Може ли машинното гласуване да е капан за правителството?

Много държави в Европа се отказват от него
18 фев 2020 22:40, Нели Христова
48

Министър-председателят Бойко Борисов подкрепи машинното гласуване за следващите парламентарни избори, а вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че по темата вече се работи и на практика във всяка избирателна секция ще има машина за гласуване.

Според председателя на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, управляващите, които и да са те, приемайки една такава технология, влизат в много тежък капан.

"На този етап никой не знае дали ще има и ако има - в какъв вид ще бъде, тъй като в крайна сметка решения не бяха взети. От това, което видяхме до момента е, че ГЕРБ иска да има машинно гласуване и хартиени бюлетини, БСП иска само машини, ВМРО иска да има само хартия, а ДПС отсъства", каза проф. Контантинов в судиото на Bulgaria ON AIR.

Според него може и повече от 15 хиляди машини да се използват, защото с една машина биха могли да гласуват 200 души, а има секции с 1000 и повече избиратели.

"Не знам колко ще струва една машина и зависи докъде ще стигне коронавирусът, защото ако Китай не произведе елементите - може и да нямаме машини. Не е ясно точно коя технология за машинно гласуване да се избере, тъй като има 10 вида машини и 3 основни технологии", каза още проф. Константинов.

Той посочи, че от "Информационно обслужване" ще направят всичко, което могат, за да изпълнят тяхната част от решението, ако такова бъде взето.

"В Европа няма такова нещо, а в много държави го имаше, но го махнаха. Лично бях предложил да се направи група, която да провери защо отделните европейски държави се отказаха от машинното гласуване", допълни проф. Константинов.

И посочи, че един избирател, който не може да гласува на хартия, ще заседне пред машината, ще произведе някакъв глас, който формално е действителен, но няма да е за този когото иска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политически слугинаж!
34
6
 
2
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Сега вече ще лъсне колко е неграмотен българина. Разбира се,че целта на Радев Президента и на Корнелия Нинова е да създадат каша на изборите и да обвинят за това правителството.Добра тема за плюене в грешната посока. Народа ни не е дорасъл за подобно гласуване.Жалко е, но е истина.Който иска машинното гласуване трябва да поеме вината за провала.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става въпрос за гласуване чрез интернет пространството,а не за туй какви видове машинки има с какви настройки и кои от тях по каква технология са проектирани с производството им,че още от къде детайли,кой ще ги произведе,ако едни не могат други могат,което е въпрос за наша машинка за вътрешно ползване по модерна наша технология на производство за избор и отчитане на гласове по кабини щот туй е подобно за избор с отчет на продукт в обект за стокооборот от клиенти анонимни що не по избор с бон/чек
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина ще е капан за правителството, тъй като гласовете няма да могат да се фалшифицират!
31
2
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
с машинното гласуване няма да се справят неграмотните купени гласове затовае този вои против наи много купуват герб и дпс пример с 209 000 гласа гжа фандъкована кого е кмет в 2 милионна софия
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядката ще изгуби едни кинти и затова скача като ужилен!
29
12
 
3
 
! Отговори
Emigrant преди 4 години
Щом като Бойко се води по акъла на комунегите,чийто мото е НЕ ЗНАМ КА А,*** НЕА ТАКА, да не чака нищо добро и положително от кашата с машинното гласуване!!!
28
2
 
17
 
! Отговори
За избирателите преди 4 години
на ГЕРБ щяло да има не име за кого да гласуват, а символ: две кебапчета на фона на банкнота от 50 лв...
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ясан е че тоя дятка ще олекне с милиончета защото той прави обработките и хонорарите са космическикаквото и да ти плямпа става дума за пари
26
1
 
26
 
! Отговори
Дивергент преди 4 години
Важно е не кой как гласува, а кой брои бюлетините. Казал го е Сталин много отдавна, но то още важи за България. Страх ги е ,че калкулатора няма да може да се маниполира. Страх ги е, че нема да има недействителни бюлетини. Страх ги е, че невладеещите писмен български език (неграмотните) няма да гласуват. Страх ги е, че народа ще избере управниците.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Категорично не е вярно, че се мисли за възрастните хора! Винаги има начин човек да бъде обучен на някои манипулации. Ползването на компютър е в пъти по-лесно от ползването на книга. А инструкциите за употреба НАВСЯКЪДЕ по света са лоши, защото се пишат от хора, които познават различни видове устройства и ПРОПУСКАТ степени на последователност, също - защото използват неясни понятия, частни за съответната област. Годността за одобрение може да се изпита и от слабо грамотен, при добро желание.
24
0
 
28
 
! Отговори
ООООХ... преди 4 години
ТОЗИ ДЪРТАК МИ РАЗВАЛЯ НАСТРОЕНИЕТО ЗА ЦЕЛИЯ ДЕН - ДОРИ НЕ ЧЕТА КАКВО Е КАЗАЛ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАКВО МУ Е НАРЕДИЛ Б.Б. Е ХАЙДЕ ДА СИ ХОДИ ВЕЧЕ ИМА ТОЛКОВА МЛАДИ И МНОООГО ПО УМНИ ОТ НЕГО /дано да го прочете че да се замисли дъртака/
23
1
 
27
 
! Отговори
Абсолютна лъжа преди 4 години
е написал, ето какво казва- "защото с една машина биха могли да гласуват 200 души, а има секции с 1000 и повече избиратели." Предният път аз гласувах(от любопитство) с машина и стана много по бързо, само за две минути, няма подготвяне на бюлетини, няма губене на време. А и на машината е по лесно, излиза всичко с по голям шрифт и много ясно се вижда, особено за стари хора. Страх ги е от машините, защото няма да могат да печелят избори с лъжи, това им е болката на днешните управляващи!
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо непрекъснато ни дават за пример като по-добри едрите акули на Запада? Какво е хубавото, например, на едрото земеделие, наложено ни от Запада? Монокултури, които изтощават земята, използване на все повече химикали, които трайно увреждат и нас, и почвата, водата, всичко. Угояване на животни, които даже няма къде да клекнат, защото са върху решетки идно до друго, тъпкани с храна, за да едреят. ... Преместване на заводи на хиляди километри с цел най-евтина работна ръка. Дискриминация по език...
21
22
 
2
 
! Отговори
void преди 4 години
Аз съм програмист с над 20г. опит, пиша достъпен софтуер който да моге да се ползва и от незрящи. Ще се изумите колко неграмотни хора има. Възрастни ни могат да включат радиатор с електронно уплавление и 3 бутона с картинки, какво остава за машина за гласуване. Мисля че Контантинов е прав. За добро или за лошо - това ще ги дискриминира.
20
0
 
23
 
! Отговори
Това човече е по преди 4 години
опасно от Сорос. Постоянно е контра когато някой настъпи Боко. Пак го пуснаха да лъже народа, а не се усеща, че така себе си прецаква, започва да става противен. Създателите на българската машина му обясниха какво точно представлява машината, как ще функционира, казаха и цената-4000 лв, казаха, че ще има три нива на защита и на практика няма да може да се манипулира, този пак неговата си песен пее. Пее защото Боко няма да може да лъже на избори и да ги печели с фалшиви протоколи!
19
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
24- ЗАЩОТО НИКЪДЕ НЕ ГЛАСУВАТ С МАШИНИ.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново платени клакьори. Масирана пропаганда - колко е страшно и опасно - но, за кой?
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Константинов - като Джамбазки: откъдето да погледнеш, все изниква и дава мнение. Какво му е сложно на машинното гласуване? Във всеки супер има кантар за плодове и зеленуци, електронна везна, машинка с екран. Какво има толкова за обучение и разбиране? Какво има толкова като програмиране, да питам аз? Или ще излезе, че прехвалените суперплатени програмисти не могат да направят една достъпна програма???? Да им лъсне неумението?
16
0
 
18
 
! Отговори
Off преди 4 години
Този е време да го сменят - очевидно не иска да свърши работа, само търси оправдания, защо е против 21-ви век да дойде и в изборния процес.