Гласуваме с машини, но който иска ще пуска и бюлетина в урната

Депутатите вече готвят поредните промени в Изборния кодекс
59
Гласуваме с машини, но който иска ще пуска и бюлетина в урната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Машинно гласуване ще има, но и вотът с хартиените билети няма да бъде отменян.

Според шефката на правната комисия в НС Анна Александрова от ГЕРБ има хора, които не искат да гласуват с машини на избори, така че е редно да остане и варианта с хартиените бюлетини.

Отделно пък и технически стоял въпросът какво се случва, ако спре токът в ден на изборите и няма ли да това да блокира целия процес на вота.

Още по темата
Коментарът на Александрова дойде, след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че кабинетът ще похарчи десетки милиони левове за купуването на поне 15 000 машини за следващите избори. Все пак парламентът трябвало да уточни подробностите.

Още вчера заседава работна група с по трима представители от всички парламентарни групи, за да бъдат изчистени спорните въпроси около нови промени в Изборния кодекс, съобщи Александрова.

Всички са се обединили около въвеждането на машинното гласуване, каза тя.

Тепърва предстои да се изяснят въпросите свърни със съхраняването на протоколите и със сертифицирането на машините.

Според Александрова най-вероятно ще се наложи да се купят и сканиращи устройства за хартиените бюлетини, за да бъдат изцяло електронни протоколите.

"Това ще кажат от ЦИК и Информационно обслужване, но смятам, че ще постигнем чист, прозрачен и истински изборен процес", коментира тя.

В комисията се обсъждат пет теми - избирателните списъци, машинното гласуване, възможността за публикуване на резултатите от социологическите проучвания в изборния ден, протоколите и опростяването им и мерки срещу купуването на гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
13
 
! Отговори
некой преди 4 години
Имаше вече Закон за предишните избори да има такова гласуване! Герб пореден път погази Закона и не го направи. Сега ББ едва ли не щедро казва - хайде от мен да мине да спазим закона! И почва да се вайка за цените на машините...Нали е закон бе боко, за какво се вайкаш? За магистралите плащаме тройна цена, за една тръба до Перник (14 километра за ф80 - за 24 Милиона до тук!), за стадиончета в села без жители - колко милиона се 'усвоиха', а).Перверзно е да 'спазваш закона' - от теб да мине...
7
0
 
11
 
! Отговори
Съвестен преди 4 години
Все едно - НИЩО! Щом ще се пускат и ръчно бюлетини в урните......! Като ще е машинно - на 100% машинно. Неграмотните пак ще контролират вота.....чрез ръчното пускане на бюлетини!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погледнете горе НА ФОКУС - три пъти Гешев и веднъж Борисов.Статията за президента даже я няма.Браво ***!
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Активист на БКПМного си се загрижил за гласуващите в Турция.Това е страната с над 500 хиляди които са напуснали България след възродителния процес на БКП
4
1
 
6
 
! Отговори
ПЕЧАТНИЦАТА В БАНКЯ преди 4 години
няма да остане без работа покрай изборите
3
0
 
7
 
! Отговори
смях преди 4 години
Честито на материала...Значи ще дадат 100 милиона за машини и ще дадат още 20 милиона за да напечатат няколко милиона бюлетини, които няма да се използват
2
4
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
И пак българите в чужбина не могат да гласуват ! Поредната дяволия на мафията ГЕРБ-СУДЖУК ! САМО ЕЛЕКТРОННО гласуване !!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купете и по един дизелов генератор .... Що не изчистят списъците! Как активността по списъци няма да е ниска, когато са записани трайно неживеещи в страната хора! Секцията уж е 800 човека, но всъщност е около 500. Т.е. всяка трета секция може да се закрие. Да се намалят разходите. Ама трябва и бумащината да се намали