Ще доведат ли записите от СРС-та до разследване на президента?

Бившият конституционен съдия Пламен Киров коментира случая
10 фев 2020 10:45, Павел Гълъбов
135

В началото на месеца главният прокурор Иван Гешев поиска съдът да каже какво точно е държавна измяна и докъде се простира имунитетът на президента. По-късно се появиха записи от СРС-та, в които мъж, за който се предполага, че е Румен Радев обсъжда начина, по който се разследва назначаването на съпругата му във военновъздушните сили.
Още по темата
Бившият конституционен съдия Пламен Киров не смята, че има основания президентът да носи наказателна отговорност, ако става въпрос само за разпространените записи. Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че държавната измяна винаги е престъпления, но се борави с наказателно-правни понятия, които не кореспондират на това, което може да извърши един държавен глава.

Прокуратурата със СРС-та: Иска КС да каже за президента

"Изправени сме пред това да гадаем какво точно е станало, защото никой не споделя цялата информация. Не може да бъде разкрито всичко, не е ясно и каква престъпна дейност се разследва. Не става точно ясно каква е фирмата, кои лица са разследвани. Слушани са едни лица, едни телефонни разговори, изведнъж се намесва частен разговор с гласа на президента. Става въпрос за производство на КПКОНПИ", коментира Киров.

В студиото на "България сутрин" той отбеляза, че очаква тълкователното решение на магистратите по запитването на главния прокурор да отнеме 4-5 месеца.

"В България има недосегаеми хора. Народните представители не отговарят наказателно за своите изказвания и гласувания в парламента. Могат ли с гласуванията си да извършват престъпления? Могат да разпалят агресивна война", поясни Пламен Киров.

Според него няма необходимост от промени в Конституцията, касаещи имунитетите на държавниците ни. Киров отбеляза, че тя не е съвършена в някои свои части, но по думите му с всяко нейно изменение решаваме някои промени, но пораждаме други такива.

"Имунитетът представлява привилегия на длъжностни лица, които не носят отговорност, каквато носят всички останали граждани. В миналото са имали основания. Евентуално би могла да се запази единствено тяхната неприкосновеност, като тя не бъде абсолютна, но да отпадне тяхната неотговорност", подчерта бившият конституционен съдия.


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
До баба мара

Ех мечти!!! 3 милиона гласа :))))))))))))))))))))))))) Те толкова не излизат да гласуват общо бря
116
8
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
отиваме на нови избори и избираме ген радев сега вече с 3 милиона гласа но не
купени
115
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
“ :"Президентът е държавен глава. Той олицетворява ЕДИНСТВОТО на нацията и представлява Република
България в международните отношения.".
Той многократно е нарушавал конституцията.”

Единство няма у това е винаги в било така. Eб***ксън ти и тъпите размисли над конституцията, дето ги вадиш ... па конституцията вече и за раболепна хартия не става ..
114
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не си играйте с огъня.
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 104 А Бойко има ли семейство.
112
13
 
15
 
! Отговори
Така е .. преди 4 месеца
Ох , не знам , не знам ,но президента се изложи много грозно..
111
5
 
8
 
! Отговори
До 109 преди 4 месеца
Ама тя ако се реазведе кой ще я вземе,бе?
110
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-после си избрахме един истински мъж за държавен глава,който не цепи басма на никого и който ви казва истината в очите,но вие не сте свикнали на това.Вие сте свикнали да ви лъжат и манипулират колко сте стабилни и колко добре си живеете.Заради сбъркания ви чип ще си останете завинаги най-бедната,най-болната и най-нещастната държава в ЕС.
109
5
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 4 месеца
До Анонимен 104 Не знам Цецка да се е развела и заминала децата си.Далеч по морална е от Радев. Но въпреки това не става за президент.
108
2
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 месеца
До До 89 91 Ех мечти , мечти !
107
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Радев призова русофилските метежници за бунт срещу кабинета !
Какво по добро доказателство за държавна измяна ?
106
9
 
7
 
! Отговори
До 103 преди 4 месеца
Недей да лъжеш.Очевидно ти не си го избирал.А ние,които го избрахме,не сме разочаровани.Напротив-възхищаваме му се.Дори е увеличил поддръжниците си.Рейтинга му го показва.А твоята злоба и завист са обясними.Мога само да те съжалявам.
105
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Президента и шефа на ВВС са двама достойни мъже.Престанете да се гаврите с тях,да не ви се види мръчкав социализма-капитализма.
104
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Избрахме Президент,който доказа че притежава много повече качества от това на кандидата на ГЕРБ крадлата ЦЕЦКА.
103
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой не го познаваше и не му знаехме мурафетите. За това го избрахме защото армията (не знам защо) има голям рейтинг. А той си бил същата стока като другите. Само че с кокошкарски далавери да уреди любовницата си.
102
7
 
5
 
! Отговори
така като гледам преди 4 месеца
Кой ще е следващият президент ще реши Бойко Борисов! Дали ще ни предложи качествен кандидат, когото да изберем или ще ни предложи пак някой като Цецка, когото да отхвърлим и да дадем президентството на БСП..
101
2
 
4
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 4 месеца
Здрастиии!
100
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Следващият президент ще се казва Росен Плевнялиев, запомнете това.
99
10
 
10
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 месеца
Мда.
Относно желанията на петолъчниците женерал Грипенов да бъде вторият след Гоце Седефчов изкарал два мандата като Президент, ще използвам цитат от една "вредна" и доскоро забранена книга :
"блажени вярващите, защото тяхно е царството небесно"!
98
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цялото управление на държавата е пропито от корупция,но крадеца вика-не,крещи "дръжте крадеца".