Екоминистърът: Отпадъци по вода ще влизат само през Варна!

Бобов дол няма разрешение за горене на отпадъци, каза Емил Димитров
14 фев 2020 12:46, Анисия Иванова
28
Екоминистърът: Отпадъци по вода ще влизат само през Варна!
Снимка: БГНЕС

Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Пред БНТ той показа Националната информационна система за отпадъци – където са всички регистри, показа и откъде ще се контролират границите, както и как ще се следят пристанищата.

"С корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени, и тези контейнери първо бяха върнати в Италия и властите после признаха, че при тях е извършено нарушение, сега карабинерите извършват мащабна акция. За в бъдеще само на Варна запад ще се идва. Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза - ние ще платим цената на контрола в България. Само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне“, обясни екоминистърът.

Още по темата

Той каза, че има договорка с италианците за боклука и там санкциите ще бъдат много жестоки към хората, които са излъгали с тези контейнери. Министърът каза още, че са подготвили още няколко партиди, но чакат указания от главния прокурот Иван Гешев, корабите са готови, превозвачите също са информирани.

"Относно сухопътните граници – ще бъде само Калотина за влизане, с Македония се разбрахме да не влизат, от южната граница ще остане само Кулата, северната ще е Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи, но когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин", обясни министърът.

Димитров показа карти как от Белмекен – Сестримо се подава вода за София. Показа и язовир Дяково който вече се пълни, "защото преди като подавахме 110 литра, тук пристигаха само 10. Останалите отиваха в 29 незаконни присвоявания, където се крадеше вода“, обясни министърът.

По думите му "Стомана“ и ТЕЦ-а са точили незаконно вода, "Стомана“ малко повече.

„Не искам да се надлъгваме, ние сложим водомер, те викат: "Той е на ваша територия“. Да приемем, че няколко кубика е изпуснал самият водомер или кранът, но те ще си получат актовете и те ще са доста сериозни. Има едно предприятие, което е разбило водомери и си е точило хиляди тонове вода, отнехме му разрешителното. Така процедираме с всички. Колегите се чувстват като някакви екополицаи, които с пушка трябва да ходят да охраняват водомерите, не би било редно“, коментира министър Димитров.

Той коментира и ситуацията в Бобов дол: "В момента нямат разрешение за горене на отпадъци, докато не си поставят филтри и системите за сигурност, когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти“.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бравус!Така само шайката ще може да внася и контролира чуждия б..к.Други не може да се облажат от тази далавера.А народа,който го тровят спинка ли?Спинкаааа.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза - ние ще платим цената на контрола в България. Само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне"

Кво!? Циментовите заводи ли пазят вече границите и екологията в страната
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що пък тряба да горим отпадъците на Грета и западняците? Да си ги рециклират или горят те нали са много еко.
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо изобщо вкарвате отпадъци бе,българоубийци???