Радев в словото си за Апостола: Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията

Свободното слово, честните избори са похитени днес, допълни президентът
Обновена: 19 фев 2020 21:24 | 19 фев 2020 18:50, Анисия Иванова
586

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени днес, каза президентът Румен Радев в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски в София.

По думите му ние - българите с унилия си дух, допуснахме търговците в храма.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!"1 каза Радев.

По думите му време е българите спрат да търсят утеха в историята.

"Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им", обобщи президентът.

По време на честването граждани скандираха "Мафия", а в района е засилено полицейското присъствие.

Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите скандираха "Радев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
22
 
19
 
! Отговори
Тролим, а? преди 4 години
Троловете на ГЕРБ са пуснати в атака. Но... рейтинга на Радев е два пъти по-висок от този на Тиквун Паша и това са фактите. Колкото Калинки да драскат по форумите, колкото *** да плати ГЕРБ, колкото и прости фенове на Мутрата да има... Радев е бъдещето и Радев ще измете ГЕРБ от политиката.
33
9
 
9
 
! Отговори
Разгневен преди 4 години
Не знам какво да пиша за тези нестихващи скандали. Разделена, дълбоко разделена нация сме сега! Държавата тъне в корупция, престъпност, беднотия и несправедливост. Не е ли така? Какво да правим? Как да си помогнем? Не виждам светлина в тунела, което е много жалко! П.п. Не съм гласувал никога за Бкп във всичките и съвременни варианти...
32
21
 
17
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Кефя се на Радев. Ярък Русофил факт, но имахме нужда от човек, който да казва нещата очи в очи на ББ. *** се пъне, плюнчи се, Борисов просто не й обръща внимание, Радан Кънев и Бойкики са тотално дискредитирани и освен в "аристократичните" квартали на софия, където печелят гласове - навсякъде другаде предзвикват погнуса и отвращение. Затова се кефя, че тоая се появи на хоризонта. Мисля, че започва да се обиграва и затова зайчарника с герберите толкова се изнерви. ББ сутринта определено.
31
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха хааа...руски агент си прави пиар с русофоб.
30
15
 
27
 
! Отговори
Кривондел преди 4 години
Дребна политическа пропаганда на гърба на паметта на Апостола.А изборите, с които ви избраха, фалшифицирани ли бяха, президент Радев?
29
17
 
14
 
! Отговори
Банкянски мутрафон преди 4 години
Не "търговците", а мутро-милиционерите от СИК :)
28
25
 
14
 
! Отговори
Brei преди 4 години
Свобода на словото и медиите нямаме. Левски е повече като Радев, отколкото който и да друг е в политиката.
27
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голяма мишка от Бойко Методиев Борисов не бях виждал!Днес рано рано отиде на паметника докато хората ставаха от сън и да се приготвят за работа. Знаете ли защо? Щото знае че в 18 часа ако се яви пред паметника, сините фенове ще го върнат в първи клас. И не само те...
26
27
 
28
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
радеф е ПOЗOP!!!!!!
25
32
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев няма нужда от PR. Той е политикът с най-висок рейтинг в държавата.
24
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генерал! Визионер! Месия!Цитира Библията, но ще ходи на поклонение в Русия, стожера на православието, избила почти всичките си свещеници и взривила над 2000 православни храма!Същата Русия, отговорна за смъртта на Дякона и довела до разкъсването на българското землище!Диалектика!Изпразнних се от кеф!
23
15
 
32
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Най-гадното е да си правиш PR с паметта на Апостола ,бедните иболните....
22
20
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОЗОР е тоя "президент". ПОЗОР !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21
33
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително силно слово на президента! За гербераците е невъзможно да разберат смисъла на казаното.
20
20
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слугата на престъпната групировка бсп-дпс не пропуска ден да се изложи!!!
19
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прецедента, колко комитета създаде?По кой устав ги закле? Мишо* празнодумащ.
18
19
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тоя всеки празник ли ще разваля пфу аман
17
25
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оскверниха паметника на Апостола тия червени маймуни и тоя руски агент.
16
20
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА НА РУМЕН РАДЕВ ВЕТОТО - КРЕМЪЛСКА ПРОРУСКА СЛУГА, РАБОТЕЩА АКТИВНО ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!РАДЕВ Е ПОЗОР!
15
28
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата що отива 8 часа сутринта да полага цветя на паметника, а не беше с хората тази вечер? Щото знае че и НСО няма да може да му спаси зaдникa от хората и особено от феновете на ФК Левски.