Не питаме съседите може ли да пуснем жилището си в Airbnb

Изненадващо ГЕРБ оттегли поправката в Закона за туризма
61
Не питаме съседите може ли да пуснем жилището си в Airbnb
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изненадващо вносителите на законовата поправка, според която, за да публикуваме обява за краткосрочен наем на стая или жилище през онлайн платформите Airbnb и Booking, както и чрез споделяне във Facebook, първо трябва да вземем съгласието на поне половината от съседите в сградата, я оттеглиха.

Предложението беше на депутатите от ГЕРБ и беше внесено между двете четения на Закона за туризма.

При окончателното обсъждане на промените обаче вносителите я оттеглиха, така че няма да се налага минимум 50% от съседите да са съгласни, за да може нечий апартамент да бъде предоставен за временно настаняване.

Още по темата
С измененията в закона се детайлизира правната уредба по отношение на приложимите критерии и изискванията към дейността на територията на националните курорти.

Националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. За лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се предвиждат двойно по-кратки срокове за извършване на административните услуги.

Предвижда се в националните курорти да се извършва т.нар. продуктово зониране - обособяване на функционални зони. Продуктовото зониране и условията за осъществяване на туристически дейности в обособените зони следва да бъдат определени в наредба, приета от съответния общински съвет.

С промените в закона се въвежда изискване общинският съвет да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината, като в програмата за реализация на общинския план за развитие се включи самостоятелен раздел, съдържащ програма за развитие на туризма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
9
 
10
 
! Отговори
Аут преди 4 години
Добре де, новобогаташ или баба реститутка ще си дават излишните апартаменти на туристи. Платежоспособните, сериозни туристи, с организирани или самостоятелни пътувания спят в хотели. Квартирите се ползват (в най-добрия случай) от младежи. Останалото е.. на 90%.И моето/твоето дете ще се прибира от училище в асансьора с Абдул Салам Кашкавал от Бимбинистан, дето не се знае какъв е, от къде иде и на къде и за какво е тръгнал?Търси ли го Интер-минтер и т.н.Свиквам събрание на етажната собственост!
11
9
 
2
 
! Отговори
aa преди 4 години
ама каъв е проблема бе. знаете ли на какви данъци подлежат дребните тарикатчета от аери бенебета и тем подобни простотии, просто лошо ще им стане. Едмо сигналче до напа и всичко приключва много бързо
10
0
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Таквоз чуства имам ,че там в това НС са се събрали доста които първо решават,а след това мислят или някой им е обяснява каква простотия искат да предложат,а и не само с 50% ...
9
0
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
И ше ви запала съсе колите
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ди fax from KazanТогава нали се сещаш, какво щеше да стане ...Щеше да има такса комшия. Разбираме се, примерно 5те други апартамента, де от нас зависи, да ти поискаме 50% от наем и си го делкаме :).
7
1
 
6
 
! Отговори
ХАХА преди 4 години
Имам 5 (пет) апартамента в СФ - всичките са AIRBNB-та! Мерси!P.S. Не че щях да спра за да правят чуждите хотели пари де....
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко!
5
3
 
18
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 4 години
Добре, че са оттеглили тази простотия. То по тая логика и за дългосрочен наем освен да се налага да питаш половината блок дали е съгласен да си дадеш жилището :D
4
0
 
9
 
! Отговори
Лудко преди 4 години
До F5Лекувай се, човече.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съседите да спретнат бардаци и те да захлебят от далаверата, не да ми се оплакват, че било шумно, влизали хора и т.н.
2
20
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Искам да се прочете това, за това пиша тук, цъкате ми минуси че не колите замърсяват въздуха и че изсичат природата, но вие сигурни ли сте че все още има Борисова градина и природа или са само плазмени , OLED и др. визуални макети на природа? Със сигурност има и много макети и то тежки на коли и хора с измамно усещане за съответната материя но размито усещане при силово и продължително докосване, хора и коли няма!
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съседите са в правото си, да се оплакват ако комфорта им е нарушен. Но съседите нямат прави, да се разпореждат с чужда собственост.Аз си мислех, че това е идеят на частната собственост? Нали се сешате - една от основите на държавата ни, като такава?!?