследва допълнително Андон Миталов - това решение ще се вземе от компетентните органи. MВнР не е крайната инстанция, която има роля по този казус. Не бих повярвал, че държава като САЩ не основава твърденията си на факти", каза в студиото на "България сутрин" зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Помпео разкри: САЩ бие черния печат на съдия Андон Миталов

По думите му сътрудничество между нас и САЩ по казуса с борбата с корупцията не бива да бъде неочаквано.

"Българите сме най-заинтересовани от това да осигурим среда без корупция. Няма как обаче нашите партньори да не бъдат загрижени", добави Георгиев.

Той коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев, че Москва и Сърбия пазят банкера Цветан Василев.

"Не смятам, че може да се стигне до късане на дипломатическите отношения с Русия. Послание от съдебната власт не бива да се бърка с такова на правителството. Няма как такива действия да не са неприятни, България държи на своя суверенитет и на спазване на законите", обясни Георг Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Зам.-министърът на външните работи изказа и мнението си по повод изявлението на Румен Радев, който сне доверието си от кабинета.

"Това, че ние последователно и стриктно спазваме ангажиментите си в ЕС и НАТО ли е продажба на държавен суверенитет? Външната политика е една от най-пресечните ни точки с президентството. Има едно раздвоение в говоренето на президента", изтъкна Георгиев.

Той бе категоричен, че Радев не се радва на особена международна популярност и добави, че не смята, че нашите партньори ще бъдат разколебани заради това, което държавният глава направи.

От днес: Радев официално сне доверието си от кабинета на Борисов

"Темата с визите за САЩ е една от най-често поставяните при комуникацията ни с Вашингтон. Трипроцентната бариера на откази е тази, която все още не успяваме да преодолеем. Ще продължим в насока на това да изпълним и този критерий", заяви Георгиев.

"Всичко, което правим, касаещо енергийните проекти, се прави по правилата на ЕС. Нашата цел е диверсификация и да гарантираме това, че в един момент няма да бъдем обвързани само с един източник", отбеляза още зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искам да ходя в Нубия и не съм кандидатствал за виза, пък те ми забраняват да влизам...
124
5
 
4
 
! Отговори
СС преди 4 години
Защо да не може? Даже е желателно да скъсаме всякакви отношения с Русия!
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
искам да попитам 28000 соросоидноподобни псевдонеправителствени организации, финансиращи се основно от данъците ни за да ни клатят гражданското общество, колко процента БВП осигуряват на Българската икономика или пък осигуряват по-ниският и растеж отколкото в нормалните държави отЕС, като Унгария, изгонили ги...
122
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е голямата корупция - зелено в съдебната власт, червено в праветелството
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123Тази Русия, за коят са пениш умря през 1917, поради узурпатори и предатели!
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що да не може? Може!
119
3
 
11
 
! Отговори
До истерика ХАХАХА преди 4 години
Да живее България,долу Вануату!Да живее България,долу Самоа!Да живее България,долу Лесото!Да живее България,долу Чад!Да живее България,долу популацията голи охлюви, дето още се срещат в нея!
118
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господи, мили Боже! Откъде се нароиха толкова калинки! Този Георг трябва да бъде поставен на точката на дуспата и изритан в дирника само за това допускане! Нищо, че не смята, че трябва да скъсаме дипломатически отношения с някаква страна! А тази страна е Русия, нашата Освободителка, към която българският народ храни почти религиозни чувства! Една нота е голямо събитие в дипломацията, та скъсване на дипломатически отношения! Тези мърльийовци имат ли капка акъл? Вън от МВнР!
117
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 86Приятелю, моля те бъди по-снизходителен към абдула абдала! Той ги пише тези работи за скромни пари, за да изкара днешния ден. Но може и да има сигурни данни! Едно време бях пещерняк и на много места слушах, как още търсят златото от 40-те катъра на Поп Мартин. Или на Вълчан Войвода - тук е голяма бъркотия! Те си търсят, а то било дадено на руснаците, като плата за Освобождението! Чудеса! Болни мозъци - колкото щеш!
116
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"от статията неможе да се разбере в каква корупция е уличен въпросният съдия"---Напротив, много добре се разбира. Виж този текст:"..."участие в сериозна корупция" - подозрение на държавния секретар на Щатите Майк Помпео."----Щом дебелия б'вана подозира, значи е неотменима истина!
115
16
 
6
 
! Отговори
мери преди 4 години
Абе махайте ги тези руснаци че ми писна все за тях да слушам колко много зависим от тях Скъсайте веднаж за винаги че да почнем с американците най после да търсим причини за простотиите ти ни
114
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помпео си мисли, че сме задръстени и *** като 90% от американците.
113
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ще станем русофили с тези американски глупости на Помпео.
112
3
 
20
 
! Отговори
интересно преди 4 години
това как да го тълкуваме - че това е първата стъпка, че се търсят поводи и начини за скъсването на дипломатическите ни отношения с Рyсия?Щом без никакъв повод се говори за скъсване, то следва, че ще се предизвика такъв.Как, съответните лица знаят вече.
111
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърбавите, айде марш на опашка Помпео да ви помпа на задна
110
7
 
19
 
! Отговори
зззз преди 4 години
да обявяваме война на сащ и да се приключва да ставаме там 50 и някой си щат, поне да са ясни правилата а не като сега да ни командват през посредници и кукли на конци дето шмекеруват....и без това са ни продали и сме колония
109
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от статията неможе да се разбере в каква корупция е уличен въпросният съдия,не мисля че щом е позволил на някой да отиде някъде и човека се е върнал е корупция,според мене,ама щом новите господари така казват....
108
2
 
26
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
Георг е изключително *** и елементарен човек! Вчера го гледах по една от телевизиите и онемях слушайки неговите глупости! Но да не забравяме че трябва да си глупав за да можеш да пробиеш в герп! Ich wünsche Ihnen einen schönen Tag!
107
3
 
6
 
! Отговори
Ъъъъъъ преди 4 години
По добре да изгоним Макаренко със седесарски шут между макарите!
106
6
 
32
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Незабавно отзоваване на американския посланик за груба намеса във вътрешните работи, за разпространение на клевети и уронване престижа на Република България!